2de Bier Verhaal van Februari: Great Divide Titan I.P.A. - Verenigde Staten / Colorado

Great Divide Titan I.P.A.
Tot nu gebruik bij alle Amerikaanse Staten verhaaltjes een plaatje met de vlag van de staat in de vorm van de staat, ook nu weer. Alleen de staat Colorado heeft een rechthoekige vorm omdat de grenzen bepaald zijn door lijnen van de lengte- en breedtegraad.
. Dit is ook gebeurd met de aangrenzende staten Wyoming en Utah, Wyoming is ook zo’n blok en Utah heeft een hap eruit. Dat is voordeel van een jonge natie, men hoeft geen rekening te houden met buren en dergelijke met het trekken van een grens.
Ondanks dat er ongeveer 170 brouwerij in deze staat te vinden zijn, kan er alleen bier boven 3,2% alcoholpercentage gekocht worden bij een gespecialiseerde drankenzaak. 3,2% en lager mogen supermarkten en pompstations verkopen, maar er is een uitzondering als een supermarkt een apotheekvergunning heeft dan mogen ze drank boven de 3,2% verkopen. Daar staat tegenover dat de gespecialiseerde drankenzaak geen etenswaren mag verkopen. Colorado is 7 keer zo groot als Nederland en is de enigste staat die geheel boven de 1000 meter ligt en de Rocky Mountains loopt dwars door de staat heen.
Ook de Continental Divide of Great Divide loopt door deze staat en dat is een waterscheiding. Zie op de kaart de rode lijn, al het water links van die lijn stroomt naar de Grote Oceaan en rechts richting de Atlantische Oceaan. Voor degene die van wandelen houdt, er loopt een wandelroute van 5000 km van Canada naar Mexico.
In Denver de hoofdstad van Colorado wordt elk jaar een bierfestival gehouden, Great American Beer Festival of ook G.A.B.F. Dit festival is de grootste ter wereld met ongeveer 500 brouwerijen en ongeveer 2800 bieren te proeven, de entree kosten waren vorig jaar $ 75 maar dan kan tot je er klaar mee bent geproefd worden in hele kleine glaasjes. Okay het glaasje gaat nog wel maar er bier komt tot het streepje, 1 fluid ounce of een behoorlijke druppel bier en zie de link voor een idee wat het bierfestival voorstelt. http://www.greatamericanbeerfestival.com/
Ietsje terug had ik het over de Great Divide, wat ook een naam voor een brouwerij is uit Denver de stad die mijl (ongeveer 1609 meter) hoog ligt. Opgericht in 1994 en binnen paar maanden al een slachtoffer van eigen succes, die tot de dag van vandaag doorduurt. Eigenlijk brouwden ze bieren van 7% en hoger, met bieren die bedoelt zijn om niet de hele dag te drinken en deze bieren zijn best complex.
Zo ook de titel van dit verhaal Great Divide Titan I.P.A. een oranjekleurig India Pale Ale, de erg populair is onder de microbrouwerijen van de Verenigde Staten. India Pale Ale zijn erg bitter van smaak, vooral de Noord-Amerikaanse versies ook kunnen de Nederlandse varianten er ook wat van. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7,1% en de smaak heeft een volle bitterheid. Tonen van abrikoos, perzik en grapefruit met een geur van dennewoud.
Great Divide heeft veel andere soorten bier in hun programma, maar ik houd het even bij deze één. Volgt nog de link en een filmpje. www.greatdivide.com

Reacties

Populaire posts