2de Bier Verhaal van Oktober: Närke Tanngnjost & Tanngrisnir - Zweden

Närke
Tanngnjost & Tanngrisnir

Eind september het Borefts Beer Festival bij brouwerij de Molen in Bodegraven weer meegemaakt en al paar jaar kan men er de bieren van Närke Kulturbryggeri uit Örebro, Zweden proeven. Ze nemen elke keer rond de 10 verschillende bieren en wat Zweedse traditionele alcoholvrije dranken mee. Deze kleine brouwerij bestaat sinds 2003 en brouwt sindsdien prachtige bieren met verrassende ingrediënten.


Brouwerij Närke is vernoemd naar een Zweeds “landskap”, een “landskap” was tot 1634 een gebiedsonderverdeling, zo gebruiken de Zweden voor hun onderverdeling nu provincies. Maar na 380 jaar geven Zweden nog voorkeur naar die “landskappen”, vooral bij cultuur, folklore en toerisme en veel Zweden weten niet eens in wat voor “provincie” wonen. Het “landskap” Närke valt voor een zeer groot gedeelte in de “provincie” Örebro en een beetje in de “provincies” Östergötlands en de Västmanlands. De grenzen komen van de meeste “landskappen” niet overeen met de huidige ”provincies”, trouwens een “provincie” wordt in het Zweeds aangeduid als een “län”. Dat was een korte uitleg over de naam Närke en nu ga ik wat van hun bieren behandelen, laat ik beginnen met de titel.
1: Tanngnjost & Tanngrisnir dit bier is vernoemd naar de bokken van de mythologische Noorse dondergod Thor. De bokken trokken de strijdwagen en dienden ook als voedsel voor Thor, maar met zijn bekende hamer kon hij de bokken weer te leven brengen. Dit bier kan niet echt in een hokje gestopt worden maar bij www.ratebeer.com stoppen ze dit soort bieren bij “Traditional Ale”. De brouwers omschrijven dit bier als een Lager gemixt met een Duitse Dubbelbock met een beetje Gotlandsdricka. Ook maar uitleggen wat een Gotlandsdricka is, het is een oerbier van het Zweedse eiland Gotland met als ingrediënten: jeneverbes, mout, hop water, suiker of honing. (Een originele Gotlandsdricka moet ik nog proeven) Het bier is helder amber van kleur en heeft een alcoholpercentage van 7,5%. De smaak is licht zoet bitter met wat rokerigheid en tonen van karamel, bacon en een beetje jenever.
2: Örebro Bitter is vernoemd naar de stad waar de brouwerij vandaan komt Örebro. 140.599 inwoners telt de stad en is bekend van het meest gefotografeerde kasteel van Zweden, wat midden in de stad bevindt. Buiten de stad zijn er campings en vakantiehuisjes te vinden in de uitgestrekte bossen, en het grootste waterpark van Scandinavië. Het bier is van het Engelse Premium Bitter type met een alcoholpercentage van 5,7%. Helder amber van kleur met een licht zoete bittere smaak. Tonen van karamel, sinaasappel en grazig.

3: Skvatt GALEn wat lettelijk “helemaal te gek” betekent in het Zweeds, het in hoofdletters geschreven GALE staat voor gagel. Gagel werd voordat hop zijn intrede in de bierwereld maakte, het belangrijkste middel om bier moest helpen langer houdbaar te maken. Het wordt tegenwoordig weer wat vaker gebruikt bij kleine brouwerijen waaronder Närke. Het bier is helder bruin van kleur met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, rozijnen en een beetje zuur en zoet fruit.
4: Bäver staat voor bever, het bekende knaagdier dat bomen om laat vallen om er een dam van te maken. Een ingrediënt in dit bier heeft met de bever te maken, namelijk castoreum of ook onder de naam bevergeil. Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd, deze dieren gebruiken dit spul voor het invetten van de vacht om zich warm te houden. Maar dit spul werd vroeger vooral gebruikt in parfums en tegenwoordig wordt het gebruikt in onder meer voor vanille- en karamelsmaken in ijs. Ook in dit bier en het goedje geeft het een bittere smaak, verklaart tevens het gebruik bij bierfestivals van een tap-urinoir. 5,9% zwaar is dit brouwsel en heeft een heldere donker bruine kleur. De smaak is zoals gezegd bitter met tonen van karamel en wat citrusvruchten. 
Dan was er tot 2011 de Närke Stormaktsporter en de versie met honing de Närke Kaggen Stormaktsporter, de laatste was het beste beer ter wereld volgens Ratebeer. Net zoals bij de bekende Top 2000 is Queen met de Bohemian Rhapsody altijd nummer 1, behalve in 2005 stond Boudewijn de Groot met Avond bovenaan en in 2010 hadden the Eagles met Hotel California die eer. Met de lijst van Ratebeer gaat ongeveer ook zo maar dan met bier en is altijd Westvleteren 12 het beste bier, behalve in 2011 toen was nummer 1 Närke Kaggen Stormaktsporter.
Om niet meer gebrouwen te worden, zal wel met de immense vraag er naar te maken hebben, de broeders van Westvleteren hebben het tegenwoordig ook erg druk met hun bier en is moeilijk verkrijgbaar en de prijs erg gestegen. Slachtoffer van eigen succes en dit waren wat bieren van Närke, volgend jaar maar weer eens bij hun wat proeven op het Borefts Beer Festival in Bodegraven. Volgt nog de link (wel in het Zweeds) en volgende keer weer een Amerikaanse staat.
http://www.kulturbryggeri.se/
Reacties

Populaire posts