1ste Bier Verhaal van Oktober: Amstel Bock - Nederland

Amstel Bock
Bockbieren schijnen er weer te koop te zijn om fijn de herfst door te komen, laat ik dit jaar een persoonlijke topper behandelen. Kijk al hoort de titel van dit verhaal bij de “Grote Groene Reus” uit Zoeterwoude-Rijndijk, zijn er tegenwoordig zoveel Bockbiersoorten in Nederland kan ik wel Amstel Bock behandelen en andere Bockbieren die bij het Heineken concern horen. Dan zijn ze behandeld en aangezien dat ik voorlopig de komende jaren deze verhalen in elkaar blijf flansen, zijn volgend jaar andere minder bekende aan de beurt.
In 2010 won Amstel Bock de 1ste prijs in de categorie “Beste Bock” bij een nationale Bockbier proeverij en sindsdien prijken ze met die onderscheiding op hun verpakkingen van de six-packs tot vervelens toe. Maar Amstel Bock is in mijn opinie toch een van de betere in dit land, samen de toppers van de kleine brouwereitjes.
Bockbieren die bij Heineken Nederland horen dit jaar en om te beginnen Heineken Tarwebok, deze versie bestaat sinds 1992 toen ze tarwe gingen toevoegen aan het bier. De kleur van het bier is helder bruin met een robijnrode gloed, het alcoholpercentage is 6,5%. Heel erg zoet bitter van smaak, ik vind het te zoet. Veel tonen van karamel en beetje geroosterd mout.
Dan gaan we de Bocken van de brouwerij Brand behandelen, deze behoren ook tot het Heineken concern. Brand Imperator is ook een Bockbier en deze is het hele jaar verkrijgbaar, in tegenstelling tot de andere brouwerijen. Dit bier wordt al sinds 1949 gebrouwen en is één van de oudste speciaalbieren van Nederland.
Helder donker amber van kleur met een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zacht zoet bitter van smaak en met tonen van karamel, nootachtig en geroosterd mout.
De tweede van Brand is de Dubbelbock met een iets zwaarder alcoholpercentage, namelijk 7,5% zwaar en wordt sinds 1987 gebrouwen. De kleur van het bier is helder bruin van kleur met een rode gloed. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en fruit.
Dan komen we aan bij Amstel Bock gebrouwen sinds 1983, toen heette het Amstel Bockbier. 1996 ging het Amstel Herfstbock heten om in 2003 de huidige naam te krijgen. Trouwens voor 1983 bestond er al een Amstel Bockbier die was lichter van alcohol namelijk 6,5% en die brouwden ze sinds 1870.
Volgens mij was de kleur toentertijd ook was lichter van kleur, nu is het helder donker bruin van kleur met een robijnrode gloed. Bij deze variant is het alcoholpercentage 7% en die halve procent verhoging komt die bier wel ten goede.
De smaak is gebalanceerd zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en een beetje fruitigheid. Dit waren de Bockbieren van ’s lands grootste brouwerijconcern en volgend jaar ruimte voor Bockbieren van een kleinere brouwerij en volgen er nog een paar linkjes.

Reacties

Populaire posts