2de Bier Verhaal van December: Millstream Schild Brau Amber - Verenigde Staten / Iowa

Millstream Schild Brau Amber
Iowa dit keer en deze staat is de enige dat de west- en oostgrens uit rivieren bestaat. Rivier de Missouri in het westen, de langste rivier in Noord-Amerika met 3767 kilometer. Rivier de Mississippi is de oostgrens en is 1 kilometer korter dan de Missouri, de Mississippi wordt als de hoofdrivier beschouwd en de Missouri als 1 van de vele zijrivieren.
Gecombineerd staan de Mississippi en Missouri op de 4de plek van de langste rivieren ter wereld. Iowa is 3,5 keer groter dan Nederland en heeft maar 3 miljoen inwoners, oftewel lekker veel ruimte. Daardoor is de staat landelijk met behoorlijk veel graanvelden, sojabonen doen het er ook goed, 30% van het varkensvlees in de Verenigde Staten komt uit Iowa en kippen leggen genoeg eieren voor de verkoop.
Die landelijkheid trokken boeren aan om hun geluk te beproeven in dit ongerepte land, wat bleek erg vruchtbaar te zijn voor rijke oogsten. Dit gebeurde nadat de oorspronkelijke indianen werden uitgekocht om vervolgens herplaatst te worden elders in de Verenigde Staten. Behalve boeren trok dit gebied ook de nodige religieuze stromingen hierheen, om in alle rust hun gekozen religie te praktiseren en het land te bewerken. Zo ook de lokatie van de brouwerij Millstream want deze bevind zich in de Amana Colonies, een 7-tal nederzettingen gesticht door Duitse immigranten die het Piëtisme aanhangen. Dit is een Protestantse stroming die niet in de smaak viel in het Lutherse Duitsland van toen, een reden om te emigreren naar het dunbevolkte Iowa. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pi%C3%ABtisme_(kerkgeschiedenis)
In Iowa aangekomen stichten ze de nederzetting Bleibetreu wat “blijf gelovig”betekent, maar de Engels sprekende Amerikanen konden de plaatsnaam niet fatsoenlijk uitspreken. Dus kozen ze voor Amana wat uit de Bijbel komt en hetzelfde betekent, het uitspreken hiervan lukten de Amerikanen wel.
Zoals eerder vermeld zijn er een 7-tal nederzettingen met het woord “Amana” erin, Amana vor der Höhe (High Amana), Süd Amana (South Amana), West Amana, Ost Amana, Mittel Amana (Middle Amana) en Amana. In het begin werd er Duits gesproken en de nederzettingen hadden Duitse namen, later werden ze vertaald in het Engels. Het plaatsje Homestead is opgekocht door de Duitse Piëtisten. Deze groep mensen aten, bidden, werkten samen en de Amana Colonies waren zelfvoorzienend. Tegenwoordig is er niet veel meer van over van het Piëtisme maar wel hun erfenis in de vorm van de nederzettingen, en nu is het een soort of openlucht museum. http://www.amanacolonies.com/
Brouwerij Millstream opgericht in 1985 en heeft de nodige Amerikaanse bierprijzen gewonnen en de staat Iowa heeft het alcoholpercentage verhoogd in 2010, kan er meer geëxperimenteerd. Maar hun vlaggenschip brouwsel is de titel van dit verhaal, Schild Brau Amber. Dit bier is een Vienna , deze bierstijl is van oorsprong ondergistend net zoals de Pilsener en is ontwikkeld in 1841 in Wenen. De kleur van dit bier amber, bruin, rood of oranje en deze stijl bijna verdwenen in Europa. Deze bier stijl in nog te vinden in Italië en Noorwegen en nagenoeg verdwenen in Oostenrijk zelf, maar in Noord-Amerika is het noch volop te vinden, vooral in de Verenigde Staten en Cananda is het bier bekend als “Vienna-Style Lager” of als “Pre-Prohibition Lager”. Ook in Mexico is deze stijl te vinden, omdat het een korte tijd een Keizer had van Oostenrijkse afkomst en in zijn kielzog kwamen er Oostenrijkse brouwers mee die deze bierstijl brouwden. Alcoholpercentages van dit bier kunnen tussen de 4,5% en 6% zijn.
Schild Brau Amber is dus een Vienna en heeft een heldere amber kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje citrus. De plaatjes die ik heb gebruikt zijn oude en nieuwe bieretiketten. Dit was landelijk Iowa en volgend jaar is de eerst volgende staat Kansas, maar eerst iets met de winter, kerst of Nieuwjaar. Volgt nog de link naar de brouwerij, Facebookpagina en dit keer iets met “Google Streetview Binnenkijken”.
Reacties

Populaire posts