1ste Bier Verhaal van December: Cookie Beer - België
Cookie Beer
Ondanks
al het gezever over de knecht van de goedheiligman, is het tijd voor speculaas
of in België speculoos genaamd en bier uiteraard. Die twee dingen kunnen goed
samen en dat blijkt uit de bieren die ik ga behandelen, maar eerst wat weetjes
over speculaas. Dat speculaas bestaat sinds Gouden Eeuw en de schepen van de
Verenigde Oostindische Compagnie namen de ingrediënten mee koffie, peper en
kruiden. Deze spullen waren in die bijzonder en uiteraard erg duur. Bakkers
maakten van die kruiden een mengsel, om de kosten te drukken en het mengsel
wordt speculaaskruiden genoemd. Eeuwenlang werd het alleen gebakken in de tijd
rond Sinterklaas en kerst. De mogelijke reden dat speculaas aan zijn naam komt,
is van Sinterklaas zijn Latijnse bijnaam: Speculator en dat betekent “hij die
alles ziet”. Ook een mogelijke verklaring van de naam dat het van het Latijnse
woord “speculum” wat “spiegel” betekent.
De
speculaaspop is een spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank. Dan is
er ook nog de uitdrukking “iemand versieren” en dat heeft ook alles te maken
met speculaas. Vroeger was het heel gebruikelijk om als jongen een grote
speculaaspop te versieren met bijvoorbeeld glazuur en noten, deze speculaaspop
wordt een “vrijer”genoemd. De pop werd aan het meisje van zijn dromen gegeven
en accepteerde het meisje de pop, dan waren de gevoelens wederzijds. De
kenmerken van speculaas is dat het een gebak is dat weinig rijst, het bevat
enkel bakpoeder als rijsmiddel en waardoor het een vaste structuur heeft.
Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonadesuiker of
basterdsuiker en speculaaskruiden, dit dan te mengen met de bloem en het
bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van
het deeg niet te snel te laten stijgen. Dit deeg wordt liefst een nacht in een
koude omgeving gezet zodat de smaak van de kruiden het deeg terdege kan
doordringen. Daarna het geheel in vormen gebakken wordt in een warme oven.
Nou
nog iets over die speculaaskruiden, de kruiden die in het mengsel gebruikt
worden zijn: kaneel, nootmuskaat,
kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Tevens kunnen die kruiden in
het brouwproces meegenomen worden zoals de volgende bieren.
1: Speculaasje van Het
Brouwcafé te Scheveningen-Haven alleen verkrijgbaar van tap en alleen rond
Sinterklaastijd. De kleur is troebel amber en het bier is 7% zwaar. De smaak is
zoet bitter van smaak en heeft ietsje pietsje tonen van speculaas. http://www.hetbrouwcafe.nl/home.html
2: Speculator van
brouwerijhuurder Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers of
makkelijker SNAB uit Purmerend maar gebrouwen bij De Proefbrouwerij, Lochristi ,
België. Deze is 8% zwaar en heeft een koperbruine kleur. De smaak is zeer zoet,
kruidig en een licht bittertje. Tonen van vooral speculaas en een beetje
karamel en wat fruitigheid. http://www.snab.nl/
3: Speculaas van brouwerij
Toetëlèr uit Hoeselt, Belgisch Limburg. De naam Toetëlèr betekent in het lokale
dialect vlierstruik. Oud hout van de vlierstruik is hol, vroeger gebruikte men
dat hout om fluitjes van te maken om op
te fluiten of toeten en zo is die naam ook weer verklaart. Dit bier heeft een
donker amber kleur en de smaak is best zoet bitter. De speculaas is in begin
nauwelijks waarneembaar het wordt beter hoe leger de fles raakt. http://www.toeteler.be/wp/
4: Cookie Beer van
brouwerij d’ Ecaussinnes uit het
gelijknamige plaatsje ten zuiden van Brussel. Deze brouwerij die sinds 2001
bestaat en bieren brouwt onder de naam Ultra, vernoemd na een verdwenen merk
uit Écaussinnes. Maar Cookie Beer heeft van al de behandelde speculaasbieren
wel degene die smaak het meest benaderd, vloeibaar speculaas en wel met een
alchoholpercentage van 8%. Troebel oranje van kleur en lekker net niet overdreven
zoet van smaak, dit is wel een bier waar er één mee wegloopt en één ander hem
in de gootsteen leeggiet. Helaas heeft deze brouwerij geen website en ook geen
Facebook-pagina maar wel een filmpje.
Volgende keer weer een
bier uit de Amerikaanse staat Iowa.
Reacties
Een reactie posten