3de Bier Verhaal van Augustus: Saison Dupont - België

Saison Dupont
De bierhype van dit jaar en misschien ook volgend jaar als na de Brand bierbrouwerstrijd met de winnende opdracht op de markt komt. Saison is de naam van het biertype en is ontstaan in de Belgische provincie Henegouwen op de boerderijen aldaar. Oorspronkelijk werd dit bier door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Het brouwen van dit bier moest wel in de winter gebeuren, om te voorkomen dat het bier slecht zou worden tijdens de rijping. Deze bieren hadden oorspronkelijk een alcoholpercentage van rond de 3% en waren nog eens extra gehopt voor de houdbaarheid en wat meer smaak. Tegenwoordig zijn deze bieren tussen de 5% en 7% zwaar en niet alleen meer in Henegouwen maar er ook daar buiten. De brouwers van Saison hebben ooit wat criteria opgesteld om een Saison te brouwen, maar men mag afwijken op twee punten en dat betekent dat in principe ook buiten Henegouwen een Saison kan gebrouwen worden. Dit zijn de criteria voor een Saison.
1: Bier van hoge gisting met nagisting.
2: Gebrouwen in de provincie Henegouwen.
3: Alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.
4: Donkerblond tot amberkleurig.
5: Dorstlessend van karakter.
6: Goed gehopt en/of gekruid.
7: Hoge vergistinggraad wat het een "droog" bier oplevert.
8: Afgevuld in 75cl flessen.
9: Vooral regionaal verkrijgbaar.
10: Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk.
Dus wijk af van punt 2 en punt 9 en dan kan men het overal brouwen, laat dat nou vooral in Amerika en Nederland gebeuren en dat onder de naam Saison en Farm House Ale. Brouwerij Dupont is met hun Saison verantwoordelijk voor de huidige populariteit, deze brouwerij sinds 1920 in het bezit van de familie Dupont. Omdat de vader Alfred Dupont van Louis Dupont zijn zoon liever niet naar Canada ziet emigreren kocht hij voor hem een hoeve-brouwerij die al bestond sinds 1759, ook toen al brouwden ze al Saison en Honingbieren wat ze nog steeds doen.
Van zeer lokaal en na een flinke groei na 2002, zonder afbreuk te doen aan oude brouwtradities. Saison Dupont is een bier met een alcoholpercentage van 6,5% en heeft een troebel gouden kleur. De smaak is droog bitter en heeft tonen van koriander, zure appel en pompelmoes. Dit is niet een moeilijk bier om te drinken, het is dorstlessend en eens wat anders dan een Witbier, Belgische Ale of een Pilsener.
Avec les Bons Vœux is ook een Saison en betekent de “met de beste wensen”. Hier is van punt 3 afgeweken en het bier is hier door 9,5% zwaar en heeft een troebel gouden kleur. De smaak is droogbitter en heeft tonen van witte druif, appel en peper. Ooit alleen verkrijgbaar in de decembermaanden en nu het hele jaar verkrijgbaar.

Cervesia wijkt ook op punt 3 af, maar doet er een schepje bovenop bij punt 6. Gebrouwen sinds 1983 voor het archeologisch park d’Aubechies (http://www.archeosite.be/news.php?lang=nl), hebben voor dit bier een Gallisch recept samengesteld. Licht troebel blond van kleur en het heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is licht zoet bitter met een beetje wrangheid, reuk van bloemen- en kruiden aroma’s en tonen groene appel, sinaasappel, peer en heel veel kruiden.
 Dit waren wat Saisonbieren van brouwerij Dupont, volgt de link en een filmpje.
Reacties

Populaire posts