1ste Bier Verhaal van April: Carling - Engeland

Carling
In elk land van de wereld is de dominante bierstijl de Pilsener en de Lager en veel landen is 2/3de van de gebrouwen bierstijlen zijn  ondergistende Pilseners en Lagers. In die landen zijn er brouwerijen speciaal opgericht om die bieren te brouwen op een industrieel niveau en tegenwoordig kan zo’n brouwerij domineren of eventueel een onderdeel van een groter concern zijn. Origineel opgericht voor dit doel zijn zoals Heineken is Nederlands, Stella Artois is Belgisch, Warsteiner is Duits, Carlsberg is Deens, Budweiser is Amerikaans, Zipfer is Oostenrijks en Kirin is Japans. Maar de grote uitzondering is Engeland in het bijzonder, als men een pub betreed ziet men een hele reeks aan tapbieren. Altijd is er een Bitter, Ale en een Stout te koop, de eerste twee zijn altijd op zeker Engels en de Stout heel vaak een Ierse Guinness.
Dan zijn er vaak 2 of 3 taps zijn Lagers en dit zijn bijna altijd buitenlandse merken gebrouwen onder licentie in het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn merken zoals Heineken, Stella Artois, Carlsberg, Kronenbourg 1664, Foster’s en Carling. Ik laat Schotland buiten beschouwing want die hebben Tennent’s, ontstaan in Glasgow. Noord-Ierland is fan van Harp(Guinness), Heineken en het Schotse Tennent’s en Wales is het volgens mij Stella Artois, Beck’s en Carling. Met een sterk staaltje marketing denken de meeste Britten dat Carling een op en top origineel Brits biermerk is, maar de oorsprong ligt in Canada. Het begon in 1818 allemaal wel met een Engelsman uit Yorkshire die naar de plaats London in Ontario, Canada emigreerde, hij heette Thomas Carling. Hij was een boer die ook een ale brouwde en deze was erg geliefd bij de bewoners van London, hij verkocht het bier vanuit zijn kruiwagen. 1840 werd er een echte brouwerij gebouwd en de grootste afnemers waren soldaten uit een naburig kamp, in 1878 breidde de zonen John en William de brouwerij uit. Een jaar later brandde de hele brouwerij af, de oude Thomas Carling hielp met blussen maar overleed helaas aan de rookwalmen.
De brouwerij werd opnieuw opgebouwd en ging William & John Carling Brewing Company heten, tot de laatste broer overleed in 1911 kwam de brouwerij in 1930 in handen van Canadian Breweries. Deze brouwgroep kocht de toen één van de grootste brouwerijen van Canada, O’Keefe uit Toronto. Canadian Breweries veranderde zijn naam in 1973 in Carling O’Keefe en in 1989 fuseerde het met de 2de brouwerij van Canada Molson uit Montreal, zodoende werd het bedrijf de grootste brouwerij van Canada. Nog een fusie later met brouwerij Coors uit Colorado in 2005, kwam het merk bij brouwgroep Molson Coors.
In 1950 werd Carling voor het eerst verkocht op de Britse markt om heel langzaam het meest verkochte bier te worden aldaar. Tot 1997 heette het bier in Groot-Brittannië Carling Black Label, onder ander in Canada, Australië en Zuid-Afrika heet het nog zo. Carling wordt in Burton-upon-Trent gebrouwen in de voormalige brouwerij van Bass, deze verkreeg men in 2002 van het huidige AB-Inbev en is nu bekend als Molson Coors UK. Zoals eerder vermeld wekt men in alle reclames in Groot-Brittannië dat het bier een puur Brits product is, de Canadese origine wordt totaal genegeerd.
Dat is de kracht van marketing en nu het bier, Carling is een Lager met een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goud. De smaak is heel lichtjes bitter en het heeft verwaarloosbare tonen van citrus, gewoon een goede dorstlesser in een Engelse pub. Dit was een verhaal van een bier die 3 decennia het best verkocht is in Engeland, maar het bier is niet heel erg van Engelse origine. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.



Reacties

Populaire posts