3de Bier Verhaal van April: Yazoo Dos Perros - Verenigde Staten / Tennessee

Yazoo Dos Perros
Tennessee is een veelzijdige staat die bij de “Deep South” hoort, het gastvrije maar conservatieve gedeelte van de Verenigde Staten.
Voordat het als 16de staat werd toegelaten hoorden het bij North Carolina en een stukje bij South Carolina, zoals het op de kaart te zien is. De Carolina’s werden zo “langgerekt” na de onafhankelijk en pikten zodoende land van de Indianen in tot de Mississippi. Al waren kolonisten daarvoor al bezig met landjepik, wat de Engelsen uitdrukkelijk hadden verboden wegens de afspraken met de Indianen. Na de onafhankelijkheid kregen de Carolina’s door dat het nieuw verworven gebied lastig te besturen was en de kosten waren hoog.
In 1790 werd het gebied aan het federale regering overdragen en Virginia deed hetzelfde met het gebied wat later Kentucky zou heten. Georgia had ook zo’n situatie, een flink gebied toevoegen om vervolgens aan de regering te overhandigen. Tennessee is 2,6 keer zo groot als Nederland en heeft 6,5 miljoen inwoners. Op drank gebied valt het meer, alleen zondag mag er niks door winkels verkocht worden. In heel veel staten mogen er geen geopende alcoholische goederen in een voertuig bevinden, behalve in de achterbak maar in Tennessee geldt deze regel alleen voor de bestuurder. 

Ook zijn er enkele “Dry Counties” waar geen alcohol verkocht worden, Moore County met het stadje Lynchburg is een apart geval. Hier is de wereldbefaamde distilleerderij Jack Daniel’s gevestigd is sinds 1875, hier komen veel toeristen op af. Een speciale staatwet is er gecreëerd om het mogelijk te maken om whiskey souvenirs te kunnen verkopen, behalve op zondag. Op de vlag van Tennessee staan 3 sterren en die staan voor de “Three Grand Divisions”, dat zijn 3 regio’s met de naam East Tennessee, Middle Tennessee en West Tennessee.
Uit die regio’s ga ik een brouwerij en een bier behandelen, laten we beginnen in East Tennessee. Hier was Tennessee al onafhankelijk van Engeland voor dat het staat werd en de Country muziek is hier ontstaan. Toeristisch kan men zijn hart ophalen in het Appalachengebergte.
Brouwerij Chattanooga uit de stad met dezelfde naam, tevens 4de stad van Tennessee bestaat sinds 2010. Ze gebruiken de naam van een brouwerij die van 1890 tot 1915 bestond, ter ere van die brouwerij brouwen ze Chattanooga Imperial Pilsner. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en het heeft een helder goud kleurtje. De smaak is zoet bitter en heeft iets kruidigs, tonen van een beetje citrus en witte peper.
http://chattabrew.com/

Middle Tennessee wat logisch in het midden van de staat ligt, glooiender van aard met vruchtbare valleien. Hier is ook de eerder genoemde Jack Daniel’s te vinden De hoofdstad is Nashville en is tevens hoofdstad van de Country muziek, ook is het epicentra van de Gospel en Lijndansen. Het is een plezierige stad om uitgaan, "Honky-tonking" of kroegentocht is een leuke optie in het nachtleven.
Brouwerij Yazoo komt ook uit Nashville en is vernoemd naar een rivier in de staat Mississippi, waar de eigenaar vandaan komt. Hij leerde het brouwen als student ergens in Virginia met een bierbouwpakket. Verhuisde naar Nashville en brouwerij Yazoo ging open in 2003 en de gebrouwen bieren werden snel populair. Yazoo Dos Perros wat Spaans is voor “Twee Honden” is eigen interpretatie van commerciële Mexicaanse Vienna-style bieren zoals Negro Modelo, Bohemia en Dos Equis Amber, verwacht binnenkort een bierverhaal hierover. De kleur van het bier is helder donker amber en het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van caramel, zoete maïs en chocolade.
http://yazoobrew.com/#Welcome
Dat was de titel van het verhaal, maar dit verhaal volgt de geografie van oost naar west en is nu West Tennessee aan de beurt. Deze regio wordt gedomineerd door de machtige Mississippi en alle rivieren die erop uit komen vanuit Tennessee. De grootste attractie is de stad Memphis, de geboortestad van de Blues en Graceland waar Elvis Presley woonde. Sun Records en Stax Records waar muziekgeschiedenis is geschreven is het bezoeken waard is voor muziekliefhebbers. Beale Street is voor het uitgaan en 1 van de weinige plekken in de V.S. waar men buiten op straat alcohol mag drinken.
Brouwerij Ghost River bestaat sind 2007 komt ook uit Memphis en is vernoemd naar een zijrivier van de Wolf rivier op 80 kilometer ten oosten van Memphis, hier komt het brouwwater vandaan. Ghost River Gold is een ideaal bier voor een warme zomernacht in de bossen van Tennessee. Helder goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is subtiel zoet bitter van smaak met lichte tonen van appel en peer. 

Dit waren de 3 regio’s van Tennessee en volgt nog een filmpje.                    


Reacties

Populaire posts