1ste Bier Verhaal van November: Fierce Cafe Racer - Schotland

Fierce Cafe Racer
De Amerikaanse bier verhalen lopen op het einde met nog 2 staten te gaan en laat ik het thema nu voortzetten met het Verenigd Koninkrijk ter ere van de BREXIT. Zoals jullie weten bestaat dat land uit Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en wat eilanden zoals Man en de Kanaaleilanden. Die gebieden zijn ook weer onderverdeeld, Engeland heeft graafschappen(counties), Schotland heeft raadsgebieden(council areas), Wales heeft behouden graafschappen(preserved counties), Noord-Ierland heeft graafschappen(counties), bij Man gebruik ik het eiland en de Kanaaleilanden heeft 2 baljuwschappen(bailiwicks). De verhalen gaan via die gebieden op alfabetische volgorde over bier en randgebeuren, dus de eerste 3 verhalen brengt ons naar Schotland.
Het Schotse raadsgebied oftewel council area waar ik mee begin is Aberdeen City en is een stadsraadsgebied, het heeft een oppervlakte van 185,7 km. en ongeveer 230 duizend inwoners. Dus 1,1 maal groter dan de gemeente Amsterdam en heeft ongeveer evenveel inwoners als Eindhoven. 
De derde stad van Schotland had een goedlopende haven en dat leverde die mooie oude granieten gebrouwen op want dat was de enige steensoort die ze in de buurt hadden. De bijnaam van Aberdeen is "The Granite City", dat geeft een grijs uiterlijk maar de glinster mineraal mica in dat graniet geeft een zilveren gloed. Maar er kwam in de jaren 60 een beetje de klad in de haven en samenhangende economie. Tot de jaren 70 in de Noordzee de nodige en welkome olievelden werden ontgint, dat maakte Aberdeen van een suf vissersstadje een welvarende en kosmopolitische levendige stad waar men goed kan leven.
Ondanks dit alles komen er niet veel toeristen hierheen zoals Edinburgh of Glasgow, het geeft het wel meer een authentiek sfeertje. Ook is voor Britse standaarden een nogal afgelegen stad, de eerste grote stad is Dundee op een anderhalf uur rijden. Edinburgh ligt op ruim tweeënhalf uur rijden en naar Glasgow duurt het 2 uur en kwartier. Ondanks de afgelegen locatie en de welvarendheid heeft het een luchthaven en is de “Oil Capital of Europe” goed bereikbaar. Niet te vergeten Aberdeen heeft een mooi en lang strand, het best te bezoeken in Juli en Augustus want dan is het warmst. Rest van het jaar nogal wat regen en wind en dat is niet zo gek, want het blijft Brittannië.
Aberdeen heeft 1 echte brouwerij en ze heten Fierce en dat betekent zoiets als heftig, woest of fel. De oprichters hebben een verleden op de boorplatforms in de Noordzee en willen stoutmoedige recht in je gezicht bieren brouwen, in 4 categorieën steken ze hun energie: hoppige bieren, fruitige bieren, donkere bieren en seizoens experimenten. Oh ja ze bestaan sinds 2015 en hebben een brouwerij sinds 2016. Laat ik 3 bieren van ze behandelen.
 1: Day Shift is een American Pale Ale het lichtere in alcohol maar kan ze hoppig zijnde broertje van de India Pale Ale. Het is een bier dat makkelijk weg drinkt maar met een gezonde dosis aan hop, sommige vinden dit bier toch wel een citrusbom. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel goud. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, mandarijn en  grapefruit.
 2: Cranachan Killer is een Fruitbier met als basis een Pale Ale waar haver als extra graansoort gebruikt is, wat bier iets bitterder maakt. Cranachan is een traditioneel Schots toetje dat bestaat uit haver, slagroom, whisky, honing en frambozen.
Nou in het bier gaat alleen de frambozen en de honing en de eerder genoemde haver. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is licht troebel roze en amber. De smaak is licht zacht zoet zurig met tonen van honing, roze koek, en frambozensap.
3: Cafe Racer is een licht meestal zelfgebouwde motorfiets met daarop jongeren die “Rockers” werden genoemd, deze subcultuur is ontstaan in de jaren 50 in Engeland. Waar “Rockers” gehuld in leren jasjes van café naar café racende op hun Triumph Bonnevilles. Ook is het de naam van deze koffie en vanille Porter. De kleur van het bier is pikzwart en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is voornamelijk droog bitter maar ook met een licht zoetje en zelfs een heel licht zuurtje. Tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en wat vanille.
Dit was raadsgebied Aberdeen City en ergens volgende maand raadsgebied Aberdeenshire, we blijven in de buurt. Volgt nog de link, facebookpagina en een filmpje. http://www.fiercebeer.com/
Reacties

Populaire posts