3de Bier Verhaal van November: New Glarus Wisconsin Belgian Red - Verenigde Staten / Wisconsin

New Glarus
Wisconsin Belgian Red
Met de staat Wisconsin zit het meer dan goed met bier, daar kwamen Duitse immigranten eind 19de eeuw achter. Ze vonden hier goed water om mee te brouwen en vruchtbaar land om graan te telen. In die tijd had men ijs nodig om laaggistende bieren te brouwen, nou dat zat ook goed met lange winters in Wisconsin.
De stad Milwaukee was een lange tijd het epicentrum van de Amerikaanse brouwindustrie, sterker een tijdje waren het de 4 grootste brouwerijen ter wereld in deze stad opgericht en gevestigd. Schlitz (1849), Blatz (1850), Pabst (1844) en Miller (1855) zijn de namen, Miller is de 2de brouwerij van de Verenigde Staten. Pabst is de grootste brouwerijhuurder ter wereld en bezit geen brouwerij en laat zijn bieren vooral bij Miller brouwen.
Schlitz en Blatz bestaan nog als merkbier en zijn eigendom van Pabst, Miller is sinds kort gefuseerd met brouwerij Coors uit Colorado. Vaak is het met groter worden dat groter blijven nogal lastig is. Maar even wat weetjes en feitjes over Wisconsin, de staat is 4 keer groter dan Nederland en het heeft ongeveer 5,7 miljoen inwoners. Wisconsin staat ook bekend als “America's Dairyland" oftewel “Amerika’s Zuivelland”, want 25% van al het Amerikaanse kaas komt hier vandaan. Ook een kwart van al het geproduceerde boter komt uit Wisconsin en het is de 3de staat in melkproductie. Iets stoerder dan zuivel zijn motoren, fabrikant Harley-Davidson bouwt zijn machines sinds 1903 in Milwaukee.
Het bedrijf heeft ook ze nodige hoogte- en dieptepunten meegemaakt, maar is de enige grote Amerikaanse motorfabrikant die nog bestaat. Ook hebben ze wat prutswerk verricht in de jaren 70, want ze hebben fanatieke fans die geen kritiek op hun merk willen hebben. Zo weer verder met bier en ik behandel 4 brouwerijen.
 1: Brouwerij Miller uit Milwaukee krijgt nog een eigen verhaal in de toekomst maar ze namen in 1961 een concurrent ook uit Milwaukee over. Brouwerij Gettelman werd in 1856 opgericht en was een middelgroot bedrijf, dat was bewust om kwaliteit te leveren en genoeg geld om de familie te onderhouden. Maar Miller bood genoeg geld en brouwt nog steeds een merk van ze, Milwaukee’s Best Premium bestaat sinds 1895. Het is een Lager met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,3%. De smaak is zeer licht zoet bitter en heeft zeer lichte tonen van maïs, conclusie een dorstlesser waar geen spanning te vinden is. https://www.millercoors.com/



2: Brouwerij Stevens Point is de 5 op na oudste brouwerij van Amerika en de op 3 na oudste familiebrouwerij van Amerika. Het begon in het gelijknamige stadje in 1857, door heel regionaal te blijven hebben ze al die 150 jaar overleefd. Ze gaan ook al die tijd mee want brouwen ze flink veel soorten speciaal bier, niet omdat anderen  het ook doen maar om innovatief en onderscheidend te zijn. Point Whole Hog Pumpkin Ale is een bier waar, en daar zijn Amerikanen goed mee, pompoen is toegevoegd. Bieren met de Whole Hog naam zijn die onderscheidende brouwsels, deze troebele oranje/bruin kleurige bier met een alcoholpercentage van 7,5% is er zeker 1 van. De smaak is kruidig en zoet met weinig bitter, tonen van nootmuskaat, kaneel en pompoen, sinaasappel en wat peper. http://pointbeer.com/ https://www.facebook.com/point.brewery

3: Brouwerij Sprecher uit Glendale vlakbij Milwaukee is de oudste microbrouwerij sinds de Drooglegging, opgericht in 1985 door Randal Sprecher. Eerst gewerkt bij brouwerij Pabst begon hij voor zichzelf met tweedehands brouwmateriaal en een bottellijn van Coca-Cola. Ze maken vooral alcoholvrije softdrinks en vooral populair in Amerika root beers. Sprecher Black Bavarian is een Schwarzbier een ondergistende zwarte Lager. De kleur is zwart met een rode gloed en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is droog bitter met milde tonen van koffie en chocolade. http://www.sprecherbrewery.com/index.php https://www.facebook.com/sprecherbrewing


4: Brouwerij New Glarus opgericht in 1993 uit gelijknamige plaatsje gesticht door Zwitsers. De immigranten kwamen uit het Zwitserse kanton Glarus en alles hier doet Zwitsers aan met zoals koeien, kaas, gejodel en Zwitsers vendelzwaaien. Deboray Carey gaf als cadeau een brouwerij aan haar man Daniel, hij had al een diploma brouwmeester. Later kochten ze een brouwinstallatie uit Duitsland waarde 1 miljoen Dollar, maar de oude gepensioneerde brouwer kwam er achter dat zijn installatie een 2de leven kreeg vroeg hij er 24 duizend Dollar ervoor. In ieder geval manlief is verantwoordelijk voor het bier en vrouwlief voor de rest behalve bierbrouwen. Alle soorten worden wel gebrouwen hier, maar ze wagen zich ook aan zuurdere bierstijlen zoals Vlaams Rood, Gueuzes en Lambiek met fruit. Zo is de Wisconsin Belgian Red een Amerikaanse Krieklambiek, bij dit bier wordt de hele zure Montmorency-kers toegevoegd. Het bier krijgt een jaar om te rijpen, het heeft een heldere robijnrode kleur en het heeft een bescheiden alcoholpercentage van 4%. De smaak is intens zoetzuur en heeft tonen van kersen en iets van appels. http://www.newglarusbrewing.com/index.cfm/general/index
Dit was een beetje van alles uit het bierige Wisconsin, ergens volgende maand de laatste staat die ik behandel Wyoming. Volgt nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts