3de Bier Verhaal Februari: Suntory The Premium Malt’s - Japan

Suntory
The Premium Malt’s
Zo als beloofd de “Grote 4” van Japan op biergebied en dan beginnen we bij de kleinste, Suntory technisch uit Osaka. Laat ik beginnen met Japans eigen alcoholische drank sake, het wordt ook rijstewijn of rijstwijn genoemd maar het heeft niets met wijn te maken. Sterker het heeft meer met bier brouwen te maken. Men gebruikt water, rijst(graansoort) wordt gefermenteerd, er wordt koji (een schimmel, zit ook in sojasaus) gebruikt en er gaat gist bij. Het verschil met bier brouwen is dat het fermentatieproces in stappen gaat en met sake gebeurt het allemaal tegelijkertijd.
De sakebrouwer heet in het Japans tōji (杜氏) en een sakebrouwerij wordt kura () en dat betekent magazijn. Sake heet officieel in het Japans seishu (清酒) en dat betekent klare alcohol, ook wordtde naam nihonshu (日本酒) wat Japanse alcohol betekent. Sake wordt afhankelijk van de gebruiker koud, warm en zelfs heet geserveerd en dat gebeurt in kleine kopjes genaamd ochoko (お猪口). Er zijn vele soorten sake en zijn te vinden met een alcoholpercentage van 5% tot 19%. Dat was in het kort sake en verder met bier, Japanners begonnen met brouwen van bier pas in 1876 en daar ga ik in het volgende Japanse bierverhaal op in. Suntory bestaat sinds 1899 en werd opgericht door Torii Shinjiro, maar in de begintijd heette het Torii Shoten en werd er wijn geïmporteerd.
De Japanners vonden de Spaanse wijnen niet veel en Torii Shinjiro besloot een portwijn voor de Japanse smaak te maken, kopiëren zijn Japanners goed in en het spul heet Akadama Sweet Wine. De rode cirkel stelt de zon voor, want de zon geeft leven tot al het leven. Een advertentie van deze wijn uit 1922 gaf het bedrijf een enorme publiciteit wegens een poster van een Japanse vrouw met ontblote schouders, dit was de eerste naakt poster in Japan en dat gaf een enorme schok en verontwaardiging.
Zoals vaker met dit soort dingen ging het vervolgens met de verkoop meer dan goed. Het bedrijf genaamd Torii Shoten veranderde zijn naam in Kotobukiya in 1921 en in 1923 opende ze de eerste Japanse whisky distillerij in Shimamoto even buiten Osaka. Het was gelijk een succes en deze whisky doet niet onder voor een Schotse, Ierse of Noord-Amerikaanse soortgenoot. Het merk heet Yamazaki en ze stoken Single Malt whisky’s van verschillende jaargangen.
In 1963 werd naam van het bedrijf veranderd in Suntory, de zon van de Akadama wijn en de voornaam van de oprichter zit in de naam verwerkt. Ook begonnen ze voort het eerst met brouwen van bier in Musashino een voorstad van Tokyo. De bieren kregen gelijk de naam Suntory mee, ze zijn alleen in Japan te koop of je kan het ergens per ongeluk tegenkomen, de whisky’s zijn wel in Nederland te vinden. Tegenwoordig is Suntory een grote drankenproducent van bier, wijn, whisky, distillaten en softdrinks.
Suntory The Premium Malt’s is ook een goed gekopieerde Japanse interpretatie van Duitse ondergistende Dortmunder. De kleur is helder goudkleurig en het heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is lichtjes zoet bitter met een grassig aroma en tonen van moutigheid en ietsje pietsje citroen.
Dit was de kleinste van de “Grote 4” ergens volgende maand de op een na kleinste, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
http://www.suntory.com/index.html https://www.facebook.com/suntoryglobal

Reacties

Populaire posts