4de Bier Verhaal van Februari: Virgin Islands Blackbeard Ale - Amerikaanse Maagdeneilanden

Virgin Islands Blackbeard Ale
United States Virgin Islands of in het Nederlands de Amerikaanse Maagdeneilanden is een gebied dat een unincorporated territory wordt genoemd. Het hoort bij de Verenigde Staten van Amerika maar het heeft er geen stemrecht maar wel is men er Amerikaanse staatsburger, daarvoor in de plaats wat tropische Caribische eilanden waar ze wonen.
Het ligt ten oosten van het eiland Puerto Rico (volgende maand een verhaal erover) en ten westen van de Britse Maagdeneilanden. Samen met twee eilanden van Puerto Rico genaamd de Spaanse Maagdeneilanden vormen ze het Maagdeneiland-archipel.
Christoffel Columbus ontdekte de eilanden en gaf ze fantasierijke naam, Santa Úrsula y las Once Mil Vírgenes of in het Nederlands St. Ursula en de Elfduizend Maagden. Er zijn genoeg eilanden en rotsblokken te vinden in dit archipel, maar hij vond ze niet interessant genoeg en voer verder.
Maar wel voor de Engelsen, Fransen, Nederlanders en zelfs Denen, die laatste hadden het van 1672 tot 1917 het gedeelte wat nu de Amerikaanse Maagdeneilanden in bezit. De Amerikanen kochten de drie eilanden van Denemarken voor 25 miljoen dollar in goud, omgerekend nu is het 520.327.586,21 waard, wegens dreiging van het Duitse Keizerrijk. Schepen van en naar het Panamakanaal varen langs deze eilanden, dus een strategische aankoop. De Amerikaanse Eilanden zijn in oppervlakte iets groter dan het land Malta in de Middellandse Zee, en er wonen ongeveer 106 duizend inwoners. Er zijn drie grote eilanden en hoop kleinere eilanden en rotsblokken.
Saint Croix de grootste van de drie, ligt een stuk zuidelijker van de rest en het heeft van die typische Caribische stranden en veel duikmogelijkheden. Door de afstand met de rest is het hier wat duurder met de dagelijkse dingen, inwoners van de andere eilanden vinden dat zelfs raar. De grootste plaatsen hebben nog hun Deense naam gehouden, Frederiksted en Christiansted en de architectuur is zelfs nog Deens. In de laatste plaats vind je brouwerij Virgin Islands en brouwpub Fort Christian maar volgens mij brouwen ze niet meer. Brouwerij Virgin Islands bestaat sinds 2001 en opgericht om deze eilandgroep beter bier te bieden, met een piratenthema uiteraard.
Blackbeard Ale vernoemd naar de beroemde piraat Zwartbaard die het Caribische gebied en de kust van Amerika teisterden. Het bier is een Amber Ale en kan gezien worden als een Amerikaanse interpretatie van een Belgische Palm of De Koninck. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is licht troebel amber. De smaak is licht droogjes bitter met lichte tonen van caramel en geroosterd mout. (geen link en Facebbookpagina)
Saint Thomas het volgende eiland en daar ligt de hoofdstad van de Amerikaanse Maagdeneilanden, Charlotte Amalie is vernoemd naar een Deense koningin. Maar ooit bij het begin had het een meer bier gerelateerde naam, namelijk Taphus en dat is Deens voor bierhal. Het is er erg “Amerikaans” en door de uitstekende natuurlijke haven komen er dagelijks cruiseschepen met toeristen naar het shopping walhalla van het Caribische gebied. Ook zijn er de nodige stranden en duikmogelijkheden te vinden, de nodige heuvels om te beklimmen om schitterende uitzichten mee te maken.
Een wijk van Charlotte Amalie genaamd Frenchtown is gesticht door, hoe kan het ook anders door Fransen, is tegenwoordig een uitgaansbuurt met een gelijknamige brouwerij. Deze brouwerij bestaat sinds 2015 en is alleen in deze buurt verkrijgbaar, ik heb geen proefnotities gevonden maar wel een link en een Facebookpagina. https://frenchtownbrewing.com/ https://www.facebook.com/frenchtownbrewing/
Saint John het laatste en tevens de kleinste van de drie Maagdeneilanden, ook is het de rustigste en je kan er alleen met de boot komen. Wat de andere eilanden ook hebben met stranden en duiken is er op Saint John ook te vinden. Alleen op dit eiland is het Virgin Islands National Park een beschermd natuurgebied, het beslaat 60% van het eiland. Alweer even benadrukken de prachtige stranden en je kan er fijn snorkelen, zit je aan de noordkant dan is er een mooi uitzicht naar de Britse Maagdeneilanden. Ook op het eiland is een  brouwerij/brouwpub/brouwhuurder te vinden met de naam Saint John in het plaatsje Cruz Bay, de grootste plaats van het eiland met 2700 duizend inwoners. Twee Amerikanen waren het drukke werkleven zat en kwamen met weinig geld naar Saint John, wat geld gespaard besloten ze het biercultuur te gaan verrijken. Sinds 2006 zijn ze bezig, de standaardbieren worden gebrouwen bij brouwerij Shipyard te Portland, Maine in de Verenigde Staten en de gelimiteerde edities in de brouwpub te Saint John.
Aangezien we in dit verhaal van het ene eiland naar het andere eiland hoppen, leek me het gepast de Virgin Islands Island Hoppin IPA te behandelen. Met een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is licht troebel amber. De smaak is droog bitter met tonen van karamel, citrus en iets van perzik. http://www.stjohnbrewers.com/index.php https://www.facebook.com/StJohnBrewers
Dat was het wel en wee op biergebied in een stukje tropisch Amerika zonder stemrecht, volgt nog een filmpje en ergens volgende maand Puerto Rico ook een Amerikaans gebied zonder stemrecht.


Reacties

Populaire posts