2de Bier Verhaal van Februari: Butcher’s Tears Green Cap - Nederland

Butcher’s Tears 
Green Cap
Een veelvoorkomend gegeven tegenwoordig met brouwerijen en hun proeflokalen is dat ze meestal buiten de gebaande paden te vinden zijn, vooral die hip en anders willen zijn. In het stadsdeel Amsterdam-Zuid is er zo’n brouwerij te bezoeken maar eerst wat informatie over een wijk in dit stadsdeel, niet altijd alleen het centrum bezoeken.
De Schinkelbuurt heeft wat interessante gebouwen die best bijzonder zijn. Het Huis van Bewaring II gebouwd in 1890 was een gevangenis die bedoeld was om het ruimtegebrek op te vangen, nogal veel criminaliteit in die jaren. Tot de Bijlmerbajes werd geopend in 1978 ging dit gebouw dicht voor een tijdje, want de Bijlmerbajes raakte vol en 1987 ging dit gebouw weer open. 2013 ging het definitief dicht en een korte tijd was het een asielzoekerscentrum en nou wordt het verbouwd tot een school.
Uit de tijd dat treinen een belangrijk vervoersmiddel waren staat er in deze buurt nog herinnering aan, het station Amsterdam Haarlemmermeer. Het werd geopend in 1915 en heette toen station Willemspark dat duurde tot 1933, het was een kopstation van de spoorlijn naar Aalsmeer.
Het was onderdeel van de Haarlemmermeerspoorlijnen waar men de trein bijvoorbeeld kon nemen naar Hoofddorp, Roelofarendsveen, Leiden, Alphen aan den Rijn, Uithoorn en Haarlem. De meeste lijnen gingen dicht rond 1935-1936 en werden vervangen door bussen, behalve Amsterdam-Aalsmeer daar hield het personenvervoer tot 1950 vol. Het goederenvervoer op deze lijn hield het gedeeltelijk zelfs tot 1972 vol, tot 1981 werd het traject gebruikt voor aanvoer van materieel voor de toen in aanbouw Schiphollijn.Een stukje wordt tegenwoordig gebruikt door de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, die van april tot oktober rond zoeft richting Amstelveen. Achter het station bevind zich de Remise Havenstraat waar de reguliere trams en museumtrams gestald staan en onderhouden worden. Rond dit gebeuren is de Havenstraat en het staat vol met loodsen waar men zich bezighoudt met diverse ambachten, maar dat kan wel over een paar jaar anders zijn want de gemeente Amsterdam wil hier woningen bouwen.
Van het Haarlemmerstation is het vijf minuten wandelen via de Karperweg naar brouwerij Butcher’s Tears. Op de hoek van de Karperweg met de Amstelveenseweg is er Nederlandse krokettengeschiedenis gemaakt, hier zat de originele FEBO en nu is het een shoarmasnackbar. https://www.youtube.com/watch?v=6tW6-l1MtGs

De Karperweg is ook een straat met loodsen en er zijn voornamelijk garages die gespecialiseerd zijn in APK keuringen. De weg is doodlopend en aan het einde vind men de brouwerij en proeflokaal in een oude garage, steriel wit betegeld met een toog met eigen bieren.
Brouwerij Butcher’s Tears begon in 2012 als brouwerijhuurder en in 2013 kwam het bovengenoemde brouwerij in bedrijf. De naam van de brouwerij betekent niets, want iets moet een naam hebben en een geschiedenis verzint zich er wel om heen. De standaardbieren worden (voorlopig) nog in België gebrouwen bij brouwerij Gulden Spoor, maar de speciale en gelimiteerde edities in Amsterdam. Laat ik er 2 van die in België gebrouwen bieren behandelen.
1: Green Cap beschouwen ze als een Pale Ale, ook met de gebrouwen bierstijlen benaderen ze het en geven het vervolgens een eigen draai eraan. Butcher’s Tears laat zich niet in hokjes stoppen. Naam van het bier slaat ook nergens op of wel, want het niet duidelijk allemaal. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel blond. De smaak is zoet bitter men een lichte plakkerigheid, tonen van sinaasappel, banaan, kruiden en wat aardsheid van de hop.
 2: Misery King is net geen Tripel en donker dan een Duvel, maar bij www.ratebeer.com classificeren ze het als een Belgian Strong Ale en laat ik daar ook op houden. De naam is ook lekker vaag maar bekt wel met dit troebel oranje bier met zijn alcoholpercentage van 8%. De smaak is zoet bitter met een droge eindsmaak en het heeft tonen van veel kruiden en sinaasappels, ook is er wat karamel.

Dit was een stukje Amsterdam met wat spoor geschiedenis, neem een museumtram ritje en zak de Karperweg af voor biertje die buiten de gebaande paden is gebrouwen of zoiets. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://butchers-tears.com/  https://www.facebook.com/butcherstears

Reacties

Populaire posts