5de Bier Verhaal van Februari: Hilden Headless Dog - Noord-Ierland

Hilden Headless Dog
Brex-beer-it thema deel 4 na drie Schotse raadsgebieden is Noord-Ierland aan de beurt. Hier gebruiken ze graafschappen of in het Engels counties, de eerste die de spits mag afbijten is Antrim.
Het heeft de meeste inwoners ongeveer 618 duizend en is iets groter dan de provincie Groningen. Het is één van de mooiste gebieden van Noord-Ierland, zo niet de mooiste county.
Ten noorden van Belfast vindt men de Glens of Antrim een heuvelachtig natuurgebied, met Glens bedoelen ze valleien en daar hebben ze negen van. Het volgt de ruwe kustlijn en er zijn stranden waar men met een heldere dag Schotland kan zien.
In het zuidwesten van Antrim vindt het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, Lough Neagh ideale plek om vogels te spotten en de palingvisserij floreert er.
In het noordwesten kunnen whiskey liefhebbers (op het Ierse eiland is het whisk-e-y) in het dorpje Bushmills hun hart ophalen, want daar is de Old Bushmills Distillery te bezoeken. De plaats Bushmill kreeg een vergunning in 1608 om whiskey te mogen stoken, de stokerij begon later in 1784 en mag als één van de weinige zich een “oer-whiskey” genoemd worden.
Stukje naar het oosten is er een fantastische landschap met UNESCO werelderfgoed status te bezichtigingen, de Giant’s Causeway een rotsformatie die bestaat uit zo'n 40.000 basaltzuilen die vooral uit zeshoeken bestaat. Het is ontstaan in het Krijt ten tijde van de dinosauriërs zo’n 50 tot 60 miljoen jaar geleden tijdens vulkaanuitbarsting. Maar de Ierse mythe van de reus Finn McCool heeft ook een uitleg en die gaat als volgt. De Ierse reus bouwde een pad door de zee en dat is de “causeway” naar Schotland,  om zijn Schotse rivaal Benandonner te gaan vechten.
Daar aangekomen ziet Finn dat zijn rivaal stukken groter is en besluit rechtsomkeer te maken, vluchtend naar huis wordt hij achtervolgt door de Schotse reus. Thuis vraagt hij aan zijn vrouw om hem als een baby te vermommen en als de Schot in Ierland aankomt schrikt hij zich een hoedje. Als de baby zo groot is hoe moet zijn vader eruit zien vraagt Benandonner zich af, groter en sterker dan hemzelf verwacht hij. Dus op zijn beurt vlucht hij terug naar Schotland, al vernielend het pad door zee. Alleen het stuk in Ierland en een stuk aan het zogenaamde einde op het Schotse eiland Staffa is blijven bestaan, dit was de uitleg van de Ierse mythe.
County Antrim heeft 4 brouwerijen en ik behandel de oudste microbrouwerij van geheel Ierland, brouwerij Hilden sinds 1981 uit Lisburn een voorstad van Belfast. In die tijd was het Stout en Lager die de dienst uitmaakte en Hilden was een initiatief om ambachtelijke bieren aan te bieden. De brouwerij is gevestigd in een uit 1824 stammende linnenfabriek, de stad Lisburn stond bekend om de linnenindustrie. Laat ik drie bieren van ze behandel die ik ooit heb mogen drinken.
 1: Barney’s Brew een Golden Ale vernoemd naar Barney Hughes een bakker uit Belfast en de man die Noord-Ierland een eigen brood gaf, de Belfast Bap. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel goud. De smaak is lichtjes bitter met tonen van gember, citroen en koriander.


 2: Halt is vernoemd naar een stopplaats voor de trein naast de linnenfabriek en de hand is tevens een symbool voor Ulster, een oudere naam voor Noord-Ierland. Het bier is een Irish Red Ale net zoals de bekende Kilkenny, het heeft een alcoholpercentage van 6,1% en de kleur is troebel amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en wat fruitigheid,

 3: Headless Dog was het bier van brouwerij College Green uit Belfast, deze is overgenomen door Hilden en is nu het belangrijkste bier van de brouwerij. Op de muur bij de ingang van de oude brouwerij College Green nu restaurant Molly’s Yard is een muurschildering van koploze labrador te zien, daar is dit bier naar benoemd. Het bier is een Amber Ale, een hoppigere Amerikaanse versie van een Palm of De Koninck met een alcoholpercentage van 4,2% met een heldere amber kleurtje. Licht zoet bitter van smaak met tonen van karamel, iets citrus en ook iets kruidig.
Dit was County Antrim en wat er beleven valt met wat bier, volgende keer terug naar Schotland en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.hildenbrewery.com/ https://www.facebook.com/HildenBrewery/


Reacties

Populaire posts