Bier+Randzaken Mei (4): Vierzehnheiligen Nothelfer Pils - Duitsland

Vierzehnheiligen
Nothelfer Pils
Beieren heeft ongeveer 725 brouwerijen en de meeste zijn
geconcentreerd in het noorden van het bondsland, vooral in
de regio's Oberfranken, Mittelfranken en Unterfranken.
In de regio’s kan het voorkomen dat elk dorp wel een brouwerij
heeft en sommige stadjes meerdere brouwerijen.
Zo hebben wat dorpen die bij de gemeente Bad Staffelstein horen brouwerijen, ik heb er negen kunnen vinden en verderop komen ze allemaal voorbij. Bad Staffelstein is ideaal voor een fietsvakantie of gewoon touren met de auto, namelijk bij meeste van die brouwerijen kan men er overnachten.
Er is een kuuroord sinds 2001 want toen zijn er warmwaterbronnen ontdekt en dan mag men “Bad” voor de plaatsnaam gebruiken. Naast het stadje ligt de 539 meter hoge heuvel de Staffelberg en eenmaal boven is er een prachtig uitzicht. Ook op die heuvel zijn er resten te zien van Menosgada een eeuwenoude Keltische stad.
Op een andere heuvel kan men de basiliek Vierzehnheiligen bezichtigen, dit is een bedevaartskerk gewijd aan veertien heilige noodhelpers. Men kan hier een heilige aanroepen die voor een bepaalde aandoening, kwaal of ziekte staat. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodhelpers) Dan op een heuvel verderop
kan weer het klooster van Banz bezichtigen, dit voormalige klooster
wordt ook gebruikt als conferentiecentrum.
Er is veel meer te zien in en rond Bad Staffelstein en informatie
daarvoor klik op de link. (https://www.bad-staffelstein.de/de/)
Laat de fietsvakantie beginnen langs de negen brouwerijen
en eventueel de attracties.   
Brouwerij Reblitz (1805) bevindt zich in het gehucht Nebensdorf
(251 inw.) aan de bocht van de rivier Main. De brouwerij gaat al
zeven generaties mee en hoort al eeuwen bij het gasthof, dus je
kan er slapen, eten en drinken. Ze brouwen onder andere de
Dunkles Landbier met een heldere amber kleurtje en een
alcoholpercentage van 4,9%. Zacht bitter van smaak met tonen
van karamel en iets van abrikoos. Dan 2,6 km. naar het zuiden
fietsen (10 min.) richting Wiesen
http://www.brauerei-gasthof-reblitz.de/


Brouwerij Thomann (1770) en tevens een gasthof en is te vinden
in het gehucht Wiesen (270 inw.) vlakbij de rivier Main, daar
is ook een meer Wiesner Wörthsee waar men in kan zwemmen
en recreëren. Ze brouwen Thomann Lager en dat is ook een
Landbier, het heeft een donker gouden kleur en het alcoholpercentage
is 5%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van karamel en
het heeft iets kruidigs. En maar 200 meter verderop vinden het
volgende adres.

Brouwerij Hellmuth (1756) is de volgende gasthof met brouwerij en een voorbeeld van een een klein dorpje met twee brouwerijen, dit geval een hele tijd al. De familie Hellmuth bestiert de brouwerij sinds 1812. Ze brouwen ook een Landbier met de naam Eierberg Urstoff, licht troebel donker goudkleurig en het heeft een alcoholpercentage van 5%. Zacht bitter van smaak met lichte tonen van karamel en citroen. Op die fiets weer voor een tochtje met wat klimwerk, van 6,3 km. en dat duurt ongeveer 27 minuten.

http://www.gasthaus-hellmuth.de/

Brouwerij Staffelberg-Bräu (1856) ligt in het gehucht Loffeld (250 inw.) aan de voet van de eerder genoemde Staffelberg, er staat een mooi vakwerkgebouw in het dorpje. Dit is de grootste brouwerij van de gemeente Bad Staffelstein en zes generaties familiebezit, ja je kan er overnachten, eten en drinken. Ze brouwen onder ander Loffelder Dunkel met een alcoholpercentage van 5,2% en een helder donker bruine kleur. Zoet bitter van smaak met tonen van karamel, nootachtig en iets van kersen. Men pak die fiets voor een stukje van 1,8 km. oftewel 7 minuten trappen.


http://www.staffelberg-braeu.de/

 Brouwerij Löwen-Bräu Hennemann (1856) uit Stublang (322 inw.) een klein dorpje gelegen in een vallei tussen de Staffelberg en Ansberg, er lopen wat beekjes door het gehucht. Het brouwhuis is sinds 1940 niet meer veranderd, de bieren zijn traditioneel onveranderd maar ook hier kan men overnachten. Ze brouwen Hennemann Lagerbier ook dat is een Landbier met een helder donker gouden kleur en een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met wat tonen van karamel en wat fruitigheid. Zo één minuut fietsen of vier minuten lopen naar de volgende brouwerij. Brouwerij Dinkel Stublang (1870) ook in Stublang en dat is het mooie van deze streek, klein dorpje met twee brouwerijen. Ook handig je kan hier slapen, net zoals de eerdere genoemde brouwerijtjes. Deze  familiebrouwerij heeft ook nog oude ondergrondse gangen waar bieren werden gelagerd, ook waart er een goede geest rond. Dan komt het volgende Landbier, licht troebel donker gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel. Zo even gestaag stukje klimmen naar de volgende bestemming, de afstand is 1,2 km. of 5 minuten trappen. Brouwerij Hetzel (1867) is te vinden in het gehucht Frauendorf (101 inw.). De naam van het dorpje komt van een nonnenklooster dat er ooit stond, vrouwen dorp = Frauendorf. Daar staat ook de prachtige  Sankt-Ägidius kerk, de bouwstijl lijkt op de basiliek Vierzehnheiligen. Over de brouwerij en wat geschiedenis is niks te vinden op het internet, je kan niet alles vinden maar wel hoe die bieren smaken. Zo ook weer een Landbier, de Frauendorfer Vollbier met een licht troebel gouden kleur en een alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en kruidigheid. Stukje terug naar Stublang maar dan buigen we af noordwaarts, een kleine 2,7 km. of negen minuten op de fiets met twee klimmetjes.
 Brouwerij Reichert of/ook Metzgerbräu (2004) is in Uetzing (530 inw.) te vinden. Het dorpje ligt in een vallei waar het beekje Döberten door heen stroomt, ook zijn er veel walnootbomen te vinden. Dit keer een brouwerij zonder gasthof maar wel met een proeflokaal. Maar het is eigenlijk een slagerij met een brouwerij zoals de naam al zegt Metzger is Duits voor slagerij. Zodoende kan je hier lekkere Frankische vleeswaren kopen samen met een fles bier. Wederom een Landbier, de Metzgerbräu Lagerbier met een alcoholpercentage van 4,7% en een donker gouden kleur. De smaak is mild zoet bitter met tonen van karamel, nootachtig en grassig. Flink stukje fietsen met een klim, het is 5 km. lang en duurt 26 minuten.


 Brouwerij Trunk (1803) is in het gehucht Vierzehnheiligen (108 inw.) schuin tegenover de basiliek te vinden. De brouwerij wordt ook wel Alte Klosterbrauerei Vierzehnheiligen genoemd omdat de brouwerij ooit bij een klooster hoorde en sinds 1989 is het in handen van de familie Trunk. Zo gebruiken ze de veertien heilige noodhelpers als naam voor hun bieren, dit is in het Duits dus Vierzehnheiligen Nothelfer. Hier kan men niet overnachten maar wel eten en drinken samen met bedevaartgangers, pelgrims en (fiets)toeristen. Van alle brouwerijen in dit verhaal heb ik van de 2de brouwerij van de gemeente Bad Staffelstein twee bieren gedronken, van de rest niets maar ik heb wat beoordelingen van www.Ratebeer.com gebruikt. De meest gedronken bieren waren dus zeven Landbieren, één Dunkel en als laatst een Pilsener. Vierzehnheiligen Nothelfer Pils heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, wat verfijnde tonen van citroen.


Zo dat was 19,9 km. bier- en fietsplezier maar wil men relaxen
dan kan er nog 4 km. extra naar een kuuroord afdalen in
Bad Staffelstein. Wat is de bierstijl Landbier dan? Die uitleg
komt snel en maar eerst een filmpje.Reacties

Populaire posts