Bier+Randzaken Mei (3): Lindemans Apple - België

Lindemans Apple
Een toevoeging dit keer en ga een paar bieren behandelen waar
de appel(sap) een van de ingrediënten is. Bier mag pas bier heten
als het bestaat uit water, graansoort, iets plantaardig en gist. De
graansoort bedoelen we voornamelijk een van deze graansoorten
mee: gerst, tarwe, rogge en haver mee. Het plantaardige is
tegenwoordig voornamelijk hop maar er zijn bieren die gruit of
heidebloesems, ook wat extra kruiden en fruit kunnen worden
toegevoegd. De gist kan zijn: bovengistend, ondergistend, spontane
gisting of boven- en ondergistend gemixt gebruikt worden. Volg deze
richtlijnen en je hebt bier en met de gekozen gebruikte samenstelling
verkrijgt men in grote lijnen een bierstijl.
Ditmaal de ruim opgezette bierstijlen Fruitbier en Fruit-Lambiek. Fruitbier kan een boven- en ondergistend bier zijn waar fruit(sap) is aan toegevoegd. Fruit-Lambiek is de spontane gisting variant met toegevoegd fruit, voornamelijk de bekende versie met kersen beter bekend als Kriekenlambiek. Maar bij dit verhaal staat de appel in de spotlight. Deze vrucht smaakt van friszuur tot zoet en kunnen rood, geel, groen en overlappend van kleur zijn. Het simpelst om het te eten is gewoon rauw, of men maakt er appeltaart, appelmoes, appelstroop of appelcider (gefermenteerde appelsap) van. Dus ook bier en laat er zes van die bieren die ik ooit op heb.
1: Un Appelke vur d'n Dorst is het appel bier van brouwerij
Sint Servattumus (1996) uit het voormalige hopdorp Schijndel
vlakbij ‘s-Hertogenbosch. Moet wel zeggen dat ze weer proberen
met een hopveld en ook met brouwerijen, vroeger hadden ze in
het dorp er een stuk of vier tot 1940. De brouwerij brouwt veel
soorten bier en ook voor andere, de zogenaamde etiketbieren
maar wel op ambachtelijke wijze. Un Appelke vur d'n Dorst is een
helder roodbruin bier dat voor 13,8% uit appelsap bestaat, het
alcoholpercentage is 6,5%. De smaak van het bier is zoet bitter
met lichte maar waarneembare tonen van appel.
http://www.sintservattumus.nl/welkom.html
https://www.facebook.com/SintServattumus/
2: Neuzeller Apfel Bier komt uit Duitsland en wordt gebrouwen door Klosterbrauerei Neuzelle (1589). Deze brouwerij komt uit het gelijknamige Neuzelle een plaats in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg tegen de Poolse grens aan. Ook zijn ze bekend dat ze “schijt” hadden aan het Duitse Reinheitsgebot wat besliste dat bier uit water, graan en hop moet bestaan. Toen het nog een wet was in Duitsland verzette zich hiertegen door bier te brouwen met extra toegevoegde siroop, diverse fruitbieren, zoiets als anti-verouderings bier, energy-bier en bier om mee te badderen. Neuzeller Apfel Bier is stiekem eigenlijk een Pilsener waar een appelconcentraat is aan toegevoegd, ook een suikersiroop en een citroenconcentraat. De kleur van het bier is helder goud en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak heeft meer weg van appelsap dan bier, ook is het wat honing en karamel waarneembaar. https://www.klosterbrauerei.com/shop/ https://www.facebook.com/KlosterbrauereiNeuzelle
3: Florisgaarden of Floris voor de buitenlandse markt is een Witbier
en de basis van de fruitbieren van de Belgische brouwerij Huyghe (1906)
uit Melle, Oost-Vlaanderen. Deze brouwerij is vooral bekend om hun
Delirium Tremens bier, dit is een zwaar en zoet bier en die brouwen
ze er graag. Het Florisgaarden biermerk dankt zijn naam aan de bijnaam
van de plaats Melle, het heeft iets met begonia’s te maken die gekweekt
worden. Het -gaarden gedeelte is duidelijk geleend van Hoegaarden, de
brouwer die het Belgische Witbier op de kaart zette. Het Florisgaarden
Witbier is dus ook de basis van vele vruchtenbieren, ook wat andere
toevoegingen gebruiken ze in dit bier zoals chocolade of honing. We
gaan verder met de Florisgaarden Pomme/Apple, dit bier heeft een
alcoholpercentage van 3,6% en de kleur is troebel geel. De smaak is
zoet en ook een beetje friszuur, tonen van friszure groene appels.
https://www.delirium.be/
https://www.facebook.com/Deliriumbrewery
4: Blanche de Namur Apple de appelbier variant van het befaamde Witbier Blanche de Namur, al had ik dit bier gedronken onder zijn oude naam Apple Bocq. Dit bier komt bij brouwerij du Bocq (1858) vandaan, uit het Henegouwse dorpje Purnode. Sinds is het eigendom van brouwerij Corsendonck, de grootste voormalige brouwer van België die geen brouwerij bezat en nu tegenwoordig wel. Blanche de Namur Apple is ook een Fruitbier op basis van een Witbier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,1% en de kleur is troebel geel. De smaak van het Witbier overheerst met tonen van koriander en op de achtergrond doet de appelsap zijn werk. http://bocq.be/nl/ https://www.facebook.com/Brasserie-du-Bocq-Gauloise-Blanche-de-Namur-Redbocq-Triple-Moine-66237034765/
5: Newton van de Belgische brouwerij Lefebvre (1876) uit Quenast, Waals-Brabant, is duidelijk vernoemd naar de appel van Isaac Newton. Deze Engelse wetenschapper kreeg een appel op zijn hoofd en hierdoor vogelde hij zwaartekrachttheorie uit en zo kan je dus ook aan een biernaam komen. Goed dat ze op het etiket een appel plaatsen om de link met Newton te begrijpen, voor degene die wat van geschiedenis en natuurkunde begrijpen. Wat ook opvalt met de deze en de twee bovenstaande appelbieren op basis van Witbier, dat de alcoholpercentages rond de 3% á 3,5%. Normaal zijn die Witbieren rond de 4,5% á 5% zwaar en de reden hiervan is dat de appelsap het bier enigszins wat verzwakt in alcoholpercentage. Dit geldt ook voor andere Fruitbieren waar sappen aan wordt toegevoegd. Newton heeft een alcoholpercentage van 3,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoetig met tonen van appel en een  beetje de tonen van de kruidigheid van de Witbier, ideaal voor iemand die gewoon bier al spannend vindt. https://www.brasserielefebvre.be/ https://www.facebook.com/brasserielefebvre
6: Lindemans Apple de laatste en de enigste op dit moment volgens mij met een Fruit-Lambiek als appelsap als ingrediënt. Brouwerij Lindemans (1822) is gespecialiseerd in het brouwen toegankelijke Lambiekbieren en daarmee creëren ze zeer goede Geuzes, Fruitbieren en hun fantastische Faro. (zie link over de uitleg http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/06/2de-bier-verhaal-van-juni.html) De Lindemans Apple komt voort uit een spontane gegiste Lambiek waar appelsap aan toegevoegd is, om het zurige karakter was zoeter en drinkbaarder te maken. Door de spontane gisting is de Fruit-Lambiek een eigen bierstijl, vooral de kriek (kers) variant is het bekendst. Volgens de brouwer dronken de historische Kelten al een appelbier en zo voor onze tijd hebben we er nu ook één. Lindemans Apple heeft een alcoholpercentage van 3,5% en ook dat komt door de appelsap, de kleur is licht troebel goud. De smaak is licht droog maar de zoetigheid van de appelsap weet de zurigheid te verdringen, dit bier komt het dichts in de buurt van een appelcider. http://www.lindemans.be/splash
Dit was een verhaal over wat appels en bieren, zeker iets voor
de komende zomer en volgt nog een filmpje.  












Reacties

Populaire posts