Bier+Randzaken Mei (1): Bombardier Glorious English Ale - Engeland

Bombardier 
Glorious English Ale

Brex-beer-it thema deel 7 en het eerste Engelse graafschap, Bedfordshire anderhalf uur rijden noordelijk vanaf Londen en sta je middenin het graafschaap.


Het is kleiner dan de provincie Utrecht en er wonen er 655 duizend inwoners. De meeste wonen in de grootste stad van het graafschap, Luton met ongeveer 214 duizend inwoners en kan gezien worden als de poort naar Londen. Namelijk hier is London Luton Airport gevestigd waar voornamelijk prijsvechtende vliegtuigmaatschappijen hun hoofdkwartier hebben, zoals EasyJet, Ryanair en Thomson Airways (TUI).


Vanaf hier is het nog een uurtje reizen naar hartje Londen, aangezien Londen prijzig is kan men in Luton goedkoper overnachten bijvoorbeeld. Luton is een typische middelgrote Engelse stad die niet erg toeristisch is maar heeft wel de grootse Carnavalsoptocht (Latijns-Amerikaanse variant) van Engeland, eind mei houden ze die optocht.


Op naar de hoofdstad van het graafschap heet Bedford en waar we de ooit de grootste Britse familiebrouwerij vinden, ze zijn sinds 2017 eigendom van brouwerij Marston’s. Charles Wells was twintig jaar op zee toen liefde voor Josephine Grimbley dat leven moest opgeven, zijn toekomstige schoonvader eiste een schoonzoon op het vaste land. Op een veiling in 1876 kocht hij een brouwerij om zo te kunnen trouwen en in 1902 vond ook een geschikte waterbron om beter bier ermee te brouwen. In 2006 fuseerde brouwerij Charles Wells met de Londense brouwerij Young’s en niet zo lang gelden verkreeg men de rechten van grote Britse biermerken uit het verleden van Heineken. Laat ik er 4 van die bieren behandelen.


1: McEwan’s Export is zo’n gekocht merk, oorspronkelijk komt het uit Edinburgh, Schotland en was opgericht in 1856 als brouwerij McEwan’s en fuseerden in 1960 met brouwerij Newcastle uit de gelijknamige stad tot brouwgroep Scottish & Newcastle. Heineken kocht de boel in 2008 en liet het merk McEwan’s een beetje doodbloeden, maar in 2011 kwam het merk naar Bedford en is het meeste verkochte blikbier in Schotland. Dit bier met als logo afgeleid van het Frans Hals schilderij “De lachende cavalier” bestaat al sinds 1860 en was bedoeld voor India, één van de oer-India Pale Ale’s. McEwan’s Export heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder donker amber. De smaak is licht droogjes bitter met tonen van fruitigheid en karamel.




2: Courage Directors is ook een gekocht merk wat ooit onstond bij brouwerij John Courage deze was opgericht in 1787 te Londen. Het hoogtepunt van de brouwerij was in de jaren 60 en hadden toen 5 brouwerijen. Vier werden gesloten en alle productie ging naar een brouwerij in Reading in 1981. In 1986 kwam het in handen van het Australische Foster’s en in 1996 naar Scottish & Newcastle, de rechten kwamen ook in 2011 naar Bedford. Courage Directors werd ooit gebrouwd exclusief voor het management maar kwam na flink zeuren beschikbaar voor iedereen. Het bier is een Extra Special Bitter van 4,8% en de kleur is helder amber. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en fruitigheid.



3: Young’s Double Chocolate Stout deze is meegekomen met de fusie met brouwerij Young’s opgericht in 1831 te Londen. Eigenlijk bestond de brouwerij al sinds 1550 en heette het “the Ram Brewery” vandaar de ram in het logo, maar een zekere Charles Young kocht de brouwerij in 1831. Het brouwerijgebouw in Londen ligt in een buurt waar de grond heel duur is, dus dat leverde veel ponden op en werd de fusie een stuk makkelijker. Young’s Double Chocolate Stout is een topper die mocht blijven, deze pikzwarte Stout met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoet bitter met veel tonen van pure chocolade en wat tonen van geroosterd mout, fudge en karamel.



4: Bombardier Glorious English Ale het populairste bier van deze brouwerij en wordt marketingtechnische verkocht als “Drink of England”, zie de Engelse vlag op het etiket om dat te benadrukken. De naam Bombardier komt van een Engelse militaire rang bij de artillerie, vergelijkbaar met een korporaal. Ook staat er een kanon op, dit type werd gebruik in de oorlogen tegen Napoleon. Toen waren de Britten erg “glorious” toen daar bij Waterloo. Maar het kan ook van een professioneel bokser uit vervlogen tijden zijn met de naam en bijnaam William Thomas Wells (31 August 1889 – 12 June 1967) ook bekend als “Bombardier” Billy Wells. Die in zijn jonge jaren diende als “Bombardier” bij de artillerie. Toevallig heeft hij ook dezelfde achternaam als die van de oprichter van de brouwerij Charles Wells. https://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_Billy_Wells


Het bier is een Bitter maar heeft drie verschillende alcoholpercentages want op fles is het 4,7%, op blik is het 4,3% en op vat is het 4,1%. De verschillen komt dat er extra suiker wordt toegevoegd bij het afvullen, meer suiker betekent iets hoger alcoholpercentage. De kleur is bij alle drie hetzelfde namelijk helder amber. De smaak komt aardig overeen maar de fles is iets steviger dan het vat, maar dit is typisch Engels met die licht verschillende verkoopeenheden. Licht droog bitter met tonen van karamel, toffee en geroosterd mout.
Dit was het eerste Engelse graafschap en ergens volgende maand terug naar Noord-Ierland, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.charleswells.co.uk/ https://www.facebook.com/WellsBrewery











Reacties

Populaire posts