Bier+Randzaken Januari (4): Calanda Lager - Zwitserland

Calanda Lager


Het grootste Zwitserse kanton Graubünden dit keer met
wat van zijn brouwerijen, het gebied is ongeveer net zo
groot als Noord-Brabant. Het enige officieel drietalige
kanton waar Duits, Italiaans en Reto-Romaans wordt
gesproken, al zijn er maar ongeveer 35 duizend mensen
die de laatste taal spreken. Wie van hoge Alpentoppen
houdt komt tot zijn recht in dit bergachtige kanton,
de vele dalen, valleien en meren maken het plaatje af.
Toeristen kunnen hier skiën, bergbeklimmen,
wandelen en genieten van de natuur. Maar
ook op bier gebied valt het niet helemaal tegen
in Graubünden, zeven bier ideeën en eventuele
toeristische tips.


Laten we beginnen in de hoofdstad van het kanton,
Chur (34 duizend inw.) en hier kan men de activiteiten
in elk seizoen beoefenen, ook is de rest van het kanton
per trein goed bereikbaar.

Brouwerij Calanda (1780) sinds 1993 in handen van Heineken, ook is deze brouwerij bekend als Heineken Switzerland. Het merk is vernoemd naar een gebergte in de Alpen, het ligt noordelijk en is tevens de grens met het kanton Sankt Gallen. Met helder bergwater brouwen ze Calanda Lager, helder goudkleurig en een alcoholpercentage van 4,8%. Het heeft een licht zoet bittere smaak met wat hoppigheid. http://www.calanda.com/Stadtbier Chur (2010) sinds 2012 een eigen brouwerij daarvoor een brouwerijhuurder, een welkome smakelijke aanwinst in Chur. Ze gebruiken op hun etiket ook een steenbok, net zoals de grote stadsgenoot Calanda. Stadtbier Blond is een Lager met een zeer licht troebel gouden kleur en een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is verfijnd bitter met tonen van citroen en amandel. http://www.stadtbier.ch/#top


Op naar Arosa (3219 duizend inw.) het zomer- en wintervakantie stadje op 1775 meter hoogte gemeten vanaf het station, dat al sinds ongeveer 1880 om die redenen bezocht wordt.


Brouwerij Arosabräu (2015) claimen dat ze op 1800 meter hoogte bevinden, zodoende de op één na hoogste brouwerij van Zwitserland. Met dit gegeven brouwen ze een bier met de naam 1800M IPA, troebel oranje van kleur en een alcoholpercentage van 6%. Zacht zoet bitter van smaak met lichte tonen van citrus en honing. http://www.arosabrau.ch/Volgende plaats is Davos (11 duizend inw.) één van de grootste wintersport plaatsen van Europa en tevens ook hoogst gelegen stad op 1560 meter. Op 1619 meter hoogte is het gehucht Monstein (181 inw.) dat bij de gemeente Davos hoort te vinden en hier is ook een brouwerij.


Bij BierVision Monstein (2001) vinden ze nog steeds dat ze de hoogst gelegen brouwerij van Europa zijn, maar die ligt in Livigno, Italië. Dat is brouwerij 1816 en dat is niet het oprichtingsjaar maar de hoogte. De op twee na hoogste brouwerij van Zwitserland brouwt een Bokbier met de naam Steinbock, troebel amber van kleur en 6,5% zwaar. Beetje zoet bitter met tonen van karamel en wat zurig fruit. http://biervision-monstein.ch/Op naar de streek Engadin in het zuidoosten van Graubünden en dit gebied bestaat uit één van de hoogste bergdalen van de Alpen. Het bestaat uit twee delen namelijk Oberengadin waar ze voornamelijk Duits spreken en Unterengadin waar ze voornamelijk Reto-Romaans spreken. Eerst Unterengadin dat een stuk lager ligt zo tussen de 1600 en 1000 meter. Door zijn ligging is het er droog en zonnig, maar het landschap is ruig, bosrijk en er zijn schilderachtige dorpjes. Het gehucht Martina, gemeente Valsot (100 inw.) kijkt uit op Oostenrijk en hier is de brouwerij.


Brouwerij Biera Engiadinaisa (2005) ligt in het Reto-Romaanse taalgebied en dat zie je aan de naam van de brouwerij. Deze uithoek had een brouwerij nodig meende de oprichter en werkplekken, met als resultaat regionaal bier en ze zijn vernoemd naar de gemeente Tschlin die niet meer bestaat. Tschlin Ambra gebrouwen met lokale ingrediënten en het heeft een troebel amber kleurtje en is 4,8%. http://www.bieraria.ch/de/   Nu naar het voornamelijk Duitstalige Oberengadin en dit gebied ligt op 1600 tot 1800 meter hoogte. Het is er vaak droog en zonnig maar de zomers zijn wel koel en de winters uitstekend geschikt voor wintersport. Niet ongebruikelijk er kan er sneeuwen in de zomer, de winter kan het kwik makkelijk dalen tot -35 graden. Zodoende trekt dit gebied de nodige wandelaars, bergbeklimmers, wintersporters en ook zeilers, want er zijn ook genoeg meren om die sport te beoefenen. Ook bekend van de Olympische Winterspelen gehouden in 1928 en 1948 is het plaatsje Sankt Moritz (5084 inw.), dat met recht de geboorteplaats van de wintersport is. Minder druk dan Sankt Moritz is het vlakbij gelegen en wat rustigere Pontresina (2197 inw.) waar we de volgende brouwerij vinden.


Brouwerij Engadiner (2011) qua naam lijkt het op de vorige brouwerij, maar dit is de Duitse variant. Een lokale drankenhandel die ook sigaren verkoopt besloot een brouwerij aan het bedrijf toe te voegen. Volgens mij is de hoogste brouwerij van Zwitserland, want Pontresina ligt op 1805 meter hoogte en de eerdere genoemde toch ietsjes lager. Een bier van is vernoemd naar de berg en pas genaamd Bernina (4048 meter hoog). Het heeft een licht troebel gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van honing. https://www.kaeslinp.ch/brauerei-engadiner-bier/Als je die Berninapas doorkruist kom je in een dal genaamd Valposchiavo waar ze allemaal Italiaanse spreken, er zijn nog twee dallen in het zuiden van Graubünden waar ze Italiaans spreken. De trein er naar toe nemen is een leuke optie met het schilderachtige omgeving als achtergrond en de indrukwekkende daling. Het dal heeft een rivier, een meer en een plaatsje met de naam Poschiavo (3534 inw.) en op dat allemaal komen toeristen af.


Brouwerij Pacific (2012) of in het Italiaans Birreria Pacific is te vinden in Poschiavo en opgericht door Ulrich Schläpfer. Deze man kwam uit Basel om in dit gebied werk te zoeken. Niet erg succesvol ermee besloot hij van zijn hobby zijn werk te maken, bier brouwen en het sloeg aan in het dal. De naam van de brouwerij slaat op de bieren van de westkust van Amerika, paar van hun bieren zijn er door geïnspireerd. Zo ook hun India Pale Ale met een troebel amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5%, wat nogal licht is voor een I.P.A. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van karamel en mandarijn en perzik. https://www.facebook.com/birreriapacific/


Dit was het kanton Graubünden en wat van zijn bestemmingen, met toevallig een brouwerij in de buurt. Volgt nog een filmpje.Reacties

Populaire posts