Bier+Randzaken Januari (5): Morena Classica - Italië

Morena Classica


Toch maar even proberen met de 1ste Culturele hoofdstad
van Europa 2019, het Italiaanse Matera uit de regio
Basilicata en op biergebied moet de craftbeerboom daar
nog losbarsten. In die stad Matera zijn er geen brouwerijen
en in de regio zijn er vijf, maar van eentje kan ik wat iets
vinden, daarover later wat meer.


Van alle Italiaanse regio’s is Basilicata de minst bezochte en wie er heen gaat komt vooral in Matera terecht en dat is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Basilicata. De andere provincie is Potenza en dat is tevens de hoofdstad van Basilicata en de gelijknamige provincie. Basilicata heeft ongeveer 580 duizend inwoners en qua grootte is het ongeveer twee keer Gelderland.


Terug naar Potenza en dat ligt hoog in de Apennijnen en heeft een charmant karakter en uitzicht over het bergachtige Basilicata, het ligt enigszins geïsoleerd in Italië. In ieder geval het wordt niet overspoeld door toeristen zoals in Venetië, Rome of Florence.


Matera is wat drukker en bekend om de Sassi, dit is een wijk die deels uit bergen gehouwen huizen zijn. Ook zijn er 155 grotkerken te vinden en de Sassi staat op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO, daar komen toeristen op af en filmmakers. Eigenlijk was de wijk een verlaten en hopeloos geheel totdat de gemeente er een toeristisch potentieel inzag met succes als vervolg.


Behalve het bergachtige karakter dat Basilicata biedt voor de natuurliefhebber heeft de regio ook twee kustlijnen aan de Ionische en Tyrreense zee en deze moet de strandliefhebber nog ontdekken. Het zijn voornamelijk zandstranden omringd door rotspartijen in baaitjes. Dan zwijgen we nog maar over al de regionale spijzen en wijnen, op naar het schaarse bier gedeelte van het verhaal.Brouwerij Drive Beer of ook bekend als Birra Morena is weer bier gaan brouwen nadat de familie Tarricone een brouwerij in 1999 heeft overgenomen. Het complex was via via van Heineken die de boel daarvoor sloot, de oude medewerkers en know-how waren in de buurt nog aanwezig dus dat zat ook wel goed. De brouwerij is te vinden het dorpje Balvano in de provincie Potenza. Volgen nu vier bieren van deze heropgerichte brouwerij.


1: Morena Classica is een Lager en dat bestaat voor een groot gedeelte uit graan, Basilicata is de graanschuur van Italië dus dat zit wel goed. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets van citroen.2: Gran Riserva Lucana is vernoemd naar de inwoners van Basilicata, die gebruiken liever de Romeinse naam van het gebied Lucanië. Het bier is een Gerstewijn met een hoog alcoholpercentage van 14%, de kleur is helder amber. De smaak is zeer zoet en het geeft een branderig gevoel van de alcohol in de mond. Het heeft tonen van karamel, gedroogd fruit en hout, dus rustig aan.3: Ricetta Celtica Scotch Ale betekent naar Keltisch recept en de bierstijl is een Scotch Ale, een iets stevigere Britse Ale. Op hun hoogtepunt woonden de Kelten in het huidige Lombardijen in Noord-Italië en ze vielen ooit het onbeduidende Rome aan. Het bier heeft een troebel rood/amber kleurtje en het alcoholpercentage is 7,6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en roodfruit.4: Ekò de biologische gecertificeerde Lager dat betekent eerlijk geteelde grondstoffen in het bier. Het heeft hetzelfde alcoholpercentage en kleur als de Morena Classica. De Ekò is voller van smaak, net ietsjes beter dan de Classica en misschien ook wel iets duurder.


Dit was een poging om de Culturele hoofdstad van 2019 aan een bierverhaal te koppelen, mocht het nog wat worden met de craftbeerboom van Basilicata dan doe ik er nog een verhaal over. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje en ergens volgende maand het Bulgaarse Plovdiv. https://www.birramorena.com/Home https://www.facebook.com/birramorena/


Reacties

Populaire posts