Bier+Randzaken September (4): Saku Originaal - Estland
Saku Originaal
Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht wel een bier van een grote brouwerij met dit thema. Ditmaal spelen ze in Tallinn de hoofdstad van Estland, tevens het eerste verhaal over iets bierigs uit dat land.
Ze spelen in het Lilleküla Stadium wat om sponsor-technische redenen het A. Le Coq Arena heet, met een bescheiden capaciteit van 14405 toeschouwers. Laat dat A. Le Coq een brouwerij uit Tartu de universiteits- en tweede stad van Estland zijn. Maar ik ben ooit eens een paar dagen in Tallinn geweest met een vriend en mijn eerste Este bier op een terras was van brouwerij Saku. Tallinn kan men trouwens bezoeken en je kan er wel een paar dagen vermaken, als ergens de middeleeuwen en vooral de Hanze de tijd heeft doorstaan is het hier wel. Iets meer dan 20 minuten naar het zuiden van Tallinn rijden vinden we het stadje Saku en dus ook de oudste brouwerij van Estland. In 1816 werd in Estland het lijfeigenschap afgeschaft, dit was een soort van slavernij. Bij lijfeigenschap was het lichaam eigendom van een edelman die over een grondgebied heerst, men mocht wel een gezin stichten en een stukje land bebouwen om dat gezin te voeden. Estland hoorde die tijd bij Rusland en die schafte die onzinnige praktijk af pas in 1861 af. Dus graaf Karl Friedrich Rehbinder een Baltische-Duitser besloot wat aan industrie te doen op zijn landgoed, zodat de voormalige lijfeigenen aan de slag konden als onderbetaalde arbeiders.
In 1820 ging de brouwerij van start en deze werd in 1849 overgenomen door de familie Baggo die er verder investeerden. De kwaliteit van het bier werd beter en in Reval (oude naam van Tallinn) werd ook flink afgezet, totdat Saku daar de boel ging domineren. Zeker dat er langs de brouwerij de spoorlijn werd aangelegd kwam het bier nog verder. In 1911 nam Saku de laatste concurrent in Reval (Tallinn) over en waren ze definitief de grootste voor een lange tijd. Na de 1ste Wereldoorlog ging het even minder en de 2de Wereldoorlog was de Sovjet-Unie de baas en toen werd Saku de grootste van Estland, men mocht ook experimenteren met bier wat bijzonder is in het communistische rijk van toen. Na de val van dat communisme in 1989 ging Saku samenwerking aan met wat andere brouwerijen uit Letland en Litouwen aan om te overleven. In 2008 kwam die groep in handen van Carlsberg, de Deense brouw gigant. Nu volgen er 4 biertjes van Saku.
1: Saku Originaal bestaat sinds 1993 en qua leeftijd is het nog een jonkie, maar na onderzoek bleek dat er behoefte was in Estland aan makkelijk drinkbaar bier. Het bier heeft een helder goudkleurige kleur en het alcoholpercentage is 4,7%, dus het is een Lager. De smaak is zeer licht zoet bitter met tonen van een beetje karamel en wat grassigheid.
2: Saku Porter bestaat waarschijnlijk sinds de beginjaren en een schoolvoorbeeld van een Baltic Porter, de wat stevigere variant die is ontstaan in de Baltische landen aan de Oostzee. Zeer donkerbruin van kleur wat kenmerkend is voor een Baltic Porter, het heeft een alcoholpercentage 6,9%. De smaak is droog bitter met een licht aroma van gerookte ham, tonen van geroosterd mout, karamel en koffie.
3: Saku Tume bestaat sinds 1960 en was ooit het belangrijkste bier van de brouwerij. Ook een buitenbeentje in de Sovjet tijd waar suffe zoete Lagers de eenheidsworsten waren, is dit donkerkleurige bier een verrassing. De helder bruine kleur met rode gloed en het alcoholpercentage van 6,7% verraad de bierstijl, een Bockbier op ondergistende wijze. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en chocolade.
4: Saku Rock ooit gebrouwen voor een rockfestival in 1994 en men kan zich niet veel herinneren van dat gebeuren. Gelukkig wel het recept want dit bier is bedoeld voor degene die wat “anders” wil zijn. Trouwens de bewoners van Estland hebben zichzelf naar de onafhankelijkheid gezongen, zang en muziek staat op een voetstuk daar. Het bier is een Lager met uiteraard de heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is redelijk zoet bitter met lichte tonen van karamel, maïs en wat hoppigheid.
Reacties
Een reactie posten