Bier+Randzaken September (5): 71 IPL - Schotland

71 IPL


Brex-beer-it thema deel 23 en we zijn nog steeds in Schotland, dit keer het raadsgebied Dundee, van al die raadsgebieden is het de kleinste in oppervlakte ongeveer net zo groot als het eiland Ameland.


In zijn hoogtijdagen was deze stad bekend om de drie J’s en dat staat niet voor een muzikale groep maar voor jute, jam en journalism. Jute is een goedkoop natuurlijk milieuvriendelijk plant waar zakken, matten, doeken en touwen. jute komt uit Bengalen wat in oostelijk India en Bangladesh ligt.In Dundee kwamen ze erachter in 1838 hoe ze jute machinaal gesponnen kon worden. De jutefabrieken schoten als paddestoelen uit de grond tot ze ongeveer 50 jaar later erachter kwamen dat die fabrieken ook in Brits-Indië konden staan, oftewel goedkopere arbeidskrachten en langzaam verplaatste de activiteiten daarheen. Menig Schotse jute baronnen verhuisden naar de kolonie om nog meer te verdienen aan dit nogal saai maar belangrijk materiaal. Jam is een eeuwenoude lekkernij die tevens eeuwenoud als toetje werd gegeten.Maar in Dundee is de sinaasappel jam en hier bekend als marmelade, naar het ontbijt verschoven om op brood of toast te eten. Het werd voor het eerst commercieel ingepot in 1864, maar deze industrie is er ook niet meer alhoewel de naam Dundee marmelade wordt nog steeds gebruikt. Journalism is de enige van de drie die nog bestaat in de vorm van drukkerij DC Thomson deze publiceert kranten, magazines en stripboeken sinds 1905.Mocht je ooit terechtkomen in Dundee dan kom je niet om dit verleden heen. De vierde stad van Schotland is na een flink economisch verval toch weer redelijk opgeknapt. De stad leent zich goed om te shoppen, het is levendig door de universiteit en je komt niet droog te staan door de vele pubs. Zo ook is er een craft-brouwerij te vinden in deze stad en het heet 71 Brewing sinds 2016. Door een bezoek aan familie in Australië kreeg Duncan Alexander het speciaalbier virus in 2011. Erg enthousiast geworden ging hij thuis brouwen in Edinburgh, dat werd later een gemeenschaps brouwerij waar iedereen die wil kom experimenteren met bier. Maar wilde toch iets professionelers in de vorm van een echte brouwerij en het liefst in zijn geboortestad Dundee. Hij haalde ex-collega en bierliefhebber Mark Griffiths erbij die heeft ook verstand van een bedrijf leiden. Centraal in Dundee werd een karaktervol pand gevonden dat ooit onderdeel was van oude gesloten metaalgieterij. 71 Brewing heeft een ander adres maar die gieterij was te vinden op 71 Blackness Road, maar dat huisnummer is de aanleiding voor de brouwerij naam. Ze houden van ondergistende bierstijlen en brouwen hier varianten met een moderne twist.

1: 71 Lager - Dundonian Pilsner maakt het qua bierstijlen in de biernaam niet makkelijk voor een uitleg, maar een Lager en Pilsener niet helemaal hetzelfde. Als men trouw de Pilsener bierstijl wil volgen dan dient deze rond de 4,4% te zijn en wat hoppig van smaak. Lagers zijn wat zwaarder zo rond de 5% en ze kunnen enigszins moutig in smaak zijn. Het Dundonian gedeelte is makkelijker uit te leggen, want zo wordt een inwoner van Dundee genoemd. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 4,4% en dus is het een Pilsener. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen, volgens beoordelaars van dit bier kan het zo uit Plzeň, Tsjechië komen.2: Ferrous Red is een Dunkel, de ondergistende bierstijl dat is ontstaan is in München. Het woord ferrous is Engels voor “ijzerhoudend” en denk dat het met lokale water te maken. Want ook water geeft bier smaak en dat heeft dan bijvoorbeeld weer met het gehalte ijzer te maken, het moet wel acceptabele waardes hebben anders kunnen we het niet drinken. Maar wel gelukkig met dit bier en vele andere bieren, de kleur is helder donker amber/bruin en het alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, zwarte bes, chocolade, toast en ietsjes rode druif.3: 71 IPL en daarmee wordt een bierstijl genoemd die nog net komt kijken, het ondergistende antwoord op India Pale Ale. Deze bierstijl noemen ze niet geheel verrassend India Pale Lager en 71 Brewing heeft het bier de afkorting als naam gegeven zo nieuw is het allemaal. Maar met een gewone Lager is dat het mout een belangrijke rol heeft en met een India Pale Lager komen hoppen die het bier een stevige droge smaak van citrusvruchten en een aroma van een dennenwoud meegeven aan het mout. De 71 IPL heeft een alcoholpercentage is 4,4% en de kleur is helder oranje/goud. De smaak is verrassend verfrissend maar wel droog bitter, het heeft tonen van karamel, citroen, sinaasappel en abrikoos.


Het volgende Brex-beer-it thema is in Engeland, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://71brewing.com/ https://www.facebook.com/71brewing/
Reacties

Populaire posts