Bier+Randzaken September(1): Lupulus Blonde - België

Lupulus Blonde


Twee keer slachtoffer van eigen succes? Dat is gebeurt met de oude mede-eigenaar van brouwerij d’Achouffe. Zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts begonnen in 1982 de brouwerij als een uit de hand gelopen hobby. Veel mensen kennen tegenwoordig het beeldmerk van deze brouwerij, de gebochelde baardige kabouter met zijn kiltdragende neef.


De zaken liepen goed en de rek was eruit, toen werden ze overgenomen door brouwerij Duvel-Moortgat in 2006. Chris trad in dienst bij Duvel-Moortgat en Pierre ging verder met de taverne Les 3 Fourquets (De 3 roerstokken). Deze hadden beide heren opgericht in 2004 met een kleine brouwinstallatie om proefbrouwsels te brouwen voor de taverne. Dus Pierre ging hier in 2007 en Chris verkocht zijn aandeel, alleen Pierre mocht van Duvel-Moortgat vijf jaar lang niet meer dan 1500 hl brouwen.


In 2008 kwamen ze met Lupulus Blonde en als je jaren La Chouffe heb gebrouwen, dan kom je met een gelijkend bier maar ietsjes anders. De Lupulus Blonde heeft een alcoholpercentage van 8,5%, dus een half procentje meer maar de kleur is wel hetzelfde troebel blond. Het is een Tripel en de La Chouffe wordt in de Belgian Strong Ale (Duvel-achtig) hoek gezet. Lupulus Blonde heeft een prettige droog bittere smaak met tonen sinaasappel, wat karamel en een beetje koriander.




Drie jaar later in 2011 kwam er de Lupulus Brune bij, brouw je een blondje dan kan er ook wel een bruintje bij. Het heeft dezelfde alcoholpercentage als de Blonde en kan men dit bier als een donkere Tripel beschouwen, trouwens de eerste Tripels waren donker. Lupulus Brune is troebel donkerbruin van kleur en de smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel, wat geroosterd mout en wat fruitigheid.




In 2013 kwam er de onvermijdelijke winterbier wat Pierre ook brouwde bij Achouffe met de N’Ice Chouffe. Alleen is deze 9% in plaats van 10% en uiteraard een ander recept. Lupulus Hibernatus wat het laatste woord zoiets als “overwinteren” betekent, heeft ook de troebele donkerbruine kleur. De smaak is droog bitter met tonen van chocolade, geroosterd mout, karamel, gedroogd fruit en kruiden om de winter te overwinteren.



Een jaar verder kwam er in 2014 een biologische Tripel in het gamma van de brouwerij, gebrouwen met ingrediënten rekenend met het milieu en eventuele dierenwelzijn. Het bier heet Lupulus Organicus en dat laatste woord betekent “organisch” en dat kan ook als biologisch interpreteren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is troebel blond. De smaak is aardig droog bitter met tonen van grapefruit, citroen, iets van kruiden en een heel klein beetje vanille.


Na die vijf jaar contractueel marginaal brouwen ging Brouwerij Les 3 Fourquets van start, handig dat Pierre zijn contacten nog had van de Achouffe tijd. Het meeste van zijn bieren werden geëxporteerd naar het buitenland, onder andere Nederland, Italië, Zwitserland en Azië. Dus er moest gauw uitbreiden om aan de groei te voldoen, dus in 2016 werd er flink uitgebreid. Ook werd de naam van de brouwerij veranderd in Lupulus. Nou dat woord komt van het Latijns voor “kleine wolf” die siert dus het etiket. Tevens de Latijnse naam voor hop is Humulus Lupulus wat “nederige kleine wolf betekent”. Hop is een klimplant die als het ware een boom wurgt, wat en wolf doet met zijn prooi en zo krijgt de hop zijn Latijnse naam.


Brouwerij Lupulus is te vinden en te bezoeken in het gehucht Courtil, wat bij het dorp Bovigny hoort. Dit dorp hoort bij de gemeente Gouvy, te vinden in het noorden van Belgisch Luxemburg. Nog dit want al deze bieren zijn alleen te koop in 0,75 ltr. fles en op tap, er zijn bieren te koop in 0,33 ltr. flesjes maar die bewaar ik voor later. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.lupulus.be/nl/ https://www.facebook.com/brasserielupulus/



Reacties

Populaire posts