Bier+Randzaken = Old Mill Blonde Bombshell - Engeland

Old Mill 
Blonde Bombshell


Brex-beer-it thema deel 29 en het Engelse graafschap East Riding of Yorkshire maar East Riding mag en East Yorkshire is ook geen probleem, dus ik ga voor de laatste. Eigenlijk is historisch Yorkshire groter en hebben ze het in 1974 in vieren gedeeld, de andere drie zijn North Yorkshire, South Yorkshire en West Yorkshire maar die verhalen komen over een tijd. Het Riding gedeelte in de naam is een soort provincie of district, ach er moet er altijd een speciaal zijn. In ieder geval hebben ze alle vier een witte roos op hun vlag, het symbool van Yorkshire bij uitstek.



De kuststreek heeft een kalkstenen ondergrond en richting westen gaat het heuvelachtige graafschap over een zandstenen ondergrond. Door het kalk valt het op dat er weinig oppervlakte water is, kalk zuigt het water goed op. East Yorkshire is nogal landelijk met veel boerderijen want het land is er vruchtbaar en vooral in het westelijke gebied. Dan loopt door het gebied de Yorkshire Wolds en dat zijn die kalkstenen heuvels waar men fijn door de natuur kan wandelen of fietsen, waar men langs hellingen waar grazende schapen en koeien zich te goed doen aan gras.


Maar East Yorkshire heeft een behoorlijke grote stad met ongeveer 260 duizend inwoners, die stad Kingston upon Hull. Ook Hull is goed en de vierde stad van heel Yorkshire ligt aan de Humber een estuarium. De stad bestaat sinds 1299 en is gesticht door koning Eduard I die tijdens de oorlog met Schotland hier een haven wilde haven, zo noordelijk was dat er strategisch handig. Kingston upon Hull is verbasterd van "the King's town upon Hull", in het Nederlands "Koning stad aan de rivier Hull". De levendige haven- en universiteitsstad heeft een opgeknapt centrum en er zijn veel dingen te zien en doen, ook het nachtleven is goed. Goed bereikbaar met de veerboot vanuit Rotterdam. 


Tenslotte is East Yorkshire ongeveer iets kleiner dan de provincie Zuid-Holland en qua inwoners zijn het er ongeveer 598 duizend. Dan komt nu het bier gedeelte van het verhaal en ik behandel vijf brouwerijen uit East Yorkshire. 


Brouwerij Bricknell (2016) komt uit Hull en is vernoemd naar de straat waar het aan ligt. Ook telen ze eigen hop en dat is handig want de hop prijzen zijn flink gestegen de afgelopen jaren. Ze doen er alles zelf vanaf het brouwen tot het bier de fles ingaat en het etiket erop gaat. Bricknell Bosphorous 1875 is een Mild en is niet vernoemd naar een zeestraat bij Istanboel maar naar een boot die in 1875 is gebouwd in Hull. Het recept komt ook uit die tijd en dat de bierstijl Mild een hoger alcoholpercentage had, deze zeer bruinrode Mild is 5,4% zwaar. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade en wat geroosterd mout. http://bricknellbrewery.co.uk/



Brouwerij Atom Beers (2013) is een moderne craftbrouwer en komt ook uit Hull. Deze brouwerij is opgericht uit liefde voor bier en wetenschap, dat is merken aan de biernamen en wat ik zo zie is er een voorliefde voor de astronomie. Atom Phobos & Deimos is een IPA en vernoemd naar de twee maantjes van de planeet Mars, die op hun weer vernoemd zijn naar de tweelingzoons van Mars en Venus (In het Grieks Ares en Aphrodite). Phobos is de god van angst en Deimos is de god van paniek. Het bier kan in de sub-bierstijl worden gestald, de Rye India Pale Ale gebrouwen met rogge. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is heel licht troebel amber. De smaak is zeer droog bitter met tonen van citrus, sinaasappel, citroen, den, toffee, rogge en kruiden. www.atombeers.com/ www.facebook.com/AtomBeers/?ref=br_rs 



Brouwerij Great Newsome (2007) is te vinden vlakbij het dorpje Winestead in de streek Holderness ten zuidoosten van Hull, deze streek heeft qua landschap en ondergrond weg van Nederland. Het is een familiebrouwerij hoort bij de gelijknamige boerderij die ook actief is. De biernamen komen van dialect woorden uit de nabije omgeving. De hond die wordt gebruikt als logo is Jem, de brouwershond die zo herinnerd word en heeft er nu nazaten achter gelaten. Great Newsome Pricky Back Otchan is een Golden Ale en het bier is vernoemd naar de egel. In het dialect van Yorkshire noemen ze het diertje zo en in het Engels is egel "hedgehog". Het bier is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, beetje citroen, iets van honing en wat fruitigheid. https://www.greatnewsomebrewery.co.uk/ www.facebook.com/Greatnewsomebrewery/



Brouwerij Wold Top (2003) is gelegen in het noordelijke gedeelte van East Yorkshire vlakbij het Fordon wat bij het bij dorp Wold Newton hoort, ook de grens van North Yorkshire is dichtbij. Dit is ook een boerderij met een brouwerij en beide bedrijfstakken functioneren allebei goed, de brouwerij is vernoemd naar de eerder genoemde kalkstenen heuvels. De meeste biernamen slaan op dingen uit de buurt, alleen Wold Top Against The Grain is een spreekwoord. Er is ook een Nederlandse variant en die is als volgt "tegen de vleug in strijken", dat betekent prikkelen of boos maken. De mensen die niet tegen gluten kunnen zullen niet boos worden maar eerder geprikkeld, want dit bier is gluten vrij. Wold Top Against The Grain is een Gluten-Free Beer waar men de gluten weg zijn gewerkt. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus, mandarijn en perzik. 
https://www.woldtopbrewery.co.uk/ www.facebook.com/woldtopbrewery



Brouwerij Old Mill (1983) ondanks zijn 37 jaar een oudje met de rest, het is de oudste brouwerij van East Yorkshire. De brouwerij is gevestigd in het stadje Snaith de meest westelijkste punt van East Yorkshire. De brouwerij heeft indertijd een oude maïs maalderij uit 1791 overgenomen en zo komen ze aan hun naam. De bieren die ze brouwen zijn authentiek Brits en zijn echte Real Ale's vanuit die traditionele handpompen, maar ze bottelen ook. De biernamen zijn lukraak gekozen maar ergens klopt het wel en zo ook met hun bestseller. Old Mill Blonde Bombshell is vernoemd naar pin-up afbeeldingen die ze op bommenwerpers plaatsten in de Tweede Wereldoorlog, de Amerikanen begonnen ermee en waren er erg goed in. Het bier is een Bitter die door de pilsmout en Tsjechische hop op Lager lijkt. Het heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is lichtjes zoet bitter met lichte tonen van karamel en een beetje citroen en banaan.
https://www.oldmillbrewery.co.uk/ www.facebook.com/OldMillBrewerySnaith


Dit was het graafschap East Riding of Yorkshire en zie het als een voorproefje voor de andere drie Yorkshire's, dit graafschap heeft de minste brouwerijen van de drie. Volgt nog een filmpje. 



Reacties

Populaire posts