Bier+Randzaken = Rolling Rock Extra Pale - Verenigde Staten / Missouri

Rolling Rock Extra Pale



Vanaf nu ook bierverhalen als het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd moet spelen of het nu uit of thuis dat maakt niet uit, maar het voetbal wordt toch (grotendeels) genegeerd. Dat was de bedoeling van dit verhaal maar de corona-virus gooit roet in het eten en de wedstrijd is afgelast. Maar het verhaal gaat door voor wat verleiding. De Verenigde Staten zouden langs komen voor een potje voetbal, dus een mooi moment voor een Lager zoals vaker met het voetbal-thema. De Verenigde Staten zijn/waren bekend voor neutraal vlak smakende Lagers maar toen ik begon met bierproeven dronk ik er ééntje met iets meer smaak.


Rolling Rock Extra Pale was het bier en werd gebrouwen door brouwerij Old Latrobe uit het gelijknamige plaatsje in Pennsylvania wat vlakbij de stad Pittsburgh ligt. Het bedrijf begon in 1893 en was redelijk succesvol in de regio rond Pittsburgh, maar in 1920 gooide de Drooglegging roet in het eten en brouwen stokte. Vier broers genaamd Frank, Robert, Ralph en Anthony Tito hadden het gevoel dat de Drooglegging op het eind liep, besloten ze een gok te wagen om brouwerij  Old Latrobe in 1933 te kopen. De gok was goed en later dat jaar kwam er een einde aan de Drooglegging en de zaken liepen goed. 


In 1939 kwamen ze met het bier Rolling Rock en vanaf het begin met een bedrukte groene fles. Het bier is vernoemd naar de kiezels die met het water van lokale bergstromen mee worden gevoerd, wat ook het water is dat ze gebruikte. Ook zijn ze bekend om het gebruik van het bierfles met een inhoud van 7 US fluid ounce oftewel 0,21 liter, dit type fles heeft ook een naam namelijk de "pony bottle". Nou staat er een pony op het flesje maar de term was al sinds 1889 maar omdat ze de enige waren in die tijd, dacht men dat het een idee van hun was. Bij Old Latrobe deden ze ook niet de moeite ervoor omdat te ontkrachten, de gedachte deed ze veel goed. De term "pony" betekent eigenlijk "klein".


Dan staat er achterop de fles/blik het getal 33 die ook voor de nodige mythes heeft gezorgd.
Om te beginnen staat er een gelofte en gaat als volgt: Rolling Rock. From the glass lined tanks of Old Latrobe we tender this premium beer for your enjoyment, as a tribute to your good taste. It comes from the mountain springs to you. Als je die woorden gaat tellen kom je op "33" uit.


Dan zijn er nog een paar theorieën achter de betekenis.
Er waren 33 treden van het kantoor van de brouwmeester naar de brouwerij.
Het jaar dat de Pittsburgh Steelers hun jaarlijkse trainingskamp voor het eerst hielden in Latrobe.
De Noord-Amerikaanse feestdag Groundhog Day wordt elk jaar op 2 februari gehouden, de 33ste dag van het jaar.
Na 33 proefbrouwsels het juiste bier werd gebrouwen.
33 graden Fahrenheit is de ideale temperatuur om het bier te drinken, oftewel 0,56 graden Celcius.
33 graden Celcius is de temperatuur om het bier te brouwen, in Fahrenheit is dat 91.4.
De ingrediënten in het Engels zijn: water, malt, rice, hops, corn, brewer’s yeast. Dat zijn 33 letters.
Dan waren er 33 waterbronnen die het waterreservoir van de brouwerij vulden. 
Ook is er de legende van het paard waar één van Tito broers op heeft gewed. Een paard met nummer 33 heeft hij $33 op ingezet en gewonnen, met het gewonnen geld de brouwerij gekocht in 1933. 


Maar iemand die van het begin betrokken was bij de brouwerij berust de "33 mythe" op een foutje in de tekst van de gelofte, de "33" stond erop en was niet weggehaald. De tekst ging in de printer die de tekst op de fles printte, ze hebben het er maar op laten staan en dat heeft stof tot nadenken gegeven.


Hoe het ging het verder met brouwerij Old Latrobe? Nou in de jaren tachtig was de rek er wel een beetje uit en ondanks Rolling Rock een regionaal merk was in die tijd, kocht in 1987 het Canadese Labatt de brouwerij. Die gingen met het merk nationaal en Rolling Rock werd erg populair dankzij de marketingstrategie van Labatt. Het Belgische InBev kocht Labatt in 2002 maar verkocht het merk Rolling Rock in 2006 aan Anheuser-Busch. De brouwerij in Latrobe bleef gewoon open en operationeel voor een tijdje.  


In 2008 nam InBev Anheuser-Busch over of fuseerden wat men wil geloven, verliet Rolling Rock verliet Latrobe en ging naar een Anheuser-Busch brouwerij te Newark, New Jersey. Het AB-InBev concern zou als het nu heet verkocht de Latrobe brouwerij aan brouwerij City uit La Crosse, Wisconsin, maar Rolling Rock verdween uit Latrobe voor goed. In ieder geval de mensen in West-Pennsylvania waar Latrobe ligt moesten het bier niet meer, zeker dat de smaak niet meer hetzelfde was. 


Rolling Rock Extra Pale heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,4%. De smaak heeft iets bitters en ook iets zoets maar het geheel is war vlak, ook wat lichte tonen van zoete maïs. Ooit lang geleden heb ik de originele Latrobe versie geproefd en dat was minder vlak en had ook iets meer citrus. In ieder geval koud geserveerd ideaal om een voetbalwedstrijd mee te kijken.


Over een paar dagen een lastige tegenstander die we allemaal goed kennen, Spanje. Volgt nog een filmpje want de website werkt niet.









Reacties

Populaire posts