Bier+Randzaken = Villacher Märzen - Oostenrijk

Villacher Märzen


Het wel en wee van een brouwerijgroep uit Oostenrijk en wat handige biertips voor als men daar een winter- en/of zomervakantie houdt. De Oostenrijkse deelstaat Karinthië is zo'n plek om er heen te gaan en genoeg is er te doen. 


Als eerst de bergen waar Oostenrijk bekend om staat en de Karnische Alpen vormen de grens met Italië met de bergen Hohe Warte (2.782 m), Kellerspitzen (2.774 m) en de
Rosskopf (2.603 m) om een paar bergen te noemen. De Karawanken vormt de grens met Slovenië en de hoogste top is hier de Hochstuhl (2.238 m) en goed voor een bergwandeling. In het noorden van Karinthië vormt de Hohe Tauern de grens met deelstaat Salzburg en hier zijn de hoogste bergen van Oostenrijk te vinden en de Großglockner (3.798 m) is de hoogste berg van Oostenrijk. Voor de wintersporter dit zijn enkele plaatsen om op vakantie te gaan, Nassfeld, Gerlitzen , Bad Kleinkirchheim, Flattach en Heiligenblut.


Dan het water want Karinthië heeft genoeg meren die zomer vakantieganger trekken. De Wörthersee is het grootste meer van de deelstaat en licht tussen de steden Villach en Klagenfurt in. Het trekt veel toeristen en in de zomer is de temperatuur van het water 25°C. Millstätter See is in grote het 2de meer in Karinthië en is te vinden maar heeft wel meer diepte en dus ook meer volume. De bergen houden de koude wind tegen in de zomer en dus is het water ook 25°C. Het derde meer is de Ossiacher See en hier zijn wat meer beschermde natuurgebieden maar toeristen kunnen hier ook wel op vakantie gaan. Dit meer warmt iets meer op in de zomermaanden en wel tot 28°C. Als laatste de Faaker See ten zuiden van Villach is vermaard om het turkoois water en dat het zuiverste meer is van Oostenrijk, want motorboten zijn verboden. Populair bij baders en vissers die proberen karper, snoek, baars en meerval te vangen.


Dan zijn er nog genoeg leuke stadjes en dorpjes maar voor het biergedeelte ga ik verder met de hoofdstad Klagenfurt en de tweede stad van Karinthië Villach. De brouwerijgroep Vereinigte Kärntner Brauereien heeft brouwerijen in deze twee steden in Klagenfurt brouwerij Schleppe die sinds 1993 maar bestaat sinds 1607 en is vernoemd naar een landgoed. Sinds 2000 is de focus van deze vestiging meer op speciaalbier gericht en het begon ooit in de 17de eeuw als een steenbierbrouwerij (een manier van brouwen met bloedhete stenen). Vanaf 1827 werd de brouwerij aangedreven door stoommachines en van 1873 ging men over op het brouwen van Pilsener en andere ondergistende bieren. De etiketten zien er nu stijlvol uit met goudkleurige belettering en er zijn nummers in de afbeeldingen verwerkt, ik zal er drie behandelen.


Schleppe No.1 is een American Pale Ale met een heldere goud/oranje kleur met een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is licht droog bitter met een klein beetje wrangheid. Het heeft tonen van sinaasappel, wat karamel, iets van grapefruit en een beetje banaan.Weizenbock is de nummer twee en de naam zegt het al, deze bierstijl is een zwaar soort Tarwebier. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,9% en de kleur is troebel geel. De smaak is aardig zoet bitter met tonen van vooral banaan en voor de rest iets van citrus en witte druif.Imperial IPA is één van de benamingen van de bierstijl Double India Pale Ale, alias DIPA en IIPA. Deze licht troebel oranje kleurig bier heeft een alcoholpercentage van 8,2%. Gebalanceerd droog bitter van smaak met wat zoetigs, tonen van grapefruit, mandarijn, perzik, karamel en hars.


Dat brouwerij Schleppe met zijn speciaalbieren en nu op naar brouwerij Villacher uit Villach met zijn traditionelere bieren. Deze brouwerij bestaat sinds 1858 en rond 1900 een behoorlijke speler in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en vooral de Italiaans en Sloveens talige gebieden goed verkrijgbaar. Na de eerste wereldoorlog stortte het keizerrijk ineen. In 1919 werd brouwerij Fischer overgenomen en ging het bedrijf Vereinigte Kärntner Brauereien heten en werden nog wat kleine brouwerijen uit buurt overgenomen. De Vereinigte Kärntner Brauereien gingen wel vanaf die tijd met alle vernieuwingen mee en in men kan in Karinthië niet meer om ze heen. Laat ik drie bier behandelen die ik ooit hebben mogen proeven.


Glockner Pils en dit bier is vernoemd naar de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner. Deze helder goudkleurige Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht bitter met een grassig aroma met lichte tonen van citrus.Dunkel het donkerbruin kleurig ondergistende bierstijl die erg populair is in het zuiden van Duitsland, Tsjechië en ook in Oostenrijk vind men het lekker. Dus de kleur is helder donkerbruin met een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is behoorlijk zoet met een weinig bitter, tonen van chocolade, licht geroosterd mout en karamel. Een soort vloeibare Mars en maar wel in goede zin van het woord.Märzen en dit is een ondergistende bierstijl die wat zwaarder is dan een Pilsener namelijk zo rond de 5% a 6%, in München heet het Oktoberfest en de rest van Beieren heet het Festbier. Maar een beetje grote brouwerij is de Märzen het vlaggenschip van de brouwerij. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is goudkleurig. De smaak is verfijnd zoet bitter met lichte tonen van citroen en een klein beetje zoete maïs.


Wat Karinthische bieren uit Villach en Klagenfurt met wat tips voor een vakantie in dit deel van Oostenrijk. Volgen de links van beide brouwerijen en een filmpje.

Reacties

Populaire posts