Bier+Randzaken = Club Premium Lager - Ghana

Club Premium Lager


West-Afrika voor beginners en zo kunnen we Ghana wel beschouwen en is wel het meest toegankelijk van de landen daar. De volgende 15 landen worden samen met Ghana tot West-Afrika en dit zijn ze: Benin, Burkina Faso, Kaapverdië, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo. 
Paar van die landen kan men wel bezoeken, sommige raden ze niet aan en wat van die landen hoor je nooit wat van.


Mauritanië, Mali, Niger kan je overslaan want veilig is het er niet. Senegal en Burkina Faso zijn verrassend onbekend. Kaapverdië en Gambia zijn populaire vakantielanden. Guinee, Guinee-Bissau, Sierra Leone, Liberia en Ivoorkust zijn aan het herstellen van jarenlange conflicten. Benin en Togo hanger er een beetje bij. Nigeria is groot, druk, vol, levendig. Maar sommige heb ik al behandeld van deze landen en komen in de toekomst aan de beurt, nu is het Ghana's beurt en behandel alleen Accra voor nu. De bevolking is vriendelijk en relaxed wat voor een westerse bezoekers soms vermoeiend kan zijn. Het toerisme begrijpen ze nog niet helemaal maar dat komt langzaam wel goed, wat ook geldt voor de andere West-Afrikaanse landen.De hoofdstad Accra heeft moderne gebouwen maar ook stoffige sloppenwijken. Ook staat er een voormalig Deens kasteel wat werd gebruikt voor de slavenhandel en heet Osu Castle. Overigens het is vaak van eigenaar gewisseld en dit waren ze: Zweden, Nederlanders, Britten, Portugezen en Akwamu een land wat er lag. Osu Castle is sinds de onafhankelijkheid de ambtswoning van de president van Ghana. De hele kustlijn van Ghana is bezaaid met kastelen en forten van voornamelijk Britten, Nederlanders en Potugezen. De wijk Osu zelf is het middelpunt van vermaak middels van restaurants, cafés, bars en om te slapen zijn er genoeg hotels en airbnb's.


De verkoelende zeebries kan men volgen naar Labadi Beach het populairste strand van Accra. Een plek met de nodige bars en souvenirverkopers plus een bonte stoet aan diverse karakters in de vorm van dansers, muzikanten, acrobaten en veel meer. Weinige gaan er zwemmen maar er is zoveel te doen en te zien aan de kant. Vlakbij hebben we het oudste gedeelte van de stad Jamestown, levendig met de vissers die 's-morgens de vangst binnen halen. De wijk heeft een opvallende vuurtoren en vele steegjes met oude gebouwen. Vlakbij vinden we ook Independence Square waar een grote poort met daarboven op een grote zwarte ster, het symbool van Ghana. Dan is er nog zoveel buiten deze levendige stad te bezoeken maar dat is voor een andere keer, want het is tijd voor het biergedeelte.


Het begon in 1931 toen Ghana nog een Britse kolonie was genaamd Goudkust toen een Zwitsers bedrijf brouwerij Overseas begon in Adabraka. Dit was tijdens de Britse tijd een chique stadje voor de kolonisatoren en daar was een lap grond te koop waar de eerste brouwerij van West-Afrika begon. Het was de eerste fabriek van West-Afrika en voor die tijd het modernste bedrijf van de regio. Maar het begin was erg moeilijk wegens importbieren uit Europa. Het gevecht om grondstoffen te kopen voor een niet te gek hoge prijs, alles moest geïmporteerd worden. Het eerste bier van Goudkust was CLUB Beer had dus lastig in de al lastige jaren 30, wat verlengd werd met de uitbraak van de 2de Wereldoorlog dat ook de nodige grondstoffen verbruikte. Toch werd CLUB Beer geliefd onder de bevolking na de oorlog en de brouwerij moest onder eigen succes uitbreiden. In 1975 verander er wat met het eigenaarschap die ging over in Ghanese handen en de brouwerij ging Accra heten. Adabraka was inmiddels een onderdeel geworden van de hoofdstad van Ghana.


Dus voor de jaren 80 ging men over op renovatie van de brouwerij om er weer een tijdje tegen te kunnen. In 1997 kwam de Zuid-Afrikaans/Amerikaanse grootmacht SABMiller de boel overnemen om vervolgens, je raad het de boel te moderniseren. AB-Inbev de grootste brouwer fuseerde lees vijandelijke overname, nam in 2016 SABMiller over en dus ook brouwerij Accra. 


Wat bleef al die jaren was CLUB Beer al heet het wel anders Club Premium Lager en ga het over drie dingen hebben wat met dit merk te maken heeft. Het eerste is de koosnaam van  Club is Charlie wat "vriend" betekent en ze zijn bezig om het fonetisch te schrijven. Dat zijn dus Chaley of Chale om het bier nog meer Ghanees te laten klinken. De tweede is de zwarte ster van de Ghanese vlag die siert het etiket ook, die ster staat symbool voor de emancipatie van Afrika. Als laatste is het klaver-achtige symbool en die komt van het Akan volk. Dat symbool heet DAME-DAME en staat voor intelligentie en vindingrijkheid.


Club Premium Lager is dus het nationale bier en het heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is lichtjes zoet bitter met lichte tonen van karamel en een beetje citroen. Bij het openen een grassig aroma die niet onder doet voor een Noord-Duitse Pilsener.


Dit was Accra en brouwerij Accra met Charlie, Chaley of Chaly. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 

Reacties

Populaire posts