Bier+Randzaken = John Smith’s Original Bitter/ Extra Smooth - Engeland

 John Smith’s

Original Bitter/

Extra Smooth


Laten dit keer eens kijken wat Heineken allemaal uitvreten in het Verenigd Koninkrijk en daar hebben ze een vaste voet aan de grond sinds 2008. Door brouwerijgroep Scottisch & Newcastle samen met het Deense Carlsberg over te nemen kregen ze de Britse brouwerijen, Carlsberg kreeg de Franse. Scottish & Newcastle had in die tijd vijf brouwerijen open in het Verenigd Koninkrijk en dat waren brouwerij Caledonian te Edingburgh, brouwerij Federation te Dunston vlakbij Newcastle, brouwerij Berkshire te Reading, brouwerij Royal te Manchester en brouwerij John Smith te Tadcaster. Heineken kennende sloten ze twee van de vijf brouwerijen en ik heb al twee bierverhalen geschreven en die waren over Newcastle en Caledonian, dus klik erop om ze te lezen of je gaat verder met dit verhaal. 


Brouwerij Caledonian is nog steeds open, John Smith's ook maar daar later over meer en tenslotte Royal is er ook nog, laten we daar straks ook over hebben. Brouwerij Federation was de plek waar ze het iconische Newcastle Brown Ale brouwden nadat de originele brouwerij Tyne in Newcastle-upon-Tyne nabij het centrum werd gesloten in 2005. Omdat de grond veel geld opleverden deden ze dat wat het ging toen niet zo best met Scottish & Newcastle, maar om link met Newcastle te houden werd Federation gekocht in 2004. De productie van Newcastle Brown Ale verkaste uiteindelijk naar brouwerij John's Smith. Die brouwerij heeft bestaan van 1920 tot 2010 waarvan de laatste zes jaar heeft het brouwerij Dunston  geheten.


Brouwerij Berkshire uit Reading sloot in 2010 en daar brouwde ze bieren onder licentie en dat waren onder andere Foster's uit Australië en Heineken en wel een slap aftreksel van het Nederlandse origineel genaamd Heineken Cold Filtered. Het had een alcoholpercentage van 3,4% en was een waardeloos bierachtig waterig slappe hap van het toch al neutrale origineel en dit bier was voor de Britse markt. Na de overname van Scottish & Newcastle werd dat veranderd en de Britten hebben het origineel en dit geval bestaat niet meer. In ieder geval brouwerij Berkshire heeft bestaan van 1979 tot de vraag minder werd en zo konden ze nog wat aan de grond verdienen.


Wat nog wel open is en dat is brouwerij Royal uit Manchester al sinds 1875 wordt er gebrouwen op deze plek wat bijna niemand weet. Het begon als brouwerij Albert genaamd naar de man van koningin Victoria. In 1894 werd de brouwerij overgenomen en ging het brouwerij Moss Side heten en in 1907 kreeg het de huidige naam al zal het niet lang duren dat het Heineken Manchester gaat heten. Trouwens hier werd de eerste Lager van Engeland gebrouwen in 1927 genaamd Red Tower wat niet meer bestaat. In ieder geval worden sinds die tijd Lager's gebrouwen en uiteraard een plek waar Heineken wordt gebrouwen maar ook merken zoals Amstel, Kronenbourg 1664, Birra Moretti en vooral Foster's.


Op naar Tadcaster een plaatsje met ongeveer 6000 inwoners in North Yorkshire, halverwege gelegen tussen de steden Leeds en York. Heeft het plaatsje drie grote brouwerijen namelijk brouwerij Tower eigendom van Molson-Coors, Samuel Smith's en Heineken's John Smith's. Die eerste twee komen ooit nog eens voorbij en die tweede was de broer van John Smith. Die John Smith (1824-1879) geboren in Leeds ging in 1847 werken bij brouwerij Backhouse & Hartley dankzij het geld van zijn rijke vader kocht hij de brouwerij 1852. Hij ging zich richten op de bierstijl Pale Ale die het in die tijd de populaire Porter begon te verdringen en het water in Tadcaster is van hoge kwaliteit, vandaar die brouwerijen in het plaatsje. Tadcaster werd ook aangesloten op het spoorwegnetwerk en dat deed de brouwerij meer groeien. In 1879 overleed John Smith en zijn broer William kreeg de leiding. William opende een nieuwe brouwerij en neef Samuel kreeg de lege brouwerij overnam en dat verhaal volgt in de toekomst. Nu wat over het oprichtingsjaar en dat is 1758 tevens ook van brouwerij Samuel Smith en op de foto zie je het jaartal 1833. Dat heeft te maken met het gebouw zelf, wegens groei moest er worden uitgebreid en dus kwam er een nieuw en groter gebouw.


William Smith overleed in 1886 en zijn neefjes Henry Herbert Riley en Frank Riley erfden het bedrijf en de groei ging door, ze moesten wel Smith aan hun achternaam bijvoegen. In 1912 had de brouwerij 250 paarden om het bier te bezorgen wat erg veel is en tijdens de Eerste Wereldoorlog gingen er 41 paarden naar het front, in 1947 stopte ze met paarden. In 1967 waren ze de derde brouwer in grootte in het Verenigd Koninkrijk maar ze werden in 1970 gekocht door brouwerij Courage op vriendelijke wijze. Courage was het groots in het zuiden van Engeland en John Smith's het grootst in het noorden en als nationaal bier werd er gekozen voor Magnet Pale Ale en daar kwam in 1974 John Smith's Yorkshire Bitter bij. 


Courage en John Smith's groeide in de jaren 80 nog steeds gestaag maar in 1995 nam Scottish & Newcastle Courage over en werd de grootste brouwergroep van het Verenigd Koninkrijk. Totdat Heineken het overnam en John Smith's bleef gespaard mede doordat ze meest geproduceerde Bitter ter wereld brouwen en de kwaliteit van het water van Tadcaster is nog steeds erg belangrijk. Naast de John Smith's bieren wordt er dus ook Newcastle Brown Ale gebrouwen en Lagers die ook gebrouwen worden bij brouwerij Royal. Wel worden sinds 2011 de bieren die op cask gaan en dat is een vat bier dat lijkt qua vorm op een houten vat, gebrouwen bij brouwerij Cameron's want die heeft ruimte om dit te doen. Heineken houdt het bij de moderne roestvrij stalen vat dat in het Verengd Koninkrijk kegs worden genoemd. Maar ik hou het bij de dubbele titel van dit bierverhaal.


John Smith's Original en John Smith's Extra Smooth is hetzelfde bier met het verschil dat in het blik van Extra Smooth een widget zit. Dat is een klein plastic balletje met stikstof en die zorgt ervoor dat de eigenschappen van getapt bier wordt nagebootst in bier dat geen koolzuurgas bevat. Als het blikje wordt geopend daalt de druk en barst het balletje open en dan komt er stikstof vrij. Het stikstof ontsnapt gelijk wat het slecht oplost wat het schuim vormt.


Het bier is dus een Bitter en heeft een alcoholpercentage van 3,6% maar het is zwaarder geweest en wel 3,8% en 4%, wegens eerste instantie accijnzen is het verlaagd en later nog eens met een kul reden dat concurrenten het ook deden. De kleur van het bier is helder amber en de Original heeft een dunne schuimkraag en Extra Smooth heeft een dikke witte schuimkraag die niet misstaat met getapt bier in een Engelse Pub. Het bier heeft een licht zwak zacht zoet bittere smaak met lichte tonen van karamel. Moet wel eerlijk zeggen dat dit niet mijn favoriete bier is en in het filmpje straks is het ook niet erg positief. 


Volgt nog de link, Facebookpagina en het beloofde filmpje, ergens volgende maand een ander Heineken verhaal. 
Reacties

Populaire posts