Bier+Randzaken (extra verhaal) = Geipel Pilsner - Wales

 Geipel Pilsner


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Wales voor het echie. Voor dit soort verhalen behandel ik iets van een wat grotere commerciële brouwerij maar Wales heeft er niet veel. Gelukkig is er een kleine brouwerij waar de eigenaar voornamelijk van Lagers en Pilseners houdt.


Brouwerij Geipel ligt nogal afgelegen en hierboven zie je een rode pijl en daar ligt het dorpje met een prachtige Welse naam, namelijk Llangwm. Nou dan moet je nog bijna 6 km. naar het westen rijden om bij te brouwerij te komen. In ieder geval is het er groen, rustig en als je Wels spreekt en begrijpt zit je er goed. Dus het ligt in het behouden graafschap Clwyd, wat onderverdeeld is in vier graafschappen en we moeten het graafschap Conwy hebben. Llangwm is dan weer onderdeel van het wat groter dorp Corwen. 


Brouwerij Geipel is opgericht in 2013 en in tegenstelling tot menig craftbrouwerij houden ze hier op ondergistende bieren, voornamelijk Pilseners en Lagers. Brouwen ook wel bovengistende bierstijlen dan is dat Duits geïnspireerde tarwebieren. Nou worden Pilseners en Lagers gezien als een massaproduct dat iedereen moet kunnen drinken en dat hoeft volgens de mannen van Geipel niet zo te zijn. Pilseners en Lagers kunnen ook spannend smaken maar als iets voor de massa bedoeld is komt neutrale smaken om de hoek kijken. Laat ik één Pilseners, twee Lagers en twee bierstijlen uit de ondergistende familie van ze behandelen.


Geipel Pilsner is dus een Pilsner maar eentje die niet gefilterd is, dat heeft een voordeel dat er meer smaak achterblijft. Het nadeel is dat de massa er niets van moet hebben omdat het bier troebel is. Het alcoholpercentage is 4,6% en de kleur is troebel goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen, iets van cranberry en wat kruidigheid.



Geipel Zeppelin en dit is Lager maar dan eentje met een laag alcoholpercentage van 2,8%. Met deze gaan ze mee met de trend voor degene die het milder willen hebben. Meestal met dit soort bieren is het echt minder van smaak. De kleur is troebel donkergoud met een licht zoet bittere smaak met lichte tonen van citroen, karamel, zoete maïs en kruidige hop.



Geipel Golden Gate is geïnspireerd door de Californische bierstijl California Common en buiten Amerika Steam Beer genoemd. Deze bierstijl 
die het midden houdt tussen hoge en lage gisting en is in San Francisco is ontstaan vandaar de Golden Gate brug op het etiket. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid.



Geipel Bock en dit is een Dunkler Bock wat in Nederland een herfstbier is, daarbuiten het hele jaar verkrijgbaar. Ontstaan in Duitsland hoort het boer smaakvol, stevig en zoet te smaken. Deze Welse Dunkler Bock heeft ook het juiste alcoholpercentage en dat is 6,5%, de kleur is troebel bruinoranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en rood fruit.



Geipel Aloha From Bala was een samenwerking bier met de in 2019 gesloten brouwerij Heavy Industry uit Henllan, een dorp ergens ook afgelegen in Noord-Wales. Vernoemd naar het meest tropische strand dat ze in Noord-Wales kunnen vinden al moet het tropische met een flinke korrel zout worden genomen. Deze Pilsener is een flinke twist waar aan het einde van het brouwproces wordt ge-dry hopped en ook melkzuurbacteriën op het bier wordt losgelaten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is licht droog bitter met een verfrissende friszurigheid. Het heeft tonen van citroen, grapefruit, mango, ananas en papaya.


Trouwens met Bala bedoelen ze een meer met die naam en het Wels heet het Llyn Tegid waar veel te beleven valt. Als je hier klikt kom je op de website van de brouwerij en volgt nog een filmpje. De volgende uitwedstrijd is tegen Polen maar daar moeten we even op wachten.




Reacties

Populaire posts