Bier+Randzaken = Spey Valley 1814 Lager - Schotland

 Spey Valley

1814 Lager


Brex-beer-it-thema deel 57 en nog steeds in Schotland maar nu in het noordoosten, het raadsgebied Moray. Het gebied is iets kleiner dan de provincie Groningen en iets groter dan de provincie Limburg. Het gebied heeft maar ongeveer 95 duizend inwoners, dus ruimte genoeg. Als je op de kaart kijkt hieronder dan je dat noorden er nogal breed uitziet en hoe meer naar het zuiden wordt het smaller en slanker. 


Moray heeft een indrukwekkend landschap waar het zuidelijke gedeelte een onderdeel is van het nationale park Cairngorms, een ruig uitziend middelgebergte waar sommige delen wel op de toendra lijken. Het gedeelte in Moray is het laagst en vlak waar de rivier Spey doorheen stroomt. Het gebied leent zich uitstekend voor een stevige bergwandeling en voor mountainbikers die van een uitdagend terrein houden. Rivier Spey heeft een lengte van 172 km en de snelstromende rivier is een ideale plek om te vissen op forel en zalm.


De kustlijn van Moray heeft hier en daar leuke zandstrandjes waar als het weer het toelaat een ideale plek is om te picknicken, anders kan je er lekker uitwaaien. Hier zijn ook diverse wandelroutes uitgestippeld die langs de kust gaan waar je kan genieten van vogels, dolfijnen, prehistorische bouwsel en diverse dorpjes en stadjes. Zoals de hoofdplaats van Moray, Elgin heeft een mooie middeleeuwse kathedraal die tevens een ruïne is en genoeg pubs om de dorst te lessen. 


Op biergebied is het erg karig maar op whiskygebied is het voor liefhebbers ervan een walhalla. Al ik goed ben ingelicht heeft Schotland zo'n 113 whisky distilleerderijen waarvan 50% in Moray te vinden zijn en daar weer van de meeste langs de rivier Spey. Whisky is in Schotland ingedeeld in zes regio's en dan voor het type Single Malt, deze regio's zie je hieronder en voor het gemak staat Ierland er ook bij.


Behalve dat de whisky producerende regio Speyside in Moray ligt er ook een stukje in het raadsgebied Highland en dan wel in de regio Strathspey. We houden het voor nu bij Moray en de volgende distilleerderijen kan je volgens mij bezoeken: Aberlour, Benriach, Benromach, Cardhu, Dallas Dhu, Cragganmore, Glenallachie, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Glen Grant, The Macallan, Strathisla, Tomintoul. Trouwens Dallas Dhu is 1992 gesloten maar fungeert als een museum. Dus tussen de distilleerderijen kunnen ook de nodige wandelingen gemaakt worden. Nu gaan we verder met die andere drank dat van graan gemaakt wordt er komen twee brouwerijen voorbij.


Brouwerij Windswept (2012) is opgericht door Al Read en Nigel Tiddy twee voormalige RAF piloten die een brouwerij begonnen in Lossiemouth het vissersstadje ten noorden van Elgin. De brouwerijnaam heeft te maken met de winderige kust van Moray en ze proberen de ruige omgeving over te brengen met hun merk, ook hun piloten achtergrond helpt mee. De brouwerij ligt vlag bij de RAF vliegbasis die ook in Lossiemouth te vinden is. Laat ik twee bieren van ze behandelen.


Windswept 1806 is een Stout en is verkrijgbaar vanaf september tot maart. Het jaartal heeft te maken met een ramp genaamd de Stotfield fishing disaster. Stotfield is nu een wijk van Lossiemouth en op 25 december 1806 vergingen tijdens een storm drie vissersboten met een totaal 21 man aan boord. Bijna de hele mannelijke bevolking kwam om de vrouwen, kinderen en bejaarden die lieten ze achter. Met dit bier wordt er stilgestaan met die veschrikkelijke ramp. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is pikzwart. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en wat koffie en rode bes.



Windswept Typhoon en dat het winderig is aan de kust van Moray heeft de biernaam te maken met het RAF verleden. Op de basis in Lossiemouth zijn  Typhoon straaljagers gestationeerd die het noorden van Groot-Brittannië moeten beveiligen. Het is een Europees ontwikkelde straaljager door de bedrijven Airbus Defence and Space, BAE Systems en Leonardo en het toestel wordt gebouwd in Duitsland. Het bier is een India Pale Ale op zijn Amerikaans met een alcoholpercentage van 6,2% en heeft een heldere goudgele kleur. De smaak is droog bitter met tonen van citroen, sinaasappel, mango en een beetje karamel.


Brouwerij Spey Valley (2007) is opgericht door distilleerder David MacDonald en landbouwer Innes MacPherson die middenin het met whisky distilleerderijen gedomineerd gebied bier gingen brouwen. Eerst werd een paar geëxperimenteerd op een boerderij vlakbij het gehucht Mulben ten zuidoosten van Elgin. Serieus werd het vanaf 2012 nadat de eerste bieren een aardig lokaal aandeel hadden en is de brouwerij op de boerderij sinds 2016 flink uitgebreid.


Spey Stout is de reden dat ze het idee kregen om voluit te gaan met de brouwerij. Ze brouwden dit bier met het idee dat ook drinkers van licht gekleurde bier ook van een Stout kunnen genieten. Trouwens de eigenaar met de distilleerder achtergrond wordt ook met dit bier aan barrel-aging gedaan en andere experimenten. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,4% en de kleur is pikzwart. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, donker fruit en wat drop.



Spey Valley 1814 Lager en nog een bier met een jaartal en deze slaat op een brug die dat jaar openging voor verkeer. Craigellachie Bridge is een gietijzeren brug ontworpen door de befaamde Schot Thomas Telford, een ingenieur die verantwoordelijk voor veel bruggen, kanalen en wegen. Maar een brug symboliseert ook verbinding en dit geval tussen gewone Lager- en craftbierdrinkers. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en wat vaags citroen. Link naar brouwerij Spey Valley 


Dat was Moray en het volgende Brex-beer-it speelt zich af in Engeland, maar eerst nog een filmpje over whisky.






Reacties

Populaire posts