Bier+Randzaken = Ayr Rabbie's Porter - Schotland

 Ayr 

Rabbies Porter

Brex-beer-it-thema deel 75 en we zijn in Schotland en dit keer is South Ayrshire aand de beurt en de laatste van de drie Aytshire's. De andere waren East Ayrshire en North Ayrshire, waarvan East Ayrshire een overloopgebied van Glasgow is en North Ayrshire een stuk landelijker door de eilanden. South Ayrshire is ook landelijk en moet het hebben van de kust waar voor het massa toerisme naar Zuid-Europa de vakantieplek was voor Schotten uit de steden. South Ayrshire is in grootte ongeveer de helft van de provincie Groningen en heeft ongeveer 112 duizend.



Het stadje Ayr waar de raadsgebieden zijn naam heeft aan te danken heeft nog wel iets van een badplaats weg met lange stranden en als het helder men het eiland Arran kan zien. Er is een winkelstraat, twee winkelcentrums, het nodige eet, drink en stap gebeuren. Maar die zomers in Schotland zijn niet zo best en als het best is dan duurt het niet lang allemaal. In ieder geval wie dat allemaal niet erg vind kan hier best vertoeven. Het is ideaal om met de fiets langs die kust te fietsen en wel richting het zuiden, wandelen is ook mogelijk. Over wandelen gesproken aan Ayr grenst het dorpje Alloway waar een belangrijk Schots historisch persoon is geboren.


Robert Burns (1759-1796) was een dichter die zijn voornamelijk in het Schots schreef. Geboren in een arme boerenfamilie waar zijn ouders alles er aan deden om Robert een goede opleiding te geven. Het geboortehuis staat er nog en is een museum waar veel toeristen op af komen. In 1783 begon hij poëzie te schrijven en werd in en rond Ayr goed ontvangen. Totdat deze bij een drukker in Kilmarnock kwam werd hij ook beroemd in Schotland. Zodoende kwam hij in de Schotse hoofdstad Edinburgh terecht voor een paar jaar maar zijn schrijfwerk was geen vetpot. 


Dus dat besloot hem om weer boer te worden in het zuidoosten van Schotland. Hij kreeg nog baantjes aangeboden bij een krant en een universiteit waar hij geen zin in had. De boerderij werd ook niks en ging naar Dumfries om daar voor de belastingdienst of de afdeling douane en heffingen te werken. In Dumfries overleed Robert Burns op 37 jarige leeftijd aan hartklachten. Veel Schotten vieren elk jaar zijn verjaardag met een maaltijd haggis die onder begeleiding van doedelzakmuziek naar de tafel wordt gebracht. Tevens wordt de ode Address to a Haggis geciteerd voordat aparte traditionele Schotse gerecht wordt aangesneden.


Verder met het biergedeelte en dan zijn we gauw klaar want het is er maar eentje en dan kunnen er wel zes biertjes vanaf. Ayr Brewing Company uit Ayr en bestaat sinds 2009. De brouwerij is onderdeel van een hotel genaamd Glen Park wat op zich best handig is, bier proeven en niet ver lopen. Trouwens mocht de zon aldaar schijnen en daarbij het ook nog eens aangenaam warm is het strand veraf. Ze zijn er trots op dat ze in de buurt van de geboortegrond van Robert Burns mogen brouwen. Aangezien ze het best gezellig vinden achterin het hotel zouden ze best groter willen worden, maar het heeft geen haast.


Fair Jenny's Jig is een Golden Ale en de biernaam heeft volgens mij te maken dat Jenny van de kermis een traditionele dans doet. Het alcoholpercentage is 4,4% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen en wat grassig aroma.



Summer Knitting is een Pacific Pale Ale en de biernaam heeft te maken met iets breien voor de Schotse zomer, voordat je het weet ril je het af. Het alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is troebel geel. De smaak is licht zoet bitter met tonen van ananas, citrus en appel.



Otto & Griselda is een Pale Ale en het koppel zijn volgens mij een eeuwigheid bijelkaar en komen elk jaar naar Ayr om vakantie te vieren, het geluk straalt er vanaf. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is droog bitter met een licht zoetje en heeft tonen van citrus, karamel en tropisch fruit.



The Coming Of The Lord is een American Pale Ale en de biernaam en de man die niet zichtbaar is op het artwork probeert daar voor waar te schuwen. Nou in ieder geval heeft dit bier een alcoholpercentage van 5,7% en de kleur is troebel goudoranje. De smaak is droog bitter met wat fruitigheid met tonen van citrusvruchten, citroen, limoen, mango en tropisch fruit.



Leezy Lundie is een Bitter en is een figuur uit de gedichten van Robert Burns en wel uit één van zijn schunnigere gedichten genaamd Merry Muses of Caledonia. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en sinaasappel.



Rabbie's Porter en die biernaam ook uit een gedicht van de dichter wat volgens mij ging over het goede leven in Ayrshire, wel met drank uiteraard. Trouwens Robert siert het artwork van dit bier. Met dit bier hebben ze bij Ayr Brewing Company veel lof geoogst. Deze Porter heeft een alcoholperentage van 4,3% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is droog bitter met een verfijnd zoetje en heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie en donker fruit.


Dat was Ayrshire met zijn enigste brouwerij en de volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in Wales, volgt nog de link en een filmpje over Ayr voor het gemak.





Reacties

Populaire posts