Bier+Randzaken = Franciscan Well Rebel Red Ale - Ierland

 Franciscan Well Rebel Red Ale


Het laatste grotere Molson Coors verhaal van het jaar en dit keer is wat ze doen in Ierland. Voor degene wie denkt dat Guinness Stout het meest gedronken bier van het land is komt van een koude kermis thuis. Want dat is Heineken Lager wat bij ons Heineken Pilsener heet en voor de Ierse markt brouwen ze dat in Cork. In 1983 kocht Heineken Lady's Well Brewery bekend van Murphy's Stout om de Stout strijd aan te gaan met Guinness. Dat ging nooit lukken en besloten na 2000 in te zetten op Lager verkoop in Ierland wat wel is gelukt. Met 63% van de markt in Ierland staat Heineken Lager op één. 


In 2009 kocht Heineken de Britse brouwgroep Scottish & Newcastle en die bezaten het tevens uit Cork komende Beamish & Crawford, bekend van Beamish Stout. Twee brouwerijen in één stad was voor Heineken te van het goede en op welbekende Heineken manier werd de laatste gesloten. Trouwens Lady's Well Brewery werd na de overname in 1983 Murphy's Brewery en in 2001 werd het  Heineken Ireland. Wat heeft dit met Molson Coors te maken, nou dat hun bier en dan meer Coors Light hier wordt gebrouwen. Eigenlijk heet het bier sinds 2021 op aan raden van Heineken simpelweg Coors, door simpel het woord Light weg te laten. Die term werkt alleen in Noord-Amerika en in Europa niet zo goed, want het heeft geholpen. Coors zonder Light is nu het tweede bier van Ierland, doordat Heineken ruimte over heeft kan het onder licentie daar gebrouwen worden.


Omdat veel Amerikaanse toeristen die Ierland van Ierse afkomst zijn en graag hun roots bezoeken doet Coors zonder Light goed in Ierland. Trouwens in sommige landen in Europa, Azië en Australië heet het ook Coors wegens het negatieve woord "light" in combinatie met Coors. Wat ze ook verkopen zijn de volgende merken Carling, Blue Moon, Prahva, Molson Canadian, Cobra en ze behartigen de zaken van Grolsch en Estrella Damm in Ierland. Dit allemaal wordt gebrouwen in de grote Ierse Heineken brouwerij te Cork.


Toch bezitten ze een brouwerij in Ierland en deze bevind zich ook in Cork. Franciscan Well Brewery bestaat sinds 1998 en de oprichter is Shane Long. Het is de op één na oudste craftbrouwer van Ierland na O'Hara's Brewery opgericht in 1996 uit Carlow en daar moet nog eens iets over schrijven. De plek van de brouwerij heeft te maken waar ooit een klooster gestaan met de naam Shandon Friary. Het klooster hoorde bij de orde van de Franciskanen die vrijwillig in armoede leven. Ook is er op die plek een waterbron die miraculeuze geneeskrachtige gave toegeschreven waar pelgrims op af kwamen. Nou zijn de resten van het klooster te ontwaren en het terras ligt op de begraafplaats waar de monniken begraven liggen. Dan heb ik de brouwerijnaam wel uitgelegd en erop en eromheen is de  brouwerij en café te vinden en bezoeken. 


Nou gingen de zaken voorspoedig en gestaag tot een hoge pief van Molson Coors wat van hun bier dronk en onder de indruk ervan werd. Deze ervaring werd dus gedeeld en werd de interesse gewekt om iets met craftbier te doen in Ierland. Molson Coors besloot Franciscan Well Brewery te kopen en Shane Long zag dit als een mooie gelegenheid om zijn brouwerij verder te brengen. Molson Coors zag ook mogelijkheden om speciaalbier uit Ierland in Noord-Amerika te verkopen waar interesse is voor Iers bier. Met het Molson Coors geld werd in 2017 een tweede en grotere brouwerij geopend om aan die interesses te voldoen. Shane Long heeft ook geluk dat Molson Coors overgenomen craftbrouwers grotendeels hun eigen gang laat gaan. Dan zijn we beland bij de bieren in dit verhaal en ik doe er vier. 


Shandon Stout en een beetje Ierse brouwerij moet een Stout in het programma hebben. Duidelijk vernoemd naar het klooster maar ook de wijk het Shandon wat te noorden van het centrum van Cork ligt, Alleen van tap is dit pikzwarte bier verkrijgbaar en het heeft een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en koffie.Friar Weisse en het eerste woord betekent "kloostermonnik" en dat vonden ze wel gepast bij hun versie van een Duitse Hefeweizen. Ook de blauw en witte kleuren passen goed bij het artwork aangezien de vlag van Beieren die kleuren ook heeft. Het alcoholpercentage is 4,7% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zacht zoet met tonen van banaan, iets van karamel en peer.Chieftain IPA en ondanks de naam is de bierstijl Pale Ale wat ook hierboven goed te zien is. Chieftain betekent "hoofdman" en de eerder genoemde monniken van zo'n hoofdman het klooster stichten. Die hoofdman heette Diarmund McCarthy Mor en kan niks over hem vinden, enigste het klosster ging open eind 13de eeuw. Het bier heeft een helder goudoranje kleur en het alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is droog bitter met tonen van grapefruit en karamel. Rebel Red Ale en deze biernaam heeft te maken met de van origine Ierse bierstijl Red Ale. De bijnaam van Cork County het graafschap om de stad Cork heen heeft de bijnaam Rebel County. De inwoners lagen de Engelsen vaak dwars en de inwoners zijn nogal eigenwijs wat dit bier ook moet voorstellen. De bierstijl weten we al en de kleur is traditioneel helder amberrood en het alcoholpercentage is 4,3%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en noten.


Dat was het Molson Coors jaar en hoop dat jullie een idee geven hoe ze te werk gaan. Volgend jaar doe ik de 22ste brouwgroep ter wereld die in zijn geheel in Duitsland afspeelt. Nog een maand wachten en wat verhaaltjes, maar eerst de link en een filmpje. Link naar Franciscan Well Brewery

Reacties

Populaire posts