Bier+Randzaken = Coopers Sparkling Ale - Australië

 Coopers

Sparkling Ale



Een Australische brouwerij die uit handen is gebleven van buitenlandse grootmachten en tevens voor Australische begrippen een heuse unieke familiebrouwerij. Het begon allemaal bij schoenmaker Thomas Cooper (1826-1897) uit Yorkshire met zijn zwangere vrouw en hun twee kinderen. De kinderen genaamd William (1850-1882) en Sarah Ann (1851-1852)en hun moeder heette Ann (1827-1872). De familie ging emigreren naar de kolonie Zuid-Australië om een beter te leven te hebben. Tijdens de 86 daagse zeereis slaat het noodlot toe met overlijden van hun dochtertje nadat de boot de Kaap de Goede Hoop gepasseerd. Op die zelfde boot bevalt Ann van een dochter die dezelfde naam kreeg als haar overleden zusje, Sarah Ann (1852-1854). 


De familie komt aan in de haven van Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië om daarvan naar Kensington te gaan en aldaar een klein huisje huurde. Kensington is tegenwoordig een wijk van Adelaide en ligt in oosten van de stad. Hier werden nog vier kinderen geboren en het waren Mary Ann (1855–1856), John Thomas (1857–1935), Christopher (1859–1910) en Annie Elizabeth (1861–1921). Thomas begon in Australië in begin als schoenmaker, werd later ook metselaar en melkveehouder. In 1856 kocht een stukje land in Norwood wat nu ook een wijk is van Adelaide. Met zijn nieuwe vaardigheid als metselaar bouwde hij daar een grotere woning voor zijn familie. In 1862 tijdens zijn vrouw's haar ziekbed brouwde hij een bier naar oud familierecept als een soort geneesmiddel, wat ook zijn buren proefde.


Deze vonden het lekker smaken en vertelden dat door zodat Thomas besloot voltijds brouwer te worden. Hij deed alles zelf met hulp van zijn oudste zoon samen met werk op de veehouderij. Al gauw kwam hij erachter dat de brouwerij meer opleverden en meer capaciteit nodig had, werd er de beslissing genomen om te stoppen met de koeien en de verkoop van zuivel. Al had Adelaide meerdere brouwerijen in die tijd had het bier van Thomas Cooper een veel betere kwaliteit en in korte tijd een goede reputatie opgebouwd. Zelfs dokters prezen het bier en raadde hun patiënten om het drinken, de gezondheidzorg was wat anders in die tijd. In de tijd van de brouwerij werden er nog de volgende kinderen geboren, Joseph Brown (1863–1888), Jane Amelia (1865–1943), Margaret Alice (1868–1869) en Samuel (1871–1921).


In 1972 overleed Ann plotseling en twee jaar hertrouwde Thomas met Sarah die hem nog acht kinderen schonk. Hier komen de namen als ik toch bezig ben, Stanley Reasey (1875–1938), Thomas Perry (1876–1876), Francis Scowby (1877–1878), Frederic (1878–1952), Edward Booth (1880–1881), Charles Edward (1881–1936), Lily Louise (1881–1893) en Walter Astley (1882–1909). Zo als jullie zien haalde helaas acht van kinderen niet de volwassenheid wegens in die tijd door de nog niet goed werkende gezondheidszorg. Thomas Cooper zelf overleed in 1897 en met twee takken aan familie bleek dat deze brouwerij niet makkelijk is over te nemen. De aandelen kwamen in bezit van zijn zonen want vrouwen hadden niet veel rechten in die tijd wat later beter zou worden.


De brouwerij zelf verhuisde in 1881 wegens vraag naar een groter en moderner pand in de wijk Leabrook. In de decennia erna groeide en soms haperde het bedrijf maar kwam er altijd bovenop. Ook hielden ze een lange tijd vast aan alleen ondergistend bier te brouwen wat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt. Pas in 1968 door mindere verkoop van traditionele bieren besloten ze te wagen aan Lager genaamd Gold Crown Lager. Dat bier wordt niet meer gebrouwen maar je kan het met een zelf brouw pakket zelf brouwen, aangezien ze de grootse producent zijn van die pakketen ter wereld. In 2001 betrokken ze een milieuvriendelijke moderne brouwerij in de wijk Regency Park in het noorden van Adelaide. Dat was de geschiedenis van Coopers Brewery en komen nu acht ondergistende bieren van ze voorbij. 


Coopers Original Pale Ale is dus reden dat deze brouwerij bestaat en ooit als medicijn diende. In de 19de eeuw werd drank nog wel eens voorgeschreven door een arts. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is troebel goudgeel. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen en karamel.



Coopers XPA is een modernere Pale Ale en gebrouwen met Amerikaanse hop wat meer smaakt geeft. Eigenlijk moet de bierstijl American Pale Ale. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is troebel goud. De smaak is zoet bitter met tonen van zoet fruit en karamel.



Coopers Pacific Pale Ale en die bierstijl staat in de nieuw, relatief nieuw en uitgevonden in Nieuw-Zeeland. Het heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is verfrissend licht zoet bitter met lichte tonen van ananas, grapefruit en citroen.



Coopers Mild Ale en ook hier staat de bierstijlnaam in de naam. Alleen heb ik wel een opmerking, er wordt zonder extra suiker gebrouwen wat normaal vaak gebeurt. Het heeft een alcoholpercentage van 3,5% en de kleur is troebel goud. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel.



Coopers Vintage Ale is een Strong Pale Ale en elk jaar smaakt het lichtjes anders en het kan makkelijk een paar jaar rijpen na aankoop. Het heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is troebel bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en citroen.



Coopers Dark Ale is ook een Mild Ale maar een donkere en ooit had elke grotere Australische brouwerij zo'n bier, ander voorbeeld is Toohey's OldHet heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is troebel donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade en geroosterd mout.



Coopers Best Extra Stout is een Foreign Export Stout, de bierstijl die Guinness heeft gecreëerd en geëxporteerd naar de Britse overzeese gebieden. Het heeft een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is bijna zwart. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, drop en koffie.



Coopers Sparkling Ale en deze Australische bierstijl staat in de naam en uitgevonden door Coopers in 1862, best omschreven een Ale die een Lager wil zijn. Het heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is licht troebel goudgeel. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen.


Zo dat was de oudste familiebrouwerij van Australië en hier klikken voor de link en tenslotte een filmpje.  





Reacties

Populaire posts