Bier+Randzaken (extra verhaal) = Traquair Jacobite Ale - Schotland

Traquair 
Jacobite Ale


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Schotland vriendschappelijk thuis. Normaal doe ik een (middel)grote commerciële brouwerij met een voor hen populair bier maar Schotland heeft daar niet veel van. Dan kan ik mooi Traquair House Brewery behandelen.


Traquair House Brewery bestaat sinds 1965 en is te vinden in het Schotse raadsgebied Scottish Borders, om precies te zijn nabij het dorpje Innerleithen zo'n 12 km ten westen van het stadje Peebles. Wat de brouwerij zo bijzonder maakt het is gevestigd op een Schots landgoed met dezelfde naam, Traquair House. Dit landgoed wordt al bewoont sinds beging 12de eeuw en werd gebruikt als jachtslot door de Schotse koningen. Maar er moet wel worden gezegd dat alle bouwsels voor de 15de eeuw verdwenen zijn. 


Koning Jacobus III (1451 of 1452-1488) gaf rond 1460 het landgoed aan zijn favoriete hofmuzikant William Rogers die verkocht het weer door in 1478 aan de graaf van Buchan. Dit was James Stewart de oom van de koning en die gaf het landgoed in 1491 aan zijn bastaardzoon James die hij tevens erkende. Dit maakte hem tevens de 1ste heer van Traquair en in 1531 sneuvelde hij bij de Slag bij Flodden, het landgoed kwam in handen van zijn dochter Jane die op haar beurt een bastaard dochter met Archibald Douglas de 6de graaf van Angus. De dochter genaamd Janet trouwde met met de Patrich de heer van Ruthven en een nakomeling van hun was John Stewart die de eerste graaf van Traquair werd in 1633. Na hem kwamen er nog zeven graven tot het adellijke geslacht op hield te bestaan in 1861. Het landgoed ging over op een neef genaamd Henry Constable Maxwell die ook de naam Stuart aan zijn naam toevoegde. Hij werd geen graaf van Traquair maar mocht wel de titel heer van Traquair voeren. Stuart is een alternative schrijfwijze van Stewart en via via gerelateerd aan het adellijke huis Stuart die de nodige Schotse koningen heeft geleverd en op den duur ook heerste over Engeland. 


Het landgoed zelf is in de loop van de eeuwen gerenoveerd, uitgebreid met hier en daar een likje verf maar voor dit bierverhaal was er een inpandige brouwerij. Want in de middeleeuwen en een lange tijd daarna was water drinken een hachelijke onderneming. Bier was veiliger door het kookproces die de bacteriën om zeep hiel en wat men niets wist. Dus in 1965 besloot Peter Maxwell Stuart, the 20th heer of Traquair om de 18de eeuwse brouwinstallatie in werking te brengen en het landgoed open te stellen voor bezoekers. 


Want de landheer was erg verbaasd dat de meer dan 200 jaar oude brouwerij intact was gebleven nadat hij alle opgeslagen spul had verwijdert. Kreeg het idee om daar wat mee te doen en de rest is brouwgeschiedenis. Na de dood van Peter heeft zijn dochter Catherine de 21stee dame van Traquair met haar man de roerstok overgenomen. Drie vaste maar inmiddels klassieke bieren van deze speciale brouwerij komen voorbij.


Traquair Jacobite Ale en deze Scotch Ale is vernoemd naar Karel Eduard Stuart (1720-1788) de kleinzoon van koning Jacobus II die werd afgezet door schoonzoon Willem III van Oranje. Karel Eduard wilde die kroon terug en begon een tot mislukken gedoemde opstand met zijn aanhangers de Jacobieten genoemd, dat verklaart de biernaam. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder roodbruin. De smaak is zoet bitter met enige zoetheid en heeft tonen van karamel, gedroogd fruit, kruiden en een beetje drop.



Traquair House Ale en deze Scotch Ale heeft te maken met het landgoed en door familiebanden kreeg het tijdens de opstand bezoek van Karel Eduard. Eerder kwam de Schotse koning Maria I (1542-1587) langs in 1566 en kamer waar ze sliep staat nu bekend als de "The King's Room". Als baby kwam zoon Jacobus VI van Schotland en later Jacobus I van Engeland met zijn moeder mee. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,2% en de kleur is helder roodbruin. De smaak is behoorlijk bitterzoet met tonen van karamel, gedroogd fruit, kruiden en iets wat op hout lijkt. 



Traquair Bear Ale is een Extra Special Bitter en de biernaam heeft te maken met de poort van het landgoed waar op de pilaren beren staan, oftewel "The Bear Gates". Deze zijn gesloten sinds Karel Eduard het landgoed verliet en verder ging met zijn opstand. De poorten zullen weer opengaan als er iemand die te maken heeft met de familie Stuart de troon zal bestijgen en ik denk dat nooit meer gaat gebeuren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder amber. De smaak is droog bitter met een zoetje en heeft tonen van licht geroosterd mout, kruiden, karamel en iets van eik.


Dit was een adellijke brouwerij uit Schotland en klik hier voor de link, ook is er een filmpje.






Reacties

Populaire posts