3de BierVerhaal van Oktober: COOP Ale Works F5 IPA - Verenigde Staten / Oklahoma

COOP Ale Works F5 IPA
Oklahoma heeft een van de strengste alcoholwetten van de Verenigde Staten en wil men gekoeld bier kopen bij een supermarkt dan kan dat, maar deze bieren hebben een alcoholpercentage van 3,2%. Zwaarder dan dit moet men naar de slijter en deze mag het alleen tegen kamertemperatuur verkopen, zondag zijn de slijters gesloten.
Tevens zijn ze gesloten op de volgende Amerikaanse feestdagen Memorial Day, Independence Day, Labor Day, Thanksgiving Day en Kerstmis/ Ook mag men geen bier verkopen aan jongeren onder de 21, zwakzinnigen en personen die duidelijk dronken zijn. Grappig detail in de drankwet is dat er expliciet ook geen drank aan ongeklede personen mag worden verkocht, de boete is $500. In een bar, café of restaurant mag er van 2 uur ’s-Nachts tot 6 uur in de morgen niet gedronken worden, gebeurt dit wel kost dit $500 en half jaar het gevang in. Happy hours zijn verboden, niet meer dan 2 drankjes tegelijk bestellen, korting geven en spelletjes waar drank een rol heeft mag ook niet.
Openbare dronkenschap is ook niet toegestaan want dat kost tussen de $10 en $100 en 5 tot 30 dagen in de gevangenis. En dan nog maar te zwijgen over de “dry counties” en die zijn er genoeg, zie de kaart. Oklahoma is een staat die 4,3 keer groter is dan Nederland en heeft 3,9 miljoen inwoners, ook lijkt het op een steelpan.
De oliebusiness doet het goed hier dat een van de grootste olievelden in de wereld en die ligt onder de hoofdstad Oklahoma City, in de stad en zelfs om het Staats Capitool staan van die boortorens.
Op weergebied word deze staat heel erg vaak getroffen door tornado’s en dit komt door de ligging waar koude lucht uit het noorden botst op warme lucht uit het zuiden. Dit levert windhozen op die uit kunnen groeien tot erg gevaarlijke tornado’s die alles vernietigen.
Terug naar de hoofdstad waar brouwerij COOP Ale Works sinds 2009 brouwt, de naam is afgeleid van het woord “coöperatie”. Hier werken mensen van verschillende afkomst met hetzelfde idee, er moet beter bier komen in een staat waar 3,2% de leidraad is en dat is goed gelukt. Ik zal vier bieren van COOP Ale Works behandelen om te beginnen met.
1: DNR is de naam en betekent “niet reanimeren” en dit slaat op het feit dat ze in Oklahoma een zwaar bier van 10% kunnen brouwen, als je erin blijft wil je er goed in blijven. De kleur is donker bruin, de smaak is zoet bitter en heeft tonen van gedroogd fruit, banaan en vanille.
2: Briefcase Brown is een Brown Ale die gekoeld mag worden gedronken want het bier heeft een alcoholpercentage van 3,2%. De kleur is donker bruin, heeft een licht zoet bittere smaak en heeft tonen van karamel en een beetje chocolade.
                                                 
3: Native Amber is een Amber Ale van 6,1% en slaat op de geschiedenis van Oklahoma want ooit heette het Indian Territory. In dit gebied werden veel Indianenstammen die van de westkust kwamen geplaatst of beter gedeporteerd. De kleur is amber, de smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel en wat fruitigs.
4: F5 IPA is een India Pale Ale en slaat op een benaming voor sterktes van tornado’s uit de Schaal van Fuji. F0 is een briesje in vergelijking met een vernietigde F5 tornado. De kleur is troebel oranje en heeft een alcoholpercentage van 6,8%. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, grapefruit, ananas en een aroma van een dennenbos. 
Dit was het wat winderige Oklahoma volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://coopaleworks.com/


Reacties

Populaire posts