4de Bier Verhaal van Oktober: Prażubr Niepasteryzowany - Polen

Prażubr Niepasteryzowany
Juist ja, dit keer een ontwikkeling in het bierlandschap van Polen. Polen is de 3de bierproducent van Europa met zo’n 36,9 miljoen hectoliter, na Groot-Brittannië met 49,5 miljoen hectoliter en Duitsland met 103 hectoliter. Met het drinken van bier per jaar staan ze op de 4de plek in Europa met 97,8 liter, na Duitsland met 104,7 liter, Oostenrijk 104,8 liter en koploper van de wereld Tsjechië met 142,6 liter. Populaire biertypes zijn toch zoals bij veel landen de Lagers en Pilseners, goede 2de plek zijn de zware Imperial Pilserens of Strong Pale Lagers (van 6% tot 14%) en de donkerbruin tot pikzwarte Baltic Porters.
Bij de lokale Poolse winkel bij mij in de buurt verkopen ze behoorlijk wat Pools bier in blik en fles van de grotere en middelgrote brouwerijen. Zodoende zag ik wat merken met het woord “Niepasteryzowany” en ondanks ik geen moer van het Pools begrijp, begreep ik wel dat het “ongepasteuriseerd” betekent. Veel brouwerijen pasteuriseren hun bieren. Dit is een korte verhittingsstap van het bier voor of na het verpakken, met als doel gist en ziekteverwekkers te doden en het product langer houdbaar te maken. Dat houd in voor de smaak van het bier wel wat vlakker is. Deze Poolse min of meer trend is dat de moeder van alle Pilseners, het Tsjechische Pilsner Urquell er mee begonnen is.
Allereerst het alleen vanaf in oktober van vat verkrijgbaar in geselecteerde horecagelegenheden of altijd verkrijgbaar na een rondleiding in de brouwerij te Plzen. Pilsner Urquell Nefiltrovaný een troebel oranje kleur met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht zoet bitter en heeft fruitige tonen en iets van karamel. Alles met succes wordt nagemaakt door concurrenten in Tsjechië en Slowakije, maar “Nefiltrovaný” betekent in het Tsjechisch “niet gefilterd”. Later begon Pilsner Urquell ook met een ongepasteuriseerde versie, die ook navolging kreeg en dat heet in het Tsjechisch “nepasterizovaného”. Dat werd dus ook weer nageaapt door de concurrenten en er zijn sommige die extra gist toevoegen aan het bier, dat heet dan weer “kvasnicovy” en dat betekent “gistachtig” maar dat is weer iets voor een verhaal later. Deze trend is zoals eerder vermeld ook in Polen aan het aanslaan en laat ik de “ongepasteuriseerde” bieren die ik mogen hebben geproefd behandelen.
1: Onderdeel van Zywiec en dat is weer een onderdeel van Heineken, de Specjal Niepasteryzowany gebrouwen bij brouwerij Elblagu te Elbląg. Het bier heeft een heldere gouden kleur want het is van het Lager-type en het heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is licht bitter en het heeft licht witte druifachtige tonen en ook iets van karamel. http://en.grupazywiec.pl/


2: Onderdeel van Carlsberg Polska wordt Kasztelan Niepasteryzowane bij brouwerij Kasztelan te Siercp. Het heeft een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 5,7%. Deze Lager heeft een zacht zoete bittere smaak en wat tonen van fruitigheid en een ietsjes grassig aroma. http://www.browarkasztelan.pl/
3: Onderdeel van Kompania Piwowarska wat een onderdeel is van SABMiller (nog wel!?), bij brouwerij Białostock in de gelijknamige stad wordt Prażubr Niepasteryzowany gebrouwen. Het gewone Lager heet Żubr en dat betekent Europese Bizon die in de buurt van Białostock voorkomen, Prażubr betekent Steppebizon en deze is 10.000 jaar geleden uitgestorven. Het bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is redelijk bitter met wat moutige tonen en er is ook honing traceerbaar.     
Dit waren wat Poolse ongepasteuriseerde Lagers en ergens de komende 3 maanden zal ik een 3 verhalen schrijven over de genoemde brouwerij(groepen).

Reacties

Populaire posts