Bier+Randzaken Oktober (6): Leffe Radieuse - België

Leffe Radieuse


Het volgende AB-Inbev verhaal en hoe ze de abdijbier wereld hebben overspoeld met vele smaken, de titel van het verhaal vind ik 1 van de beste van het megalomane bierbedrijf als je geen keuze heb. Ooit was het simpel want er was daar de Dubbel, Tripel en een Blond en toen kwam er een Quadrupel. AB-Inbev tast alle smaken af en giet het in een flesje. Ook zijn er varianten met verschillende hopsoorten, op whisky vaten gelagerd, alcoholvrij abdijbier en kijken of het verkoopt.


Maar eerst wat geschiedenis en wat uitleg in het kort. Op het etiket zie je het jaartal 1240 en dat heeft niets met biermerk te maken maar wel dat er met bier werd gebrouwen door de Norbertijner monniken. In het gehucht Leffe aan de Maas vlakbij Dinant werd in 1152 de Abdij van Leffe opgericht en heeft vele bewogen eeuwen meegemaakt. Zo werd er zelf gebrouwen en werd de brouwerij verpacht. 200 jaar lang floreerde de abdij maar in 1400 brak de pest uit. In 1460 werd de kerk van de abdij ernstig verwoest door een verschrikkelijke en vernietigende overstroming die zeer verrassend toe sloeg. Vier muren bleven overeind staan en de abt verdronk. Het prins-bisdom van Luik had een opstand in 1466 die met hulp van de Bourgondiërs werd neergeslagen. De abdij lag in de vuurlinie en kreeg te maken met brand, verwoesting en plundering. Na een betaling aan de Bourgondiërs kreeg men de abt en wat bezittingen terug, de wederopbouw kon beginnen.


Toen ging het weer een tijd goed, ook was er af en toe een oorlog en de pest kwam ook af en toe terug. De Franse revolutie was ook funest want die sloten alle abdijen en dergelijke aanverwante zaken. Na 1816 werd de abdij vervolgens een glasblazerij, papierfabriek, vlaswerkplaats en rond 1844 was men bijna vergeten dat er ooit een abdij in Leffe was. In dat jaar kochten Franse Norbertijner monniken de abdij omdat in Frankrijk het heet onder voeten werd wegens een wet die zou worden ingevoerd. Tot de 1ste Wereldoorlog uitbrak en rond Dinant en dus ook Leffe waar flink werd gestreden, dit liep ook bloederig en erg triest af. De 2de Wereldoorlog bleef alles heel en ook tijdens het Ardennenoffensief, tevens werden er 40 Joodse kinderen gered.


Na de oorlog ontmoette in 1952 abt Cyriel Nys brouwer Albert Lootvoet en vertelde hem over de financiële perikelen van de abdij. De brouwer uit Overijse kwam met het idee om bier te brouwen in de naam van de abdij, om een percentage van de winst aan de abdij te geven. In 1954 kwam brouwerij Artois uit Leuven de boel overnemen, een voorloper van AB-Inbev. In 1977 werd brouwerij Lootvoet gesloten en ging alles over naar brouwerij Grade te  Mont-Saint-Guibert, ook eigendom van Artois. Dit duurde tot 1996 want brouwerij Grade werd gesloten door Interbrew, opvolger van Artois en het latere AB-Inbev.


Daar zijn ze wel goed in sluiten van brouwerijen om geld te besparen, maar de paters krijgen na al die jaren nog steeds een percentage van de winst. Nou volgen er 10 Leffe brouwsels maar Leffe Royale met zijn vele hopvariëteiten die komen ooit, de Leffe Caractère op whiskey vaten gelagerd sla ik ook over want die is te duur. Tsja Leffe 0,0% die kan ik doen als het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt gehouden. Leffe Bruin/Brune/Dubbel is via deze link terug te vinden naar een ouder bier verhaal. https://bierverhaaltjes.blogspot.com/2016/02/2de-bier-verhaal-van-februari-tongerlo.html
Ik behandel ze op volgorde van introductiejaar.


Leffe Tripel/Triple kwam 2 jaar na de Leffe Bruin/Brune/Dubbel in 1954, dit bier werd van 1977 tot 1996 uitbesteed aan brouwerij du Bocq want die hadden ervaring met dat soort bieren. Sindsdien wordt het om die reden gebrouwen bij AB-Inbev dochter brouwerij Hoegaarden. Troebel oranje van kleur met een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan en kruiden.



Leffe Vieille Cuvée zag het licht in 1956 maar is moeilijk te vinden in België. Grote kans om het wel in Frankrijk te kopen, waar de meeste Leffe wordt gedronken ter wereld. Vieille Cuvée betekent letterlijk “oud vat” en ook wordt in de bierwereld met Cuvée ook “net even iets anders” mee bedoelt. Het heeft een alcoholpercentage van 8,2% en de kleur is helder donkerbruin/oranje. De smaak is zoet bitter van smaak met tonen van karamel, zoete bessen en kruiden.



Leffe Blond/Blonde is er sinds 1967 en is als doordrinker bedoeld, een “speciaal” tegenwicht tegen het Pils geweld van eind jaren 70 totdat speciaalbier geliefd werd sinds jaren 90. Dankzij het wereldwijde netwerk is deze Leffe bijna niet te ontlopen en was zelfs de eerste abdijbier in blik. Het bier heeft een heldere goud/oranje kleur en het alcoholpercentage van 6,6%. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan en kruiden, wel tegen een doordrinkbaar niveau.



Leffe Radieuse en dat betekent “stralend” en bestaat sinds 1973. Overschaduwd door de Blond, Bruin en Tripel hoort dit bier ook een klassieker te zijn, maar is het een minder bekend familielid van de Leffe bieren. Bij een Belgische bierwinkel bezoek en ik zie een Radieuse, dan gaan er altijd een paar flesjes mee. Het zal wel nog genoeg opleveren voor AB-Inbev anders was het allang verdwenen, of zit er in de top een liefhebber? Het heeft een alcoholpercentage van 8,2% en de kleur is helder donker amber. De smaak is heerlijk zoet bitter met tonen van citrus, gedroogd fruit, wat karamel en koriander kruiden.



Leffe Rituel 9° na 33 jaar kwamen ze in 2006 met een nieuwe loot aan de Leffe-boom. Het succes van Duvel is de reden van het bestaan van dit bier. Andere concurrenten hebben ook zo’n type bier en vaak met een duivelse naam, voor Leffe is dat wat lastiger om te doen. Het helder goudkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 9%. De smaak is erg zoet met een licht bittertje. Het heeft lichte tonen van karamel, vanille en kaneel.



Leffe Winterbier/Bière d'Hiver bestaat sinds 2008, maar het heette eerst Leffe Kerstbier/Bière de Noël tot 2017 en in Frankrijk kom je het wel onder de kerstnaam tegen. Men denkt meer te verkopen als er winter op het etiket staat, want dat seizoen duurt langer dan de twee dagen kerst. Het alcoholpercentage is 6,6% en de kleur is helder donker amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout, beetje rood fruit en wat kruiden.



Leffe Ruby bestaat sinds 2011 en met dit bier zijn op de fruitbier-trein gesprongen, als het de Duvel kant op kan fruitige kant ook wel. Waar fruit(sap) aan toe wordt gevoegd gaat het alcoholpercentage omlaag, ben benieuwd wat het basisbier is van deze? Het alcoholpercentage 5% en de kleur is helder robijnrood/bruin vandaar de naam Ruby. De smaak is mierzoet met tonen van vruchtensap dat uit kersen en frambozen bestaat.



Leffe Lentebier/ Bière de Printemps ook sinds 2011 en als men iets voor de winter heeft kan de lente niet achterblijven. Ook in Italië kan je het bier tegenkomen het hele jaar, maar daar heet het Leffa Rossa. De kleur is helder amber en dat lijkt op rood en bruin bij elkaar, vandaar Rossa en het alcoholpercentage is 6,6%. De smaak is redelijk zoet met een bittertje en het heeft tonen van karamel en wat fruitigheid.



Leffe Nectar zag het licht in 2012 en proefde het voor het eerst tijdens debuut op Zythos Bier Festival ’12 in Leuven. Toen bedoeld voor de Franse markt om vervolgens toch in België verkrijgbaar te zijn en ook in Nederland als men goed zoekt. Het heeft een alcoholpercentage van 5,5% en het bier heeft een heldere gouden/oranje kleur. De smaak is zeer zoet met een fijn bittertje en veel tonen van honing, want het is een honingbier.



Leffe des Vignes is in 2015 bijgekomen en ook losgelaten in Frankrijk. Dit is overduidelijk een fruitbier en als men de naam van het bier vertaald weet je gelijk de fruitsoort. Des Vines betekent “van de wijnstokken”. Frankrijk is wel de grootste testplek voor Leffe bieren en zo heb ik de laatste in deze rij gevonden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is zeer zoet met weinig bitter en het heeft tonen van karamel en witte druif.


Dit was Leffe en ergens volgende maand
wederom iets van AB-Inbev.

Reacties

Populaire posts