Bier+Randzaken November (5): Cascade Premium Lager - Australië

Cascade 
Premium Light


Dit keer gaat het voornamelijk over de afbeelding van het bieretiket en dan wat verderop in het verhaal over de brouwerij en de rest. Maar eerst naar 7 september 1936 waar in de dierentuin van Hobart de laatste Tasmaanse buidelwolf of ook genoemd Tasmaanse tijger uitstierf. Dat zijn de dieren op het etiket en laatst een programma op de tv erover zag, toevallig ooit het bier heb gedronken leek het me leuk erover te schrijven.


Ooit kwamen ze behalve op Tasmanië ook voor in Australië en het eiland Nieuw-Guinea, maar door komst van mens en zijn meegekomen hond de dingo zijn ze vermoedelijk daar uitgestorven. De eerste mensen kwamen meer dan 40 duizend jaar geleden naar Australië en 10 duizend jaar geleden smolt de ijskap en Tasmanië werd van het vasteland afgesneden. Op Australië na overleefde de Tasmaanse buidelwolf redelijk tot de Britten in 1803 besloten om de boel te koloniseren. Dus dat kwam uiteindelijk de oorspronkelijke Tasmaniërs duur te staan die er tegenin gingen, deze werden omgebracht, verbannen en Europese ziektes de Tasmaniërs deed uitsterven. De kolonisten die het land in bezit namen hadden ook schapen en het waren er veel. Dus het volgende slachtoffer werd dus de Tasmaanse buidelwolf omdat de schapenhouders en andere landbouwers bang waren dat hun bezit werd opgevreten. Dus een premie voor elk gevangen dier en de jagers deden de rest en de laatste buidelwolf in het wild stierf uit in 1930.


De paar exemplaren in gevangenschap hielden het dus tot 1936 uit, fokprogramma’s waren er niet en eerder in 1936 werden ze pas beschermd. Zonde want deze dieren waren te zwak om een schaap dood te bijten, hooguit een kip konden ze aan. Het waren nachtdieren en waren erg schuw en dat brengt ons bij het volgende, de dieren worden nog af en toe gezien. Maar goed bewijs is er niet, een vage foto of filmpje is het beste wat men heeft, op de kaart hieronder is elk stipje een waarneming.


Trouwens ze worden ook gezien in de staten Western Australia, South Australia en Victoria op het vasteland. Dus het dier kan in categorie Sasquatch, Yeti en Loch Ness geplaatst worden, alleen weten we dat deze echt heeft bestaan.


De brouwerij die het beeltenis gebruikt is de oudste brouwerij van Australië, brouwde voor het eerst in 1832. Brouwerij Cascade gebruikt als beginjaar 1824 want toen begon majoor Hugh Macintosh en zijn zwager Peter Degraves een houtzagerij in Hobart. Alleen bleek Peter nog wat schulden hebben en belandde in het gevang en wanneer hij vrij kwam deed hij de brouwerij erbij. Er moet wel gezegd worden dat er wat schimmigheid hangt over het persoon Peter Degraves. Dat was een schot in de roos want op het vasteland van Australië konden met de techniek van toen geen behoorlijk bier brouwen, want het is er nogal warm tot erg heet.


Tasmanië heeft wel het perfecte klimaat om bier te kunnen brouwen, tot men er wel achter kwam hoe moest. In ieder geval hoort brouwerij Cascade bij brouwerij Carlton & United uit Melbourne en dat is weer onderdeel van AB-Inbev. Ik zal vier bieren behandelen van brouwerij Cascade en één ervan sieren de buidelwolven het etiket.



Cascade Premium Light is lichtere broertje van de Premium Lager met een alcoholpercentage van 2,6%. Deze helder goudkleurig bier is het meest gedronken Australisch light-bier. Minder body en ook minder smaak dan de Premium, het is bedoeld voor 30 graden en warmer.



Cascade Pale Ale ondanks zijn naam is het een Lager, maar het is wel het eerste merk van de brouwerij uit een tijd dat het wel een Ale was. Op het etiket staat de iconische brouwerijgebouw met indrukwekkende achtergrond. Het heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is heel licht zoet bitter met een beetje fruitige tonen.



Cascade Lager en men gebruikt de bijnaam meer, dat is “Blue” en het meest gedronken bier van Tasmanië. Ook helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter en het lest de dorst, vooral die van de Tasmaanse houthakkers.



Cascade Stout na al die Lagers wat anders, Australië is tenslotte een Lager land. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is zwart. De smaak is licht droog bitter van smaak en het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, karamel en koffie.


Laten we hopen dat er nog buidelwolven rondlopen er is genoeg uitgestorven, volgt nog de link en nog een filmpje.






Reacties

Populaire posts