Bier+Randzaken = Kuche Kuche - Malawi

Kuche Kuche


Het 3de Carlsberg verhaal en dat brengt ons naar Malawi, een binnenstaat in het zuidoosten van Afrika. Het tropische land is nogal langgerekt en het Malawimeer vormt voor het grootste gedeelte de oostgrens, zo'n beetje drie kwart van het meer hoort Malawi en de rest bij Mozambique. In het gedeelte van Mozambique liggen de eilanden Likoma en Chizumulu en deze horen bij Malawi, zie het als twee enclave's in territoriale wateren van Mozambique. Dan hebben we nog Tanzania dat aan het Malawimeer grenst maar geen territoriale wateren bezit, dit is geval uit koloniale tijden. Tanzania was Duits tot de 1ste Wereld Oorlog en om dat gebied te mogen hebben ze het op een akkoordje gegooid met de Britten. De Britten kregen het eiland Helgoland wat in de Noordzee bevind en Zanzibar (het huidige "zan' gedeeltevan Tanzania), de Duitsers kregen Tanganyika (het vastelandgedeelte van Tanzania) minus de wateren op Malawimeer. Het land  en meer heette van 1891 tot 1964 Nyasaland en Nyasameer, de betekenis van Nyasa is "water" wat het meer een dezelfde en dubbele betekenis gaf. Malawi is één van de armste landen van Afrika maar ook één van de veiligste van Afrika, dus er wordt op toerisme ingezet. 


Het Malawimeer staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO dus dat is wel een toeristentrekker. Wie van cichliden houdt zit hier goed en dit zijn vissen die in vele kleuren voorkomt in dit meer. Dit zijn baarsachtigen vissen die het goed doen in de grote Afrikaanse meren en het Malawimeer herbergt voornamelijk de twee categorieën en er zijn er ongeveer 700 soorten. De eerste categorie is de utaka deze zijn "grijs" van kleur in hun jeugd maar krijgen kleuren als volwassen zijn en alleen de mannentjes. De tweede groep is de mbuna en dit zijn de meest kleurrijke cichliden van allemaal. Ze leven graag in en rond rotsachtige oevers terwijl de utaka open water prefereert. 
Verder met Carlsberg gedeelte en ze zitten sinds 1968 in Malawi en het verhaal gaat dat bij de onafhankelijkheidsviering in 1964 de Deense minister van Buitenlandse Zaken een glas Chibuku Shake Shake kreeg. De beste man was nogal geschokt van de smaak dat hij brouwerij Carlsberg vroeg om daar wat aan te doen en ze opende dus hun eerste brouwerij buiten Denemarken. Chibuku Shake Shake is een commerciële variant op de vele Afrikaanse sorghumbier en het is erg populair Zimbabwe, Zambia, Botswana en Malawi. Dit is omdat dit keuze is van de minst bedeelde die geen regulier bier kunnen kopen. Chibuku Shake Shake is heel goedkoop en ziet uit als lichtbruin kleurig papje, het is gebrouwen met sorghum en maïs. Het wordt verkocht in een melkpak en bij afvulling heeft een alcoholpercentage van 0,5% maar het goedje fermenteert als een gek. Na een paar dagen na aankoop kan het zo 6% worden maar het verderft snel na een week. Voor een westerling kan het nogal vreemd smaken want de smaak is melkachtig zuur met een maïssmaak, er zit veel bezinksel in zodat je ook op kan kauwen. Maar het barst van de vitamines al verwacht ik de meeste westerlingen het in de gootsteen doen eindigen. Overigens een Duitser met de naam Max Heinrich heeft het bier gecommercialiseerd in 1950 in Zambia, maar de eerder genoemde landen produceren het ook. Max Heinrich had een gewoonte om alle opmerkingen op te schrijven in een groot boek en de lokale taal voor "groot boek" is Chibuku. En goed schudden voor gebruik en daar staat Shake Shake voor. Chibuke Shake Shake word gebrouwen door Chibuku Products te Blantyre.


Carlsberg Malawi zit ook in Blantyre de tweede stad van het land, maar het is wel het commerciële en industrieel centrum van Malawi. Naast de gewone Carlsberg Pilsener/Green/Grøn hebben ze voor Malawi de Carlsberg Chill een Lager van 4%, Carlsberg Stout van 4,7% en Carlsberg Special Brew ook een Lager maar dan 5,7% zwaar. Tenslotte behandel ik een bier die wordt gebrouwen speciaal voor Malawiërs oftewel degene die wat minder te besteden hebben. Het merk heet Kuche Kuche en dat betekent "tot zonsondergang" en ook "tot zonsopkomst" in de tweede taal van Malawim, het Chichewa. Ook staat op het etiket Mowa wathu wathu en dat betekent "Malawi's eigen bier". Kuche Kuche is een helder goudkleurig bier met een bescheiden alcoholpercentage van 3,7%, het kan doorgaan voor een light-biertje. De smaak is licht zoet en bitterheid is ver te zoeken, het heeft lichte tonen van zoete maïs. Door weinig ingrediënten gebruiken krijgt men dit brouwsel en dus ook een laag alcoholpercentage. Minder mout is minder suikers en dat wordt minder omgezet in alcohol, maar zo krijg men wel een betaalbaar bier voor een gemiddelde Malawiër. 


Dit was de Carlsberg activiteit in Malawi al hebben ze onlangs de helft van bedrijf verkocht aan brouwgroep Castel (wat een verhaal apart is) kon ik de Malawi geschiedenis niet negeren. Volgt nog de link en twee filmpjes.
Reacties

Populaire posts