Bier+Randzaken = Turks Head I - Ain - Ga - Lie - Turks- en Caicoseilanden

Turks Head 
I - Ain - Ga - Lie


Het is weer eens tijd om het Caribisch gebied te bezoeken al liggen de Turks- en Caicoseilanden technisch in de Atlantische Oceaan, maar de Caribische cultuur is aanwezig. Turks- en Caicoseilanden ligt zuidwesten van de Bahama's en ten noorden van Haïti en de Dominicaanse Republiek. De eilandengroepen is een Brits overzees gebiedsdeel sinds 1681 toen er Engelse kolonisten van Bermuda er zich vestigden. Vanaf 1873 werd het een onderdeel van de toenmalige kolonie Jamaica totdat die onafhankelijk werden in 1962 en toen werd het tot 1973 een onderdeel van de Bahama's. 


De eilandgroepen heeft een bescheiden populatie van ongeveer 53 duizend. De westelijke eilandgroep zijn de Caicoseilanden en de belangrijkste eilanden zijn South Caicos, East Caicos, Middle Caicos, North Caicos, Providenciales en West Caicos. Op Provindenciales wonen de meeste mensen met ongeveer 23 duizend inwoners, East- en West Caicos zijn onbewoond, de rest zijn dunbevolkt. Dan zijn er nog veel onbewoonde eilandjes en diverse andere rotsblokken die de Caicoseilanden vormen. De meeste toeristen komen hier voor de prachtige stranden en voor het nodige duikplezier. Tenslotte de naam Caicos komt van de uitgestorven Taino bevolkingsgroep en die noemden het gebied "caya hico" wat verbasterd is en het betekent "eilanden sliert".


De Turkseilanden liggen ten zuidwesten van de Caicoseilanden en is vernoemd naar de melocactus, de Engelse naam is Turk's cap cactus. Dit is laag groeiende cactus met een roodkleurige bloemhoofd die op een Turkse fez lijkt, zo komen we aan de naam van deze eilendgroep. De Turkseilanden heeft maar twee belangrijke eilanden namelijk Grand Turk en Salt Cay, dan zijn er nog 6 onbewoonde eilandjes. Op Grand Turk is Cockburn Town de hoofdstad van de Turks- en Caicoseilanden te vinden, op het hele eiland wonen er ongeveer 4800 inwoners. Ook hier de nodige zandstranden, een behoorlijke flamingo kolonie, wat wilden paarden en ezels die er ronddwalen. In ieder geval een beetje cruiseschip meert wel aan op de Turks- en Caicoseilanden en ondanks dat het bij Groot-Brittannië hoort is de Amerikaanse Dollar de valuta.


Op naar het eiland Provindenciales voor het biergedeelte van het verhaal waar de enigste brouwerij van het land te vinden is. Deze brouwerij is vernoemd naar de eerder genoemde cactus, brouwerij Turks Head en bestaan sinds 2001. Klein begonnen is het overal op de eilandgroepen te vinden en ook te bezoeken. Ze horen bij Provo Beverages die ook andere lokale (sterke) dranken producerende bedrijven bezit. Na een wat serieus begin hebben de bieren in 2017 en wat "craft-bier" uitstraling gekregen, dat is af te zien aan de creole-achtige biernamen. Dus laat ik er drie behandelen.


I - Ain - Ga - Lie is een Corona-achtige Lager en zo'n beetje elk Caribisch land of overzees gebied brouwt zo'n bier. De meeste brouwerijen vernoemen het bier naar de oorspronkelijke naam van het land, behalve op de Turks- en Caicoseilanden. De naam van het bier heeft te maken met de sterke verhalen die worden verteld als men in een groep van een paar biertjes geniet. I - Ain - Ga - Lie heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met een grassig aroma en het heeft lichte tonen van appel, peer en zoete maïs.
Gon - Ta - Nort is een Vienna en dat is een ondergistende bierstijl en waarvan de kleur altijd amber is. Deze stijl is populair in Noord-Amerika en vooral in Mexico, menig craftbierbrouwerij in deze contreien brouwt het. De naam van het bier heeft te maken met het eiland North Caicos waar men van oudsher fruit en groente verbouwt, vroeger gingen vissers hierheen om hun vangst om te ruilen voor plantaardig voedsel. Gon - Ta - Nort heeft dus een heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is redelijk zoet bitter met een aards aroma, het heeft tonen van karamel, wat sinaasappel en perzik. 
Down - Da - Road IPA en dit is de onvermijdelijke India Pale Ale die ook erg populair is op het Noord-Amerikaanse continent en ook rest van de wereld. Zo'n beetje elke beginnende brouwer komt als eerst met IPA of volgt snel. De naam van het bier heeft te maken met het feit als je met iemand afspreekt om een biertje te doen er niet op tijd is maar nog onderweg is of nog moet vertrekken. Dit heeft te maken met "eiland tijd" en daar staan de Cariben bekend om, als ze bedoelen ik ben er om een half uur dan kan het zo een uur later zijn maar uiteindelijk ze komen altijd. Down - Da - Road IPA heeft een helder gouden kleur met een alcoholpercentage van 6%. De smaak licht droog bitter van smaak met lichte tonen van caramel, grapefruit en mango.


Dit waren de Turks- en Caicoseilanden en volgen er twee linkjes, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts