Bier+Randzaken = Lubrow Czerwony Październik - Polen

Lubrow Czerwony Październik


Gdańsk laten we daar een rondje brouwerijen doen en wat er te zien is in deze Poolse havenstad. De stad heeft een turbulente geschiedenis gehad waar het vaak van eigenaar wisselde, er was min of meer twee periodes dat ze het zelf voor het zeggen hadden. Gdańsk heeft een populatie van ongeveer 464 duizend inwoners maar samen met voorsteden Gdynia en Sopot, een badplaats die in de zomermaanden volloopt komen we op 1,1 miljoen inwoners. Eind 10de eeuw is Gdańsk ontstaan als een Poolse plaats, begin 11de eeuw kwam de stad in handen van de Duitse Orde, dit was een orde van strijdende monniken. Rond 1240 moesten ze de oprukkende Mongolen van Djzengis Khan tegenhouden en toen dat lukte groeide Gdańsk uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden aan de Oostzee. De stad werd bevolkt door handelslieden uit Scandinavië, Noord-Duitsland en de Nederlanden. In 1466 kwam de stad in handen van de Poolse koning maar gaf de stad wel veel autonomie, wat goed was voor de inkomen van de Poolse koningen. 


In die tijd heette de stad Danzig en handelaren uit de Nederlanden voerde de boventoon en dat is te zien aan de gebouwen uit de 16de eeuw, veel trapgevels en het historische Gdańsk doet aan Antwerpen en Amsterdam denken. Al gooide religieuze tegenstellingen de klad in de stad. Uit de Nederlanden kwamen protestanten en Gdańsk was van oorsprong katholiek en de stad viel onder bescherming van de katholieke Poolse koning, dus er kwam een immigratiestop. Die gaf de stad een economisch verval en met de komst van Sint-Petersburg was het wel over met de groei. Na een paar oorlogen kwam er een einde aan Polen en Gdańsk werd onderdeel van Pruisen in 1793. 


Voor even dan want Napoleon creëerde de Vrije stad Danzig van 1807 tot 1814 een vazalstaat van Frankrijk, daarna werd het weer Pruisisch.wat in 1871 het Duitse Keizerrijk werd. Na de 1ste Wereldoorlog werd de Vrije stad Danzig weer opgericht en dat duurde tot 1939. Het Duitse Danzig werd in die jaren wel een doorvoerhaven van Polen tot ze Gdynia een havenstad naast Danzig bouwde. Na de 2de Wereldoorlog werd de hele Duitse bevolking de stad en Polen uitgegooid en Danzig ging Gdańsk heten. Na de oorlog lag de stad ook in puin en werd volledig gereconstructeerd  wat de stad samen met Warschau en Krakau tot de mooiste steden van Polen worden gerekend.


Vanaf Długi Targ (Lange Markt) is een zeer groot plein is een belangrijke ontmoetingsplek vanwaar men naar de Ulica Długa (Lange Straat) kan gaan om te gaan eten en drinken. Hier is de Nederlandse architectuur goed te zien. Aan de rivier Motława vinden we de kade Długie Pobrzeże (Lange Kust) waar veel te zien en vooral de middeleeuwse kraan in het Pools źuraw staat er sinds 1442 is een markante verschijning. Kortom er is veel te zien en te doen, zelfs met warm zomerweer heeft Gdańsk een strand aan de Oostzee. Deze stranden zijn te vinden in de wijken Brzeźno, Jelitkowo en Stogi. Maar laten we verder gaan met het biergedeelte van deze toeristische Poolse havenstad.


Er volgen nu 5 brouwerijen en allemaal hebben ze een restaurant/eetgelegenheid, maar bij eentje kun je blijven slapen want het is tevens een hotel. De titel van het verhaal heb ik ooit mogen drinken en alle bieren zijn ook fles verkrijgbaar. De volgorde van de oprichtingsjaren hou ik aan en de meeste website zijn in het Pools dus gebruik Google-Translate.


Brouwerij Brovaria Gdańsk (2008) en het eerste woord is een oud-Pools woord voor brouwerij. Ook hoort een hotel bij deze brouwerij, of andersom het is maar hoe je het ziet. Dit complex zit in in oude graanschuur uit 1690 en heeft de 2de Wereldoorlog overleefd, de rest van de buurt kwam er slechter vanaf. Er schijnt een geheime kelderruimte te zijn waar een aantal werken van Rembrandt zijn verstopt. De brouwerij is te vinden bij de jachthaven van Gdańsk vlakbij de eerder genoemde kraan. Brovarnia Jasne en het laatste woord is Pools voor "natuurlijk" en het is een Lager, met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus. http://www.brovarnia.pl/en/brovarnia-gdansk




Brouwerij Piwna (2012) is vernoemd naar de straat waar ze gevestigd zijn. En die straatnaam betekent "bier" en de oude naam van deze straat was Ulica Jopejska (Jopen Straat). In Haarlem is er een brouwerij Jopen die middeleeuwse bieren brouwt en die bieren uit Haarlem gingen heel Europa door, dus ook naar Polen. In deze straat stond ook een brouwerij die deze bierstijl brouwde. De Ulica Piwna (Bier Straat) wordt nog steeds gebrouwen, deze straat licht vlakbij de Ulica Długa (Lange Straat). Piwna Alt is geïnspireerd door de Düsseldorfse biestijl Altbier, alleen iets zwaarder dan ze Duitse neem met een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel bruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, beetje fruit en noten. http://in-gdansk.com/



Brouwerij Trójmiejski Lubrow (2013) en het eerste woord betekent Driestad, dat slaat op de steden Gdańsk, Gdynia en Sopot. Lubrow is een samentrekking van Lubocki (achternaam van de eigenaar) en brouwerij. De brouwerij is vlakbij te vinden bij het centrale station van Gdańsk, genaamd Gdańsk Główny. Eigenaar Thomas Lubocki van een disco had wat ruimte over in zijn bedrijf voor een brouwerij want hij was toe aan wat spannendere biersoorten. Lubrow Czerwony Październik wat Rode Oktober betekent en dat is wel te zien aan het communistische uitziende etiket te zien. Polen had een communistisch verleden en in Gdańsk werden de eerste stappen gezet naar het einde ervan. Lubrow Czerwony Październik is een Amber Lager met een donker amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5,4%. Het heeft een droog bittere smaak met tonen van karamel en citrusvruchten. http://www.lubrow.pl/ https://www.facebook.com/browar.lubrow/



Brouwerij Vrest (2016) is de oude naam van Wrzeszcz een wijk ten noordwesten van het centrum van Gdańsk. Dat is een stukje met de tram en een kwartier lopen van het centrum. Met 65 duizend inwoners heeft deze wijk de meeste inwoners van alle wijken in deze stad. Er staan veel kantoren van grote bedrijven hier, de universiteit van Gdańsk is er te vinden en twee grote winkelcentra. De brouwerij is dit deel van stad bedoeld om de lokale bevolking verrassend bier aan te bieden met een goede maaltijd. Vrest Pszeniczny en dat laatste woord betekent tarwe in het Pools en de bierstijl is Hefeweizen, dit is dus een van oorsprong een Duits tarwebier. Beetje laag in alcohol want is maar 4,4% zwaar maar dat hoeft de pret niet te drukken. Dit troebel geel kleurige bier heeft een zeer licht zoet bittere smaak met verfrissende maar lichte tonen van zoet fruit. 



Brouwerij PG4 (2017) is vernoemd naar het adres waar de brouwerij is gevestigd, Ulica Podwale Grodzkie 4 is het adres en we nemen de P, G en 4 en daar is de naam. De brouwerij is naast het station Gdańsk Główny te vinden en dus ook vlakbij brouwerij Trójmiejski Lubrow. Ze brouwen hier veel biersoorten en ook historische bieren waar Gdańsk ooit beroemd om was en PG4 Jopenbier is er één van. Gdańsk en Haarlem brouwt Jopenbier en allebei claimt dat origineel uit hun stad komt, maar die strijd vechten ze maar zelf uit. PG4 Jopenbier heeft een hoog alcoholpercentage van 10,1% en de kleur is pikzwart. De smaak is een beetje droog bitter met wat lichte branderigheid van de alcohol. Het bier heeft tonen van gedroogde pruimen, zoute drop, pure chocolade en tuinkruiden.


Gdańsk is de wel de moeite waard voor een bezoek en in ieder geval het biergedeelte belooft veel, volgt nog een filmpje.


Reacties

Populaire posts