Bier+Randzaken = Mahou Maestra Doble Lúpulo - Spanje

Mahou Maestra Doble Lúpulo


Het tweede bierverhaal als het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd moet spelen of het nu uit of thuis dat maakt niet uit, maar het voetbal wordt toch (grotendeels) genegeerd. Dat was de bedoeling van dit verhaal maar de corona-virus gooit roet in het eten en de wedstrijd is afgelast. Maar het verhaal gaat door voor wat verleiding. Spanje komt over en over het algemeen is dat een lastige tegenstander, dus wat zwaardere ondergistende bieren van vijf Spaanse brouwerijen waarvan één die in buitenlandse handen is en voer voor wat uitgebreidere bierverhalen.


Brouwerij La Zaragozana (1900) komt zoals jullie misschien al zien uit Zaragoza. Dat is de hoofdstad van de regio Aragón en daar zijn hun bieren goed verkrijgbaar, al moet je best doen om het bier te vinden aan de Spaanse Costa's en eilanden. Al is Zaragoza het bezoeken waard gaat men op het moment liever naar Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia. Ambar Export is een Imperial Pilsener of ook Strong Pale Lager waarvan het mout extra is geroosterd voor een wat heldere goud/oranje kleurtje. Het alcoholpercentage is van 7% door wat langere rijping. De smaak is zoet bitter die wat heftig kan zijn, met tonen van karamel.Brouwerij Hijos de Rivera (1906) en dat betekend de Zonen van Rivera en deze brouwerij is in de regio Galicië te vinden, om precies te zijn in de stad A Coruña. Het bekendste bier van de brouwerij is Estrella Galicia en die kom je goed tegen in Spanje, maar vooral in Galicië.
1906 Reserva Especial werd ter ere gebrouwen in 2016 tijdens het 100 jarig bestaan van de brouwerij. De bierstijl is een Heller Bock of ook Lentebock/Meibock genaamd. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder oranje/goeden kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd brood en een toefje honing.Brouwerij Damm (1876) is de Catalonische trots uit Barcelona en bieren met de naam Damm kom je door heel Spanje tegen. De brouwerij van was één van de eerste in Spanje want bier was in die tijd iets exotisch. Het is een behoorlijk groot bedrijf en ook bezitten ze volgende brouwerijen: Victoria te Malaga, Estrella Levante te Murcia, Font Salem te Valencia. Maar ik kan er nog een paar gemist hebben, dan zal ik het rechtzetten met een bierverhaal over het wel en wee van Grupo Damm.  
Voll-Damm is een Märzen en deze bierstijl kan Oktoberfestbier genoemd worden. Het merk bestaat sinds 1953 en was alleen te koop vanaf oktober. Maar het sloeg aan en sinds 1955 is het hele jaar verkrijgbaar. Het heeft een donker gouden kleur en het alcoholpercentage is 7,2%. De smaak is aardig zoet bitter met tonen van karamel en een scheutje branderige alcohol. 

Grupo Damm heeft er nog eentje.


Keler 18 is van oorsprong een Baskisch biermerk uit San Sebastian/Donostia dat na 2000 in handen kwam van Damm. Het bier is een Imperial Pilsener of ook Strong Pale Lager met een alcoholpercentage van 6,5% en een helder gouden kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van citrus en een beetje zoete maïs.Heineken España (2000) is de Spaanse tak van de Hollandse Grote Groene Reus die ontstaan is uit brouwerij El Águila (1900) uit Madrid gekocht in 1984 en wat ze langzaam veranderden in Amstel-El Águila naar Amstel. Psst sinds 2019 bestaat El Águila weer. De andere brouwerij is Cruzcampo (1904) uit Sevilla wat Heineken in 2000 van het Ierse Guinness kocht. El Gran Gigante Verde heeft vier bierfabrieken in de steden Sevilla, Jaen, Valencia en Madrid. Cruzcampo Gran Reserva 1904 is een Strong Pale Lager ter van de 100ste verjaardag in 2004. Het heeft een alcoholpercentage van 6,4% en de kleur is helder donkergoud. De smaak is gebalanceerd zoet bitter met tonen van karamel, beetje zoete maïs, wat fruitig en een toefje branderige alcohol.


Scroll verder voor nog twee bieren.


Amstel Oro wat "goud" betekent en ooit ook te koop in Nederland als Amstel Gold, de bekende wielerwedstrijd in Limburg heet nog zo. Maar dit is de eerste lichtste Strong Pale Lager in dit verhaal met een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is helder donkergoud. De smaak is zoet bitter met tonen van (veel) karamel en geroosterd brood. Amstel Extra is ook een Strong Pale Lager met een alcoholpercentage van 7,5%. In Nederland was het op de markt van 2008 tot 2016, de lichte Radlers van Amstel deden het beter en nam de plaats van Amstel Sterk (de Nederlandse naam). Helder oranje/goud is deze van kleur en de smaak is behoorlijk zoet met een weinig bitter. Het heeft tonen van karamel, zoete maïs en een toefje branderigheid van de alcohol. 


Brouwerijgroep Mahou-San Miguel (2000) is de grootste brouwer in Spaanse handen. Het is een fusie tussen de trots van Madrid brouwerij Mahou (1890) en brouwerij San Miguel (1953) wat uit Lleida, Catalonië komt maar heeft Filipijnse roots. In 2004 kochten ze brouwerij Anaga uit Tenerife en 2007 kochten ze brouwerij Alhambra (1925) uit Granada. In ieder geval ze hebben er negen in totaal: Alovera (buiten Madrid), Lleida, Cuenca, Burgos, Tenerife, Córdoba, Granada, Jaén en Málaga. Alhambra Reserva 1925 is de Strong Pale Lager uit Granada en het merk is vernoemd naar het imposante Moorse paleis in de stad. Dit bier bestaat sinds 1997 ter ere van het oprichtingsjaar 1925. Het bier zit in een groene fles met reliëf in plaats van een etiket, het heeft wel iets chic. Het heeft een alcoholpercentage van 6,4% en de kleur is helder donkergoud. De smaak is mild zoet bitter met tonen van karamel, fruit en iets van zoete maïs.


Ik heb er nog twee.


San Miguel Selecta is het Strong Pale Lager antwoord uit Lleida en ook hier een geval we willen wat speciaals en stevigs aanbieden. Ook ter ere dat ze sinds 1890 bezig zijn en daar bedoelen ze de Filipijnse roots mee, het Spaanse San Miguel bestaat sinds 1953 maar de naam kwam pas in 1957, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,2% net als de Amstel Oro, ook heeft een heldere goud/oranje kleur. De smaak is verfijnd zoet bitter met dito tonen aan karamel, beetje zoete maïs en een lichte zweem van alcohol.Mahou Maestra Doble Lúpulo de laatste en mijn persoonlijk vind ik de beste commerciële Spaanse Strong Pale Lager. Dit bier word gebrouwen ter ere van de brouwmeesters die sinds 1890 hebben gewerkt, Maestra betekent eigenlijk zoiets als "meester". Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% met een heldere gouden kleur. Zoet bitter van smaak met tonen van karamel, fruit en licht geroosterd toast. 


Dat waren wat zwaardere Spaanse bieren maar men rustig voor moet zitten. De meeste linkjes zijn in het Spaans maar Google-Translate kan helpen. Komende tijd komen meer bier verhalen die met het komende EK 2020 te maken hebben.

Reacties

Populaire posts