Bier+Randzaken = Crouch Vale Brewers Gold - Engeland

Crouch Vale Brewers Gold


Brex-beer-it thema deel 31 en naar het graafschap ten noordoosten van Londen, Essex is de naam. Dit graafschap is iets groter dan de provincie Overijssel en er wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. Het ligt vlakbij Londen dat het als overloopgebied dient en men denkt onterecht dat Essex één grote voorstad is, waar voornamelijke de wat (kakkerige) rijke Londenaren resideren. Nou dit stereotype beeld is niet helemaal waar alleen heel klein gedeelte voldoet aan dit beeld, dit geld alleen voor het noordwesten van Essex. Op een paar steden na langs de monding van de Thames is het er landelijk en de meeste weten niet dat het landschap verrassend prachtig is. 
In ieder geval ze willen af van dat stereotype beeld en dat zal wel nog even duren voordat lukt. Van alle graafschappen heeft Essex de langste kustlijn met al zijn inhammen en drie schiereilanden en hier en daar een eiland. Southend-on-Sea is de grootste stad met ongeveer 182 duizend inwoners en is/was een badplaats waar mensen Londen heen gaan in het weekend. De langst pier ter wereld voor vermaak is er te vinden met een lengte van 2,16 km. lang en wie niet wil lopen naar het einde men kan de trein nemen. De pier gaat al mee sinds 1830 en heeft de nodige renovaties meegemaakt, branden en aanvaringen met schepen. Londen heeft zes internationale vliegvelden en het 2,8 km van Southend-on-Sea gelegen London Southend Airport is er één van. Vanaf hier is het nog een uur naar Oost-Londen met de trein en dan kom je aan op station Liverpool Street om vervolgens met de metro verder te reizen.


Geen zin in een vliegtuig dan kan men vanaf Hoek van Holland met de veerboot naar Harwich om vervolgens met de trein naar station Liverpool Street te reizen, dit stukje duurt zo'n anderhalf uur. Mocht je stranden in Harwich en het is goed weer dan hebben ze gewaardeerd strand, want buiten 3 vuurtorens en de traditionele pubs is er niet veel. 


Dan maar 5 brouwerijen en hun bieren uit het graafschap Essex dat vooral dient om er doorheen te reizen.


Brouwerij Bishop Nick (2012) uit Braintree wat ten noorden van Chelsford de hoofdplaats van Essex te vinden is. De brouwerij is opgericht door Nelion Ridley en zijn vader was de laatste directeur van brouwerij Ridley's die sloot in 2005 na overname van Greene King. Een verre voorvader was Nicolas Ridley die bisschop van Londen was en in 1555 op de vuurstapel belande. De man was tegen koningin Maria I Tudor en was voor vrouwe Jane Grey op de troon, Bloody Mary maakte een einde aan beide en zo komen we aan de brouwerijnaam. Bishop Nick Heresy en het laatste woord betekent "ketterij" en de andere bieren hebben ook met de onfortuinlijke bisschop te maken. Maar het zou ketterij om geen Golden Ale te brouwen, deze heeft een licht troebel gele kleur met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus en een beetje karamel. 
https://bishopnick.com/ https://www.facebook.com/bishopnickale/
Brouwerij Redchurch (2011) uit Harlow wat vlakbij de grens van het graafschap Hertfordshire ligt. Deze brouwerij brouwt bestaande stijlen in nieuwerwetse varianten, met net iets andere ingrediënten. Maar eigenlijk is deze craftbier onderneming een Londense brouwerij maar wegens succes is de brouwerij sinds 2019 in Essex te vinden. De brouwerij is vernoemd naar Redchurch Street wat te vinden is wijk Tower Hamlets ook wel bekend als East End. De brouwerij heeft een café onder een spoorweg in de buurt Bethnal Green, tevens zijn bieren vernoemd naar wijken en straten in deze hoek van Londen. Redchurch Shoreditch Blonde is vernoemd naar de buurt Shoreditch wat gedeeld wordt met de wijken Tower Hamlets en Hackney. Het bier is een Golden Ale die op een Amerikaanse versie van een Saison met Lager gist gebrouwen, dus duidelijk een moderne variant. Helder goud/oranje van kleur met een alcoholpercentage 4,5%. De smaak start heftig zoet bitter en wordt langzaam droog, met tonen van citrus, hars en iets van banaan. 
https://redchurch.beer/ https://www.facebook.com/redchurchbrewerBrouwerij Brentwood (2006) uit Pilgrims Hatch een buitenwijk van het stadje Brentwood, wat zuidwesten van Chelmsford ligt. De familiebrouwerij zet in op lokaal geteelde ingrediënten om traditionele Britse bieren te brouwen die ook nog eens gluten-vrij zijn, mensen die niet tegen gluten kunnen maar wel van bier houden zijn hier erg mee geholpen. Ook zijn die bieren toegankelijk voor veganisten want er wordt geen vislijm oftewel gedroogde visblaas/isinglass toegevoegd. Dit doen veel (Britse) brouwers om het bier helder te krijgen maar in principe zijn er andere methodes, ook wijnboeren doen het. Zodoende kunnen ook de veganisten bier drinken zoals het volgende bier. Brentwood Summer Virgin is een Golden Ale die voor de zomer is bedoeld maar het hele jaar te koop is en het eerste bier waar ze mee begonnen. Dit helder goudkleurig bier heeft een alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, witte druif, karamel en iets licht kruidigs. 
https://www.brentwoodbrewing.co.uk/ https://www.facebook.com/brentwoodbrewco/
Brouwerij Wibblers (1997) uit Southminster een dorp wat tussen Maldon en Burnham-on-Crouch ligt op één van de schiereilanden van Essex, genaamd Dengie. De brouwerij heette eerst brouwerij Blanchfield en was gevestigd in Mayland wat vlakbij is. In 2007 werd het overgenomen en ging het Wibblers heten en in 2015 namen ze cider producer Dengie over. Ondanks dat de brouwerij 23 jaar oud is houden ze het bij traditionele Britse bieren, niet hoog in alcohol maar wel erg smaakvol. Dengie Gold is één van de bieren die vernoemd is naar het gelijknamige schiereiland dat grenst in het noorden aan de rivier Blackwater, in het zuiden aan de rivier Crouch en oosten aan de Noordzee. Het bier is een Golden Ale met dito heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 4%. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van citroen, zoet fruit en wat karamel. 
https://www.wibblers.co.uk/ https://www.facebook.com/wibblersbrewery/
Brouwerij Crouch Vale (1981) uit South Woodham Ferrers een stadje net ten zuidoosten van Chelmsford. De brouwerij is vernoemd naar de vallei waar vlakbij de rivier Crouch stroomt, deze rivier stroomt alleen in en dwars door Essex. De twee vrienden Colin Bocking en Rob Walster die met tweedehands materiaal de oudst nog bestaande brouwerij van Essex begonnen. Ze hadden een 25-jarige huurcontract en toen die afliep verhuisde ze in 2006 naar een nieuw pand, dit keer was al het materiaal spiksplinternieuw. Mede oprichter Rob verliet de brouwerij en begon een pub waar hij Crouch Vale bieren schenkt. Colin gaat nog door met de brouwerij en is in heel zuidoost-Engeland te vinden. De bierstijlen zijn op en top Brits met hier en daar een Amerikaanse hop toegevoegd aan het brouwproces voor een extra "bite". Crouch Vale Brewers Gold is een Golden Ale met een alcoholpercentage van 4%, dit bier is al jaren zeer geliefd en goed voor 50% van de verkoop. Het bier heeft een heldere gouden kleur en de smaak is licht zoet bitter met subtiele tonen van citroen en grapefruit.Dit was Essex met vijf Golden Ale's al was de tweede een modernere interpretatie en nu even in kort wat voor bierstijl het is. Ze kunnen ook Blonde Ale genoemd worden, ze zij helder goudkleurig en tussen de 4% en 5% zwaar. Er gaat hopsoorten in die het bier een fruitig aroma meegeeft, maar zijn bedoeld om als Britse ondergistend antwoord op een Pilsener. Na al dit een filmpje over het graafschap en de volgende Brex-beer-it thema verhaal is in Noord-Ierland.

Reacties

Populaire posts