Bier+Randzaken = Urpiner Classic Výčapné Svetlé 10° - Slowakije

Urpiner 
Classic Výčapné
Svetlé 10°


Een bierverhaal over Slowakije doe ik niet vaak maar de titel van het verhaal drink weleens via Slowaakse connecties op mijn werk. Nou wil het geval dat Slowakije voor de craftbeer-boom die rond 2010 begon hadden ze niet veel brouwerijen zoals buurland Tsjechië waar ze een tijd samen mee zijn geweest. De grote brouwerijen werden al snel overgenomen door Heineken en SABMiller (wat nu van AB-Inbev is) en sloten locaties om ze samen te voegen. Heineken heeft de brouwerijen Corgon, Martin en Gemer gesloten en alles overgeheveld naar brouwerij Hurbanovo. Dat geheel gaat nu door het leven als Heineken Slovensko. SABMiller ging ook zo te werk met brouwerij Topvar gesloten en is verder gegaan met brouwerij Šariš. Nou moest AB-Inbev na de overname van SAB-Miller wat eigendom verkopen wegens teveel monopolie en verkocht brouwerij Šariš aan het Japanse Asahi. Die hernoemde die brouwerij ook naar de Tsjechische brouwerij die Pilsener heeft uitgevonden, namelijk brouwerij Plzenský Prazdroj Slovensko. Wat ik niet vind kunnen van deze vorm van naamgeving is dat het de lokale binding aantast maar dat terzijde.



Toch hebben er een handjevol middelgrote brouwerijen het overleefd en met de laatste jaren zijn er wat craftbeerbrouwers bijgekomen wat in de hele wereld gebeurt. Brouwerij Banskobystrický uit de mijnstad Banská Bystrica wat in centraal Slowakije te vinden is de hoofdrolspeler in dit verhaal. Eerst wat over de stad die rijk werd van de kopermijnen en ook werd er op kleine schaal zilver en goud gevonden en dat trok mensen en vooral Duitsers en ook Hongaren. De Duitsers brachten bier mee en in 1871 werd de brouwerij gesticht door de familie Hertz. In 1944 verkocht de familie de brouwerij aan Ján Beňuš die na de oorlog de boel moderniseerde en zijn bier verkochte door heel Tsjechoslowakije. Dat ging een tijdje goed tot de Tsjechoslowaakse staat alle brouwerijen nationaliseerden en bij de meeste het hele complex vernieuwden maar compleet nieuwe bedrijven werden ook opgericht wat een verhaal voor later kan zijn. Brouwerij Banskobystrický kreeg dus en compleet nieuw complex in 1968 en ging in 1971 vervolgens brouwerij Urpín heten. 


Redelijk wat Tsjechische en sommige Slowaakse brouwerijen vernoemen hun bedrijven naar de stad waar ze gevestigd zijn. Maar 33 jaar is brouwerij Urpín vernoemd naar een heuvel die gelijk naast de stad ligt en is met zijn 510 meter hoog niet te missen in de stad. De flink beboste heuvel trekt in het weekend bezoekers uit de stad en regio die naar de top wandelen voor het uitzicht over de stad. En in die bossen op de heuvel leven verrassend diverse diersoorten die normaal niet dichtbij een stad leven. Brouwerij Banskobystrický is de naam die ze weer gebruiken sinds 2007 en we gaan verder met hun merk Urpiner. Ik zal 4 goudkleurige en 1 donkerkleurige in volgorde van alcoholpercentage doen, van laag naar hoog.


Urpiner Classic Výčapné Svetlé 10° en de laatste twee woorden betekent "licht tapbier". Het heeft een alcoholpercentage van 4% en de eerste met een helder gouden kleur. Dit is nou een bonafide Pilsener zoals de Tsjechen het bedoelen, zo rond de 4 á 4,4% zwaar alles daar boven tot 5,2% is eigenlijk Lager. De smaak is licht zoet bitter met fruitige tonen en lest de dorst voortreffelijk.



Urpiner Dark Ležiak Výčapný Tmavý 11° en de laatste drie woorden beteken "Lager donker tapbier". Het biertype wordt Tmavý genoemd en is de Tsjechische broer van de Beierse Dunkel, een donker gekleurd ondergistende bierstijl. Deze heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en chocolade.



Urpiner Premium Ležiak Svetlý 12° en de laatste twee woorden beteken hier "lichte Lager" en voor wie de Classic te licht vind is deze heldere goudkleurig van 5% een alternatief. Dit is dus een Lager en die krijgen vaak het woord Premium vaak mee en zo ook deze. De smaak is redelijk zoet bitter met lichte tonen van sinaasappel, zoete maïs en ietsjes pietsjes honing.



Urpiner Extra Chmelený 14° en het laatste woord betekent "gehopt" en dat is dit bier, extra gehopt dat zie je op het blikje een hopbel. Deze Lager heeft twee verschillend hopsoorten wat het extra smaak geeft, deze helder goudkleurige is 6% zwaar. De smaak is droog bitter met lichte tonen van citrus en karamel.



Urpiner Exclusive 16° en geen Slowaaks woord te vertalen bij deze helder goudkleurige jongen. Dit is de zwaarste van de Urpiner familie en met zijn 7,5% aan alcoholpercentage valt het in de bierstijl Imperial Pilsener of ook genoemd Strong Pale Lager, dit zijn bieren van 6,5% tot wel 15% en zijn vaak erg overdreven zoet van smaak. Deze exclusieve is dat ook met een mierzoete bittere smaak. Het heeft tonen van karamel, honing en wat branderige alcohol.


Die getallen met het ° tekentje hebben de Balling schaal te maken en type Balling in bij de zoekbalk en je komt bij verhalen waar ik het kort over heb gehad. Zal er met een Tsjechisch bierverhaal wel eens uitgebreider overhebben, als ik er zin heb..hahaha. Maar volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.





Reacties

Populaire posts