Bier+Randzaken = Karlsberg UrPils - Duitsland

Karlsberg
Urpils


In het Carlsberg jaar waar veel verhalen van die brouwerij voorbij komen kan brouwerij Karlsberg niet worden overgeslagen. Maar zijn wat verschillen, wat kleine en wat grote. Carlsberg is Deens, komt uit Kopenhagen en bestaat sinds 1847. Karlsberg is Duits, komt uit Homburg, Saarland en bestaat sinds 1878. Carlsberg is wereldwijd bezig en Karlsberg domineert de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts. Carlsberg kocht vele brouwerijen en Karlsberg deed het ook in de eerder genoemde deelstaten en ook net over de grens in de Franse Elzas. Toch botsen de twee niet en dat lukt al sinds 1956 en werd juridisch geregeld dat Karlsberg door het leven gaat als Karlsbräu. 


Het begon dus allemaal in 1878 als de Bayerische Bierbrauerei zum Karlsberg en wie een beetje topografisch is ingesteld weet dat Beieren een behoorlijk stuk oostelijker ligt. Alleen niet in 1878 lag hier een gebied genaamd de Beiers Palts een exclave en de stad Homburg hoorde daarbij. Dus zo was de connectie met Beieren en dat duurde van 1816 tot 1920 toen het verder ging als het zuidelijke deel van Rijnland-Palts en stukje met Homburg ging naar Saargebied. Dit was een mandaatgebied bestuurd door Frankrijk en Verenigd Koninkrijk vanwege de terugbetalingen van de Eerste Wereldoorlog, het gebied had veel steenkoolmijnen en dito staalfabrieken. In 1935 kwam het na een referendum terug aan Duitsland wat onder leiding stond van Adolf Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 het Protectoraat Saarland gecreëerd onder leiding van Frankrijk om het te annexeren wat niet lukte, dit was wegens diezelfde kolenmijnen en staalfabrieken. Dit duurde tot 1957 nadat men complete onafhankelijkheid afwees en weer Duits wilde worden. Tegenwoordig is het nog steeds een beetje gericht op Frankrijk en de kinderen krijgen als eerste vreemde taal op school Frans.


De naam Karlsberg komt van een kasteel met die naam die er kort overeind stond van 1778 tot 1793 tot de Fransen het met de grond gelijkmaakten. Het was één van de grootste kastelen van Europa en er is alleen een ruïne van over gebleven. Het geheel is in het noordoosten van Homburg te vinden en de brouwerij is er ook vlakbij. Al die jaren is het eigendom van de familie Weber op een paar jaar na, want van 2003 tot 2009 had Heineken 45% van de aandelen in bezit die de familie weer terugkocht. Bovendien ze hebben nog steeds een goede band met Heineken. Deze Karlsberg gedraagt zich als een mini-Carlsberg daar in het zuidwesten van Duitsland en nu een paar bieren van ze.


Löwenbräu is zo'n merk die ze nog steeds brouwen na overname van de Löwenbräu Trier. Volgens mij hebben ze de Löwenbräu Trier in 1994 gekocht en gesloten, die brouwerij begon in 1890. Ooit heten dit bier Löwenbrauerei Trier Edelpils want ik heb hem ooit getest een tijd geleden, nu is het simpel Löwenbräu een Pilsener. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% met een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel.Becker's Pils is ook een bier van een brouwerij die ze ooit in 1987 overnamen. Het was streekconcurrent brouwerij Becker uit St. Ingbert en deze brouwerij begon in 1877, Karlsberg sloot de poorten in 1998. Een gedeelte van de brouwerij huisvest tegenwoordig een museum over carnaval. Becker's Pils heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is mild zoet bitter met lichte tonen van karamel.Mixery Bier + Cola + X is een Radler of Shandy maar in ieder geval een mixdrankje van bier en cola. Die "X" staat voor een geheimzinnig ingrediënt en ik vind het marketing. Karlsberg was de eerste in 1996 met dit drankje in Duitsland en heeft ze geen windeieren gelegd want ze zijn nog steeds marktleider. Het heeft een alcoholpercentage van 3,1% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet door cola en de smaak van bier is ver te zoeken, gelukkig hebben ze hier liefhebbers voor.Karlsberg Urpils is het vlaggenschip van de brouwerijen en ze brouwen nog vele andere bierstijlen met de naam Karlsberg. Ondanks dat er ook een Karlsberg Pils met hetzelfde alcoholpercentage van 4,8% en ook weer die heldere goudenkleur. Moet die de smaak van het mout hebben en de Urpils van de hop. Mout maakt het meer zoet en hop meer bitter, zoals de Tsjechen het ooit bedoelde. De smaak van Urpils is bitter met een licht zoetje en wat lichte fruitige tonen.


Dit was Karlsberg met een "K" en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts