Bier+Randzaken = Poretti 10 Luppoli Rosé - Italië

Poretti 

10 Luppoli RoséHet laatste grote verhaal met het Carlsberg thema van dit jaar en dit keer wat ze uitrichten in Italië. In het noordwesten van de noordelijke Italiaanse regio Lombardijen vinden we de provincie Varese. Ook bekend als de streek Insubrië met al zijn meren waar Lago Maggiore en het meer van Lugano het bekendst zijn. Op twee na zijn alle Italiaanse provincies vernoemd naar de hoofdstad en voor Varese geldt dat ook, maar voor de brouwerij moeten naar het dorpje Induno Olona wat iets ten noorden van de stad Varese ligt. 


Het begon bij Angelo Poretti (1829-1901) die als spoorwerker actief was in het keizerrijken Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, dat bracht hem in biergebieden zoals Bohemen, Beieren en Oostenrijk waar ondergistend brouwen de norm was en dat nog steeds wel is. Hij trouwde met de Boheemse (wat nu Tsjechië is) Franziska Peterzilka en was geïnteresseerd geraakt in bier en deed veel kennis op. Na genoeg te hebben gespaard keerden het echtpaar terug naar zijn geboortestreek en kocht een zetmeelfabriek die hij ombouwde tot brouwerij. Er waren ook handige grotten aanwezig wat toendertijd noodzakelijk was om ondergistende bieren te brouwen zoals Pilsener. 


Voor het water dat nodig was kocht hij "de bron der zieken" dat heilzaam werd gezien ondanks de vreemd klinkende naam. In ieder geval de bron had een goede reputatie tot in Milaan wat handig voor zijn bierverkoop, Italië was in die tijd een echt wijnland en bier stelde niets voor, nu is het wat aan de betere hand. In ieder geval brouwerij Angelo Poretti werd opgericht in 1877 en kreeg snel succes. In 1901 overleed hij en had geen kinderen om het bedrijf over te nemen, maar de kleinkinderen van zijn zuster namen het over. De begin jaren 30 waren bijna funest voor het bedrijf, de wereldwijde depressie raasde voort, geen opvolgers en een mislukt avontuur in Italiaans Libië. Brouwerij Spugla nam in 1939 brouwerij Angelo Poretti over en in 1950 ging de hele productie van Spugla naar Iduno Olona over, het Duits klinkende merk Splügen dus ook, want dat verkoopt in sommige landen een Duits klinkende naam.


In de jaren 70 ging het ook niet best met het bedrijf en in 1975 werd er een overeenkomst getekend met Carlsberg om hun bieren in licentie te brouwen. Maar je weet waar dat gaat eindigen en met de jaren kocht Carlsberg meer en meer aandelen om in 2002 100% eigenaar te worden en Carlsberg Italia is een feit. Nou in sommige landen kleden ze aanbod van smaak uit zoals Groot-Brittannië, maar in Italië gebeurt juist het omgekeerde. De hele lijn werd vernieuwd met artwork van Italiaanse allure en de merken kregen een getal, vele smaken kwamen erbij. Ook worden er diverse hoppen gebruikt om de bieren van deze brouwerijen een craftbeer gevoel te geven. Ik doe van elk getal minstens 1 bier en ze beginnen met het getal 3 en leg kort de hopsoort uit die het dominants is in het bier.


3 Luppoli Non Filtrata wordt gebrouwen met de Amerikaanse hopsoort Zeus, wat het bier een citrus en kruidige smaak meegeeft. Vertaling van de naam van dit bier "ongefilterde hop" en dit bier is een ongefilterde Lager, dus een troebele gele kleur. Het alcoholpercentage is 4,9% met een licht zoet bittere smaak met wat tonen van citrus en iets lichts kruidig.4 Luppoli Lager wordt gebrouwen met de Amerikaanse hopsoort Cascade, wat neigt naar een smaak van pompelmoes meegeeft. Dit bier is de "gewone" Lager van de brouwerij met de klassieke heldere goudenkleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus en een toefje karamel.Luppoli Bock Chiara wordt gebrouwen met de Tsjechische hopsoort Saaz, wat het bier een klassieke Pilsener smaak meegeeft. De naam betekent "heldere bock" wat de bierstijl verklaart, Heller Bock en ook bekend in Nederland als Lentebock. Het alcoholpercentage is 6,5% en de kleur is helder oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat fruit.6 Luppoli Bock Rossa wordt gebrouwen met de Tsjechische hopsoort Saaz en dit bier is de Dunkler Bock wat in Nederland bekend is als Herft Bock. Buiten Nederland is deze bierstijl het hele jaar te koop op een uitzondering hier en daar na. Met het traditionele alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en besjes.7 Luppoli La Mielizia wordt gebrouwen met de Engelse hopsoort East Kent Goldings, wat het bier een zacht en aangenaam aroma meegeeft. Het troebele oranje bier heeft een alcoholpercentage van 6,3% en het is een Honingbier. De smaak is mild zoet bitter met tonen van karamel en kastanjehoning wat een extra bite geeft. D'r is nog een 2de 7 Luppoli bier en die heet La Fiorita en wordt vlierbloesem aan te gevoegd.
8 Luppoli Gusto Agrumato betekent "citrus smaak" en de hopsoort is me niet duidelijk maar mede gebrouwen met meesterkok Davide Oldani met een Michelin-ster. Het bier is een Saison de van oorspronkelijke Henegouwse bierstijl die op boerderijen is ontstaan. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, citroen en kruiden. Het alcoholpercentage is 5,5% en deze Italiaanse Saison heeft een troebel oranje/gouden kleur.
9 Luppoli Belgian Blanche wordt gebrouwen met de Japanse hopsoort Sorachi Ace, wat bier een hoge bitterheid meegeeft en een sterke citroenaroma. De bierstijl is Witbier en had wel een meer Italiaanse naam verwacht dat zo ongeveer zoiets als het volgende klinken, "Belga Birre Bianche". Het helder geel gekleurde (wat troebel zou moeten zijn) bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is licht zoetig met wat bitterheid en heeft tonen van sinaasappel en wat koriander wat dan weer klopt met een Witbier. Er zijn nog 2 bieren van het merk 9 Luppoli namelijk American IPA en Bohemian Pils wat ook wel een Italiaanse naam had mogen hebben.10 Luppoli Le Bollicine Rosé wordt gebrouwen met wel 10 hopsoorten van over de hele wereld en het zijn: de Amerikaanse Citra, Duitse Hallertau Mittelfrüh, Hallertau Tradition en Saphir, Franse Aramis, Engelse East Kent Golding, Australische Summer en Ella, de Japanse Sorachi Ace en Czech Saaz. Ik ga niet vermelden wat ze doen apart maar zoveel hopsoorten bij elkaar krijgt men een wat neutralere bitterheid. Ook wordt er een paarse wortel meegebrouwen om het bier een roze kleur te geven. Tenslotte de gistsoort die ze gebruiken heet Saccharomyces bayanus wat voornamelijk gebruikt wordt bij de wijnmakerij en in ciders. Le Bollcine betekent "de bubbels" wat het tegen het einde van het jaar wat feestelijk meegeeft. De bierstijl is Imperial Pilsener en in dit geval met veel extra. Er is ook een gewone Le Bollicine zonder de paarse wortel maar wel met de rest. Het sprankelde bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder goud met een roze gloed. De smaak is licht zuur met wat zoetheid oftewel net zoiets als een roséwijn met bubbels. Het heeft tonen van fruit en fleurigheid.

 

Dit was het dan met Carlsberg al zullen er in de komende tijd er nog wel een paar voorbij komen, maar in ieder geval volgend jaar zeker elke maand iets wat met Heineken heeft te maken. Volgt nog de link (in het Italiaans), Facebookpagina en een filmpje. 


Reacties

Populaire posts