Bier+Randzaken = Gulzige Gans Kachel - Nederland

Gulzige Gans Kachel


Een rondje Drenthe met zijn wat zwaardere bieren die het goed doen in de wintermaanden en deze provincie begint zich eindelijk ook te roeren in de bierwereld. Als er één provincie die het meest landelijk is gebleven is het Drenthe wel met zijn zandgronden in het centrum van de provincie en van oudsher aan de randen vind men veengronden. Met de turfwinning moest het turf vervoerd worden en daarvoor werden kanalen gegraven die door Drenthe lopen. De meeste Drentenaren wonen vooral in dorpen maar met Assen, Emmen en Hoogeveen zijn de enigste redelijke grote plaatsen in dit landelijke gebied. Dan kan en mag ik de 52 hunebedden het bewijs dat er al 5000 jaar al mensen in Drenthe wonen.



Drenthe leent zich goed voor een vakantie en helemaal om te ontdekken met de fiets maar dat is iets meer voor de maanden dat de zon schijnt en het niet koud is. Nu volgen er een clubje brouwers met wat stevigere bieren. Het begint het noorden en ga heen en weer naar het zuiden van de provincie.


Brouwerij der Aa (2018) is te vinden in het dorp Anloo en kan niet veel vinden over de brouwerij maar ik ga ervan uit dat de naam te maken heeft met het Nationaal Park Drentsche Aa dat in de buurt ligt. Hier loopt de meest onaangetaste beek van Nederland die zeker de laatste 150 jaar niet door mensenhanden is aangeraakt. Tevens ligt het dorpje Anloo in de gemeente Aa en Hunze. Hun bieren hebben Drentse dialectwoorden en hun Imperial Stout heet Swienepuut wat "viezerik" betekent, nou er staat een varken op het etiket en die houden van modder. Swienepuut heeft een alcoholpercentage 10% en de kleur is pikzwart. De smaak is droog bitter met een ietsje pietsje iets zuurs, tonen van geroosterd mout en koffie.

                                                   


Stadsbrouwerij Assen (2016) heet sinds 2018 en daarvoor was de naam 't Wapen Drents Speciaalbier, maar de bieren worden nog 't Wapen genoemd. Als het meezit openen ze snel een eigen brouwerij met proeflokaal in de hoofdstad van Assen, nu brouwen ze in Emmen bij brouwerij de Veteraan. 't Wapen Quadrupel is tevens de bierstijl en heeft een alcoholpercentage van 9,9% en de kleur is troebel donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, noten, drop en nootmuskaat. 



Brouwerij Maallust (2011) is te vinden in Veenhuizen een van oorsprong veenontginningsdorp dat in 1823 een heropvoedingsoord werd voor armen, bedelaars en ander laag allooi. Een soort van Australië maar dan in Drenthe, dit dorp werd een strafkolonie. Sinds 1970 wordt er niet meer heropvoed en is het gevangenisdorp toegankelijk voor toeristen. Het gevangenisdorp was zelfvoorzienend met boerderijen, scholen, kerken en fabriekjes. In één van die gebouwen zit de brouwerij met een proeflokaal, het gebouw was een graanmaalderij. De biernamen hebben te maken met de bewoners die werden heropgevoed. 1818 daarentegen heeft te maken met oprichtingsjaar van de de Maatschappij van Weldadigheid die de strafkolonie mogelijk maakten. Het bier is een donkerbruin gekleurde Quadrupel met een alcoholpercentage van 10%. De smaak is flink zoet met een bittertje, tonen van karamel, bessen, pruim en rozijnen.



Jonge Beer Brouwerij (2014) is te vinden in Hoogeveen en eigendom van het koppel Jan en Alie de Vries, Jan brouwt hobbymatig sinds 1981 maar ging professioneel in 2014. De naam van de brouwerij is een vertaling uit het Noors van het woord Humber, wat de naam van de hobbybrouwerij was maar die naam was al geregistreerd. Dus werd het Jonge Beer en Humber kwam terug als biernaam, maar ik voor de Imperial Stout en die bierstijl wordt ook wel Russian Imperial Stout. Rørik is vernoemd naar een Vikinghoofdman die terecht kwam in een gebied wat nu Rusland is en aan de basis stond van dat land, zodoende de link met de bierstijl. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 9,6% en de smaak is mild zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en koffie.



Brouwerij De Veteraan (2014) uit Emmen is een uit een hand gelopen hobby van vier bierliefhebbende vrienden. Ze brouwen met een Drentse instelling en dat is dus zonder poespas, gewoon goede klassieke bierstijlen en het liefst Belgisch. De brouwerij vervult een sociale functie met medewerkers die afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zo kunnen ze iets leren. De naam van de brouwerij is dat één van de eigenaren een oorlogsveteraan is. Veteraan Tripel is zo'n zonder poespas klassieke geïnspireerd Belgische bierstijl. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is troebel oranje. De smaak is beetje droog bitter met tonen van sinaasappel, kruiden en wat banaan en karamel.



Brouwerij De Gulzige Gans (2008) uit Coevorden de oudste stad van Drenthe. Deze brouwerij kan wel eens de kleinste van Nederland zijn want men heeft een vergunning van de douane en die heb je nodig om professioneel te worden. Eigenaar en brouwer Bert Calkhoven heeft zijn schuur omgebouwd tot brouwerij en de hele installatie zelf gebouwd. Zijn vrouw doet de administratie en zoonlief is voor de etiketten waar de gans een prominente stripfiguurachtige grappige verschijning heeft. Coevorden heeft als bijnaam Ganzenstad en hier werden vroeger ganzen verhandeld maar tegenwoordig wordt elk jaar de Ganzenmarkt gehouden waarbij een stoet ganzen met een ganzenhoedsters door het centrum paraderen. Ook wordt er na de Ganzenmarkt een Miss Ganzenhoedster gekozen, de markt is tegenwoordig nostalgisch. Kachel is een Quadrupel en als je er genoeg van op heb kan je behoorlijk Kachel worden, of geniet er van eentje bij een warme kachel in de koude gure maanden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is troebel donker bruinrood. De smaak is verwarmend zoet met een bittertje en heeft tonen van karamel, gedroogd fruit, chocolade, drop, kruiden en wat subtiel branderige alcohol.


Dat was het wat zwaardere Drentse werk en volgt een filmpje. 







Reacties

Populaire posts