Bier+Randzaken = Stauder Premium Pils - Duitsland

Stauder 

Premium Pils


Je gaat er niet heen voor de historische binnenstad want die is er niet meer na de Tweede Wereldoorlog, de Duitse stad Essen wat in het Rhurgebied ligt werd in die tijd flink gebombardeerd. Trouwens het hele Rhurgebied heeft de volle laag gekregen want de streek was en is geïndustrialiseerd (vroeger meer dan nu) dus een doelwit voor de geallieerden. Het Ruhrgebied groeide tijdens de industriële revolutie van de 19de eeuw groeide uit tot een van de grootste industriegebieden van Europa. Het begon met steenkoolmijnen en aansluitend met de staalindustrie en die steenkolenmijnen zijn wel een stuk minder geworden. Omdat het gebied en gunstige ligging heeft zijn er diverse industrietakken bijgekomen zoals machinebouw, autofabrieken, chemie en elektronica. Wel is het zo dat er ook genoeg vervallen bijligt maar dat wordt anders ingericht, er is plaats voor cultuur, horeca, uitgaan, wonen en winkelen op zijn industrieel.

 
Essen is de tweede stad van het Rhurgebied met ongeveer 585 duizend inwoners, ietsjes minder dan Dortmund en beetje groter dan Duisburg. Met zoveel inwoners moet er wel wat beleven zijn en je kan er flink shoppen en het uitgaansleven is er goed. Maar deze stad heeft zelfs een UNESCO Werelderfgoed locatie en dat is de voormalige kolenmijn Zeche Zollverein naar men zegt de mooiste kolenmijn ter wereld en ooit de grootste. Ze begonnen in 1847 en er kwam in 1993 een einde aan het gegraaf naar steenkool, de rek was er wel eigenlijk wel uit na 1986. Na 1993 verloederde het terrein dat men inzag dat er wat met industriële erfgoed gedaan kon worden en werd het een cultureel centrum, museum, horeca, zwembad en de natuur heeft een behoorlijk stuk van het terrein teruggenomen. 

                                                 

Staaltycoon Alfred Krupp die aardig wat geld heeft binnen geharkt liet een imposant herenhuis met 269 kamers in 1870 neerzetten en het werd in 1873 opgeleverd. Het voor die tijd moderne nieuwigheden zoals centrale verwarming, een telegraaf en telefoonsysteem waarmee binnen en buiten contact kon hebben, het had zelf een eigen treinstation die nog steeds wordt gebruikt met de naam Essen Hügel. De naam van het bescheiden stulpje van 8100 m2 heeft ook een park van 28 ha. In het kadaster werd de villa aangemerkt als eengezinswoning ondanks dat op het hoogtepunt er wel 640 man aanwezig waren. De familie Krupp woont er niet meer maar het pand is te bezoeken. ThyssenKrupp is één van de grootste technologiebedrijven ter wereld en je zal wel eens in een lift van hun hebben gestaan of op een roltrap.


Dan houden ze van half november tot 23 december een kerstmarkt van jewelste die door de hele binnenstad loopt met bijna 250 kramen kerstplezier. In ieder geval het is goed en prachtig verlicht en eens wat anders dan Keulen, Düsseldorf, Oberhausen of Aken plus dat het 2 uur rijden is van Utrecht. Dus kan men er Glühwein drinken maar dit is een bierverhaal en dat gedeelte komt nu.



De familiebrouwerij waar de zesde generatie aan het roer staat van brouwerij Jacob Stauder sinds 1867. Theodor Stauder kwam uit Beieren en was kuiper en brouwersleerling die uiteindelijk brouwerij Schlicker uit Essen overnam. Maar het was zoon Jacob Stauder die de boel in 1888 verhuisde naar Altessen wat pas sinds 1915 een stadsdeel van Essen is. De brouwerij overleefde ternauwernood de Eerste Wereldoorlog en de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Deze middelgrote regionale brouwerij is nooit erg groot geworden en richt zich op Essen en wat erom heen ligt. Het is een brouwerij van eind 19de eeuw en de meeste die werden opgericht richten zich op het brouwen van ondergistende bieren. Gelukkig dat de brouwerij in Duitsland ligt want een brouwerij van deze grote zal in een vergelijkbare omgeving in een ander land nooit de jaren 70/80 van de 20ste eeuw hebben overleefd. Laat ik twee bieren van ze behandelen.


Stauder Ruhrtyp Hell hoort bij de ondergistende bierstijl Dortmunder wat in Duitsland buiten Dortmund normaal Export wordt genoemd maar nu even niet. Een Dortmunder is minder gehopt maar meer gemout dan een Pilsener. Dus daar zit meer suiker in dat wordt omgezet in alcohol. Het alcoholpercentage is rond de 5% en 6,5%. Tot de jaren 70 was dit de meest gedronken bierstijl van Duitsland maar met instorten van de industrie liep ook deze bierstijl achteruit. Stauder blaast het nieuw leven in en noemt het Rhurtyp Hell, wat betekent zoiets als "helder Rhur type" bier want er is toch wat eerbied voor Dortmund. Het bier heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage 5,4%. Het bier heeft een mild licht zoet bittere smaak met zeer milde tonen van citrus en een grassig aroma. 



Stauder Premium Pilsener en met die bierstijl kom je in Duitsland bijna niet onderuit en de meeste brouwerijen hebben er wel eentje, al zijn er nog genoeg uitzonderingen. Wat ook opvalt dat bij de meeste Duitse Pilseners de achtergrond van het etiket wit is. Dan hebben ze vaak de naam van de brouwerij meestal achternaam van de oprichter of de plaatsnaam waar de brouwerij gevestigd is. Het alcoholpercentage is vaak 4,8% en knapperig droog bitter van smaak. De heldere goudkleurige Stauder Premium Pilsener is een voorbeeld van een Duitse Pilsener. 4,8% zwaar met een licht zoet bittere smaak en wat fruitige tonen, ook een licht grassig aroma.



Zin in een stedentripje met een industriële geschiedenis dan zit je goed in Essen, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 


Reacties

Populaire posts