Bier+Randzaken = Tryst Drovers 80/- - Schotland

Tryst
Drovers 80/-


Brex-beer-it thema deel 33 en het raadsgebied Falkirk in Schotland en is één van de kleinere. Het gebied is wat groter dan de gemeente Amsterdam maar met een stuk minder inwoners  zo'n ongeveer 160 duizend, dus er is de nodige ruimte. De hoofdstad van het raadsgebied heet ook Falkirk en ligt ruwweg tussen Glasgow en Edinburgh in. Voor 1996 vormde het met het noordwestelijk gelegen raadsgebied Stirling één geheel, met de originele naam Stirling & Falkirk. Ook probeer ik bij deze verhalen de vlag erbij te doen maar deze is nogal slecht en goedkoop, komt door gebruik van de letters en een suf uitgewerkt schild op een witte achtergrond. Daar hebben "nieuwe" gebieden en gemeentes vaak een handje van.
Wat heeft het raadsgebied te bieden zal je afvragen en dat is een industriële tegenwoordig en het verleden. Maar een modern industrieel kunstwerk bevind zich vlakbij de stad Falkirk en dat is Falkirk Wheel. Dit is de enige roterende scheepslift ter wereld en de bouw begon in 1998 en in 2002 werd het geopend door koningin Elizabeth. Voor 1933 kon men via 11 sluizen van het Forth & Clyde kanaal naar het Union kanaal varen, zodoende kon men van de Atlantische Oceaan een stuk afsnijden naar de Noordzee. 
Maar de treinen en wegtransport was beduidend sneller en men sloopte de sluizen. De vraag voor scheepsvervoer steeg en voor £84,5 miljoen kan men een hoogte van 35 meter overbruggen. Ook is er een tunnel van 180 meter gegraven om het Union kanaal te verbinden om zo naar Edinburgh te kunnen varen. Zo'n 4 miljoen toeristen bezoeken het imposante bouwwerk en een 1 miljoen varen een tochtje in de wiel. De Schotse Laaglanden zijn niet zo laag voor kanalen.Ook te bezoek en enigszins modern is een park nabij Falkirk Wheel genaamd The Helix waar men kan wandelen en fietsen, de kinderen kunnen terecht in de speeltuin. Maar het middelpunt zijn twee paardenhoofden van 30 meter hoog die uit de grond steken. Ze heten The Kelpies en men kan erin en ze staan er sinds 2013. Ze staan symbool voor de paarden die schuiten voortrokken langs de Schotse kanalen, maar ook andere industrieën waar paarden werden voor gebruikt.Stukken ouder is de Muur van Antoninus die de Romeinen aanlegde om de Picten te weren, veel van die muur is niet over maar rond Falkirk is het één en ander zichtbaar. Bij Rough Castle is er iets van overgebleven in de vorm van funderingen. Ook de putten waar scherpen houten staken stonden om aanvallers te weren zijn zichtbaar, de Romeinen noemden die putten "lilia". De fundering van de barakken, badhuis en een graanopslag is zichtbaar. De bouw van die muur begon in 142 n.Chr. en duurde 12 jaar maar rond 162 n.Chr. gaven ze het op en trokken terug naar de Muur van Hadrianus. 

Op naar het biergedeelte en die is heel bescheiden want in het raadsgebied Falkirk heeft maar één brouwerij en die is te vinden in het dorp Larbert net buiten de stad Falkirk. Brouwerij Tryst die werd opgericht door John McGarva in 2003 om traditionele bieren met Schots mout en hopsoorten van over de wereld. Zelf wordt er ook geprobeerd Britse hopsoorten op het terrein te kweken wat lastig is, want hop groeit het best in het Engelse Kent, Het woord Tryst betekent "bijeenkomen" of "samenkomen". Laat ik drie bieren van ze behandelen.Tryst Chocolate & Coconut Porter is een nieuwe biersoort in de Porter familie, de Flavored Porter. Hier kan diverse fruit aan het bier worden toegevoegd, maar ook kruiden, koffie, chocolade en zelfs tabak. Deze Flavored Porter heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zacht zoet bitter met behoorlijk veel tonen van chocolade met een zweem aan kokosnoot.
Tryst Brockville Pale is een Golden Ale en de naam Brockville heeft te maken met het oude stadion van Falkirk F.C. Dit stadion heeft dienst gedaan van 1885 tot 2003 en is gesloopt en vervangen door een supermarkt. 118 jaar geschiedenis is niet helemaal weggegooid want er zijn wat resten bewaard gebleven en geplaatst in en rond die supermarkt. De das op het etiket is mij niet duidelijk. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,9% en de kleur is helder goudgeel. De smaakt is licht zoet bitter met lichte tonen van citroen, sinaasappelschil en grapefruit.Tryst Drovers 80/- de naam van het bier heeft te maken met het samenbrengen oftewel samendrijven van vee. Drover betekent veedrijver en Tryst betekent samenkomen wat ik al eerder vermelde. Het veedrijven deden ze ten noorden van de stad Falkirk in vervlogen tijden. Het getal slaat op 80 Schilling een niet meer gebruikte Britse munteenheid, wat een toegevoegde belasting was. Ziet men dit dan weet je dat de bierstijl een Scotch Ale is en het heeft met het alcoholpercentage te maken, hoe hoger het percentage hoe hoger de belasting. 

Licht: (60 / -) was onder de 3,5% alc.
Zwaar: (70 / -) lag tussen de 3,5% en 4,0% alc.
Export: (80 / -) lag tussen de 4,0% en 5,5% alc.

Wee Heavy: (90 / -) was meer dan 6,0% alc.

Scotch Ale moet het meer van mout hebben dan hop, want Schotland ligt een stuk noordelijker en dus wat het duurder om te importeren. Dus smaken deze bieren vaak zoeter en de bitterheid is minder. Tryst Drovers 80/- heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder donker amber. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout, karamel, wat chocolade, beetje pruim en een tipje kruiden.


Dit was het wel en wee van het raadsgebied Falkirk en de volgende is ook in Schotland. Volgt nog de link, Facebookpagina en nog een filmpje. 
http://www.trystbrewery.co.uk/ https://www.facebook.com/trystbrewery/


Reacties

Populaire posts