Bier+Randzaken = Le Plan B La Blanche - Frankrijk


Le Plan B
La Blanche


Weer eens tijd een Frans departement te behandelen om te benadrukken dat bier ook wel wat is in Frankrijk. Dat kan mooi tijdens de Tour de France en dit doe ik al een paar jaar maar vooral het fietsgedeelte negerend alleen Covid-19 gooit roet in het eten. De tocht is uitgesteld maar ik publiceer hem toch en volgend jaar kies ik een ander departement waar ze starten of finishen. Het departement Puy-de-Dôme dat aan de beurt is waar het peloton vertrekt en om meer precies te zijn uit de hoofdstad (prefectuur) Clermont-Ferrand richting Lyon. Puy-de-Dôme is vernoemd naar een uitgedoofde vulkaan met  dezelfde naam, 5760 v.Chr. was de laatste uitbarsting. Sindsdien is het rustig in het Centraal Massief waar Puy de Dôme (1464 m) staat en als je de koppeltekens ziet in de naam bedoelen ze het departement mee. Geologisch gezien is het nog bescheiden actief met de vele heetwaterbronnen in de regio.De Tour de France heeft deze berg ook wel eens beklommen maar dat is voor het laatst gebeurt in 1988, want de weg naar de top is erg smal en gevaarlijk voor de renners. Sterker die is helemaal afgesloten voor het verkeer, behalve noodhulpdiensten en het leger mogen het gebruiken. Wandelaars mogen er ook nog overheen of men kan ook gebruik maken van het treintje. 
De dode vulkaan trekt toch jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers en vanaf kan men de andere dode vulkanen zien die tot de Chaîne des Puys horen. Wie interesse heeft in meer dode vulkanen de keten is 40 km lang en Puy de Dôme ligt in het midden ervan en is de hoogste. Het wildleven is ook goed aanwezig met dieren zoals adelaars, oehoe, visarend, eekhoorns, everzwijn, reeën, herten en moeflon een wilde schapensoort. Dus fietsers, wandelaars, klimmers, kajakkers en ook kan men rustig aandoen in een heetwaterbron. Dan hebben we nog de hoofdstad van Puy-de-Dôme de stad Clermont-Ferrand met ongeveer 143 duizend inwoners, is wel het middelpunt van de streek en waar je het eerste aankomt per trein of vliegtuig. De Puy de Dôme ligt een kleine 13 kilometer buiten de stad en is er zichtbaar vanuit de stad. Het is één van de oudste Franse steden en is van Gallische oorsprong en in het jaar 52 v.Chr. vond vlakbij de Slag bij Gergovia plaats. Hier werd de Gallische leider Vercingetorix verslagen door Julius Ceasar, men kan een stripverhaal van Asterix lezen want daar wordt het aangehaald. In ieder geval het veranderde de wereldgeschiedenis opdat moment,  Vercingetorix heeft een standbeeld in de stad.


Tot 1630 waren het twee aparte steden en het oorspronkelijke Gallische "Clairmont" was eigendom van een bisschop en in 1120 bouwde de dwarsliggende graaf van Auvergne de stad "Montferrand" om fijn dwars te zitten. In ieder geval na de "fusie"door koning Lodewijk VX werd de stad steeds belangrijker. Na de Franse Revolutie kwam de rubberindustrie op gang door ge gebroeders Michelin en dat bedrijf het een behoorlijke stempel op de stad gedrukt. Maar de oude binnensteden van de fusiestad zijn nog steeds goed zichtbaar. Laat de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption aan niemand zich ontgaan, dit Gotische gebouw is opgetrokken uit zwart lavasteen. Voor de rest is er genoeg te zien, te doen, je maag te vullen en keel te laven. https://www.clermontauvergnetourisme.com/nl/


Dan gaan we verder met het bier gedeelte en ik heb drie brouwerijen gevonden. Puy-de-Dôme heeft ongeveer 650 duizend inwoners en het is ongeveer even groot als drie keer Drenthe. Dus een bescheiden lokale bierkeuze in Puy-de-Dôme.
Brouwerij des Sagnes (199) vinden we in het noorden van het departement, in het dorpje Menat met ongeveer 547 inwoners. De brouwerij is vernoemd naar de boerderij van de vader van de eigenaar. Sagnes is een dialectwoord voor "bronnen" er is ook een natuurgebied in Puy-de-Dôme met die naam en ligt een stuk zuidelijker en. Zijn zoon en een vriend van hem hebben de brouwerij overgenomen en willen het Franse smaakpalet verruimen in deze hoek van het land. De meeste Franse brouwers klonen de Leffe bieren maar Amerikaanse invloeden komen wel het land binnen. Owl Beer is een Pale Ale en ze gebruiken het Engelse woord voor "uil" en reden waarom ben ik nog niet achter gekomen. Het heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel en iets van witte peper. https://www.facebook.com/BieredesSagnes/Brouwerij Gaïa (2011) komt uit het gehucht Picherande 347 inwoners nabij het dorp Ravel wat met 727 hoofden iets meer inwoners heeft. De Universiteit van La Rochelle biedt een brouwersopleiding aan en één van de studenten is deze brouwerij begonnen. Het merk is vernoemd naar de hoogste top en ook dode vulkaan in het Centraal-Massief. Het hoort niet bij de eerder genoemde keten maar de Puy de Sancy is met zijn 1885 m is een alleenstaand iets. De brouwerij ligt in een goed bezocht natuurgebied aan de voet aan de dode vulkaan. Bière du Sancy L'Ambrée is een Bière de Garde met een heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5,6%. De smaak is zoet bitter op het kruidige af, tonen van karamel, appel, gedroogd fruit en kruiden. http://www.gaia-biere-du-sancy.fr/Brouwerij Bières Le Plan B (2014) komt uit de tweelingstad Clermont-Ferrand de eerder genoemde prefectuur of hoofdstad van Puy-de-Dôme. Één van de eigenaren heeft ook gestuurd voor brouwer aan de Universiteit van La Rochelle. Wie niet van het standaard (commerciële) bieren moet een "plan B" hebben om lekker bier te drinken. dus dat is zelf brouwen. Ook staat de "b" voor biologisch wat voor gebruik van "eerlijke" materialen staat. 
Le Plan B La Blanche is een goede dorstlesser want de bierstijl is Witbier en de stijl kan dat wel goed, dorstlessen in de zomer. Het alcoholpercentage 4,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is droog bitter met tonen van citroen, grapefruit, koriander en een beetje honing. 
http://www.bieres-leplanb.com/ https://www.facebook.com/bieresleplanB/


Nou volgt nog een filmpje van de dode vulkaan Puy de Dôme en volgend jaar weer zo'n verhaal met een een Tour etappe startplaats. Als laats de betekenis van het Franse woord "puy" wat zoiets betekent als geïsoleerde heuvel in de regio Auvergne waar Puy-de-Dôme tot hoort. Maar voor geheel Frankrijk bedoeld men "uitgedoofde vulkaan" mee.


Reacties

Populaire posts