Bier+Randzaken = Zwiesel Dampfbier - Duitsland

Zwiesel Dampfbier


Beieren heeft ongeveer 725 brouwerijen en de meeste zijn 
geconcentreerd in het noorden van het bondsland maar het zuiden heeft er ook heel veel.
Een tijdje geleden heb ik de gemeente Bad Staffelstein gedaan en daar zijn veel brouwerijen te vinden, zie link https://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/05/bierrandzaken-mei-4-vierzehnheiligen.html Nou neem ik Landkreis Regen wat te vinden is in de regio Niederbayern en een Landkreis is een soort provincie in een Bondsland. Nou was het verhaal in en rond Bad Staffelstein ook een fietstocht, kan dat het met dit verhaal ook maar per auto kan ook (wel een BOB aanwijzen hé).


Landkreis Regen bestaat uit 24 gemeentes met als hoofdplaats Regen en twee andere steden zijn Viechtach en Zwiesel. Het gebied ligt compleet in het Beierse Woud en het is het oudste nationale park van Duitsland. Het is een middelgebergte met toppen gemiddeld rond de 1000 m, de hoogste top is de Große Arber (1455,5 m). op de grens met Tsjechië. Als er sneeuw ligt kan men er aardig skiën en ligt er geen sneeuw dan is het ideaal wandelgebied.


Ook de Pfahl loopt dwars door Landkreis Regen en dit is 150 km lange kwartsader die als een muur in het landschap staat, de heuvels erom zijn compleet weggeërodeerd over de millennia. Bij het stadje Viechtach is de Pfahl goed te zien maar het meeste is begroeid. De rotsen worden gebruikt als grind voor wegenbouw, en de kwarts gaat naar zonnecellen en microchips. Maar het meeste is bescherm en lopen wandelpaden voor wat recreatie. 


Nou zijn er acht brouwerijen in Landkreis Regen en het gebied is best toeristisch. De oppervlakte is 975 km2 dat is dus Zuid-Limburg en kwart erbij. Er wonen ongeveer 77 duizend mensen in dit landelijk en bosrijk gebied. Ik weet waar het maar laten we beginnen met de brouwerij in Viechtach, ook een toeristisch linkje https://www.landkreis-regen.de/tag/tourismus/


Gesellschaftsbrauerei Viechtach (1553) gaat al een tijdje mee en in het stadje Viechtach (8365 inw.). Behalve de kwartsrotsen van de Pfahl is het ook een erkend luchtkuuroord, waar mensen die baat hebben aan schone lucht erheen kunnen. De brouwerij was ooit opgericht door een gezelschap herbergiers om makkelijker bier te hebben en te verkopen, Gesellschafts is Duits voor gezelschap. Viechtacher Original Hefeweißbier is een traditionele Beierse Hefeweizen met een alcoholpercentage van 5,2%. Troebel goud van kleur met een zacht zoet bittere smaak met tonen van beetje karamel. beetje banaan en beetje citrus. Dat was de eerste en stap op de fiets voor een tochtje van 15 km. met een klimmetje naar Drachselried.




Drachselsrieder Schlossbräu (1650) is dus in het toeristische Drachselried (2455 inw.) te vinden, vlakbij de Große Arber voor wat gewandel of skiën. Ook voor de zwemmers is er een natuurlijk zwembad en een gewoon zwembad. De brouwerij schijnt ook al te bestaan voor het jaar 1650 maar duidelijk bewijs is er niet, maar vanaf 1650 is alles goed bijgehouden. Ooit was het dorp in tweeën gesplitst een burger gedeelte en een adel gedeelte, zodoende de naam Schlossbräu (kasteel brouwerij). Dat kasteel is verdwenen in de brouwerij. Aegidi Weisse is een Hefeweizen en vernoemd naar de heilige Sint-Aegidius de patroon heilige van het dorp. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,4% en de kleur is troebel goud. Het bier heeft een licht zoete smaak met een licht zuurtje, tonen van mandarijn, banaan en iets van kruidnagel. Vervolgens met de fiets aan de hand ben je binnen 2 minuten bij de volgende brouwerij. 



Falterbräu Drachselsried (1878) om de hoek en deze brouwerij wordt bestierd door de familie Falter en is één van de twee brouwerijen die Falter heet in de Landkreis Regen, die ander komt zo. Bij de brouwerij is er ook een biergarten en gasthaus om de inwendige mens te voorzien van een Beierse maaltijd om het weg ye spoelen met een Arber biertje, de eerder genoemde berg gebruiken ze als merknaam. Arber Weisse Dunkel is een Dunkelweizen met een alcoholpercentage van 5,3% met troebele donkerbruine kleur. De smaak is zoetig met tonen van karamel, wat banaan en iets van gedroogd fruit. Dan nemen we de fiets voor tocht van bijna 9 km. naar Bodenmais, de route is stijgend. https://www.falter-braeu.de/



Adam-Bräu (1990) is dus in Bodenmais (3562 inw.) ook toeristische ingesteld. Wandelen en fietsen in de zomer, langlaufen en skiën in de winter, wellness het gehele jaar. Het plaatsje ligt aan de Silberberg (955 m) waar een oude zilvermijn te bezoeken is en een familiepark. Wat ook veel met brouwerijen in Beieren is dat je er kan eten en overnachten, maar alles met wellness te maken heeft hebben ze. Voor Beierse begrippen een jonge brouwerij maar het hotel staat er langer maar wil een totale vakantiebeleving bieden. Waidler-Hell is een Helles met een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur helder goud. De smaak is zoet in het begin maar het droge overwint, tonen van citrus, karamel en appel. Vervolgens nemen we de fiets en gaan naar het gehucht Eck, de route erheen is voornamelijk dalend. https://www.adam-braeu.de/ 



Brouwerij Eck (1462) ligt aan de rand van het plaatsje Böbrach (1648 inw.) en ook een plek om vakantie te vieren. Hier zijn meer bossen voor een fijne wandeltocht, maar omdat het vlakker is het in de winter een mooie plek om te gaan langlaufen. Ook zijn er genoeg beken en meertjes om te vissen en er zijn bevers te spotten. Brouwerij Eck is van generatie op generatie overgegaan en ook handig men kan er slapen en eten. Naast de brouwerij is er een heuse schnapps museum waar men terecht kan voor iets stevigs. Eck Wilderer Dunkel is een Dunkel met een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, gedroogd fruit en iets van stroop. Op de fiets naar Teisnach voor 11 km. lange fietstocht maar het gaat naar beneden, 



Ettl-Bräu (1543) is dus in Teisnach (2950 inw.) een dorp dat ligt aan een gelijknamig riviertje dat in de Schwarzer Regen uitmond. Vroeger was dit een vissersdorp dat op zalm, forel en steur om wat op te noemen. Net buiten het dorp is het er bos om er doorheen te wandelen. Nou is deze brouwerij eeuwenoud is er op het web niet veel te vinden, hun website is ook heel erg summier maar de steaks die serveren schijnen ongelofelijk goed te zijn. De biernamen zijn vernoemd naar het dorp. Teisnacher 1543 Festmärzen is een Märzen met een alcoholpercentage van 5,4% en een licht troebel amber kleurtje. De smaak is zoet bitter van smaak met tonen van karamel, licht geroosterd mout en noten. Nog twee brouwerijen te gaan en nu naar Regen en dat is 15 km. met een colletje.



Brouwerij J.B. Falter (1649) is te vinden in Regen (11001 inw.) is vernoemd naar de rivier en de Landkreis heeft er ook zijn naam aan te danken. De stad is tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) drie keer gebrandschat door het Zweedse leger, in 1633, 1641 en 1648 kwamen ze langs. De stad heeft een kasteelruïne genaamd Weißenstein gebouwd op de kwartsrotsen van de Pfahl. Aan de voet van de ruïne kan men Gläserner Wald bekijken, hier meer 200 bomen gemaakt van glas. Wie van ridder toernooien houdt wordt elk jaar begin juni bij de ruïne gehouden met andere middeleeuwse dingen. Brouwerij Falter is gelijk na het einde van de Dertigjarige Oorlog opgericht maar in 1928 na Johann Baptist Falter de boel over en sindsdien heet de brouwerij zo. Regenator is een Doppelbock, want als een bier naam op -ator eindigt is het die bierstijl in Beieren. Het heeft een alcoholpercentage van 7,3% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, koffie en geroosterd mout. Op naar de laatste brouwerij in Zwiesel en dat 10 km. fietsen en volg rivier de Regen maar. 



1. Dampfbierbrauerei Zwiesel (1889) uit Zwiesel (9421) dus en waar de rivieren Großer Regen en Kleiner Regen samenvloeien en verdergaat als de Schwarzer Regen en vervolgens samenvloeit met de Weißer Regen. Dan gaat de rivier de Regen naar de Donau. Zwiesel is een oud Duits woord voor tussenin, met die rivieren begrijp je de naam wel. Zwiesel ligt in een vallei en wordt omringd door bergen waar men aan wintersport kan doen, of in de zomer kan men er wandelen. De zomer is ook goed voor fietsen, kanoën en vissen Maar de stad is bekend om glas en dan vooral waar we uit kunnen drinken. Hier is het wel het groots al in sommige plaatsen die we aandeden in de (fiets)tocht zijn er ook wat glasblazerijen. Verder met de brouwerij en het is een stoombrouwerij, oftewel de meeste apparaten die er staan worden op stoom aangedreven. Wat erg handig was in de 19de eeuw en nu ook nog wel. Dampfbier is een Stoombier men probeert met lage gisting op bovengistende manier een bier te brouwen. De kleur van het bier is helder oranje en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets lichtjes van groene appel. 


Dat was een tocht langs acht brouwerijen die wat spierpijn kan opleveren, ik zou zeggen zoek die BOB, Volgend jaar weer zo'n verhaal, keuze te over in Beieren.

Reacties

Populaire posts